Cene stanovanj dosegle dno

Na trg so prišla še zadnja stanovanja Kraškega zidarja v Sežani in s tem zadnje novogradnje v mestu. Kako se je nepremičninski trg v zadnjih letih spremenil in kako nanje vpliva bližina italijanskega trga, smo povprašali kraške nepremičninske agente.

V sežanski stanovanjski soseski Resje  so uspeli prodati zadnjih 17 od 48 novih stanovanj. V 
Sežani tako ni več naprodaj novogradenj.

 Foto: Petra Mezinec
V sežanski stanovanjski soseski Resje so uspeli prodati zadnjih 17 od 48 novih stanovanj. V Sežani tako ni več naprodaj novogradenj.  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Septembra so na dražbi Kraškega zidarja prodali 17 nepremičnin v vrednosti 800.000 evrov od skupno 48, kolikor jih je za prodajo predvidela stečajna upraviteljica propadlega gradbinca Simona Goriup. Stanovanja v enoti Resje so na dražbi večinoma prodali po izklicni ceni, ki je bila od 1000 do 1100 evrov za kvadratni meter. Precej manj kot pred leti, ko je bila cena novih stanovanj 1900 evrov za kvadratni meter. A cene stanovanj so padle povsod po Sloveniji. Zanimalo nas je, kako je to vplivalo na sežanski nepremičninski trg, ki ga zaznamuje obmejna lega in, tako je bilo vsaj v preteklosti, zanimanje italijanskih državljanov.

Zanimanje med mladimi družinami

“Ne, te novogradnje niso bistveno vplivale na trg v Sežani, saj gre za oskrbovana stanovanja, ki so za, denimo, mlade družine dokaj nefunkcionalna,” pojasni Jože Gojak iz nepremičninskega podjetja Lustrum. Stečaj Kraškega zidarja pa se vseeno občuti, saj so pred tem na trg redno prihajala stanovanja, zdaj pa se že nekaj let v Sežani ne gradi novih nepremičnin.

Cena za kvadratni meter ni vedno najboljše merilo stanja, pove Gojak: “Vedno bolj se nagibamo, da uporabljamo enoto. Cena za denimo starejše trisobno stanovanje v Sežani se giblje od 80.000 do 90.000 evrov, novogradnja bo stala 20 odstotkov več.”

Nepremičninarji opažajo tudi vse manj povpraševanja pri italijanskih državljanih. “Tipični kupci so domačini, mlajše družine,” pove.

A Sežana ostaja še vedno zanimiva za italijanske državljane, zanima jih predvsem najem stanovanja, opažajo v Ruj nepremičninah.

Zaradi nizkega števila novogradenj so cene na kvadratni meter približno enake za rabljena stanovanja kot tudi za novogradnje, pove Suša:“Letno v Sežani lastnika zamenja 20 do 30 stanovanj, kar je za skoraj polovico manj kot pred krizo,” pojasni Marjan Suša iz Ruj nepremičnine.

Predvideva, da se cene stanovanj na trgu ne bodo bistveno spreminjale in so že dosegle svoje dno. V nasprotju s cenami hiš po Krasu, ki bodo še naprej padale.

Kljub temu nekaj novosti na sežanskem nepremičninskem trgu je, mednje sodijo obnovljena stanovanja v rezidenci Kraški biser, nekdanjem hotelu Triglav, ki ga je preuredil koprski podjetnik Alfredo Cavallaro. V rezidenci je na voljo 75 stanovanj različnih velikosti, od garsonjer do dvosobnih stanovanj. Vsa z isto postavko: 1000 evrov za kvadratni meter. “Nekaj zanimanja je, na ogled je prišlo nekaj Slovencev, Italijanov, tudi Rusi; bomo videli, ali se bodo odločili za nakup ali najem,” seznanja Cavallaro. Nepremičninski agenti mislijo, da večja ponudba ne bo vplivala na znižanje cene, saj gre za manjše bivalne enote.

Na portalih nerealne cene

Cene na nepremičninskih portalih ne izražajo resničnih razmer, opozarja Sergij Čebulec iz podjetja Kras nepremičnine: “Razlika med oglaševanimi cenami nepremičnin in dejanskimi cenami, po katerih nepremičnine v resnici prodajajo, znaša od pet do petnajst odstotkov.”

Dvosobno stanovanje v Sežani stane od 50.000 do 60.000 evrov, trisobno pa od 60.000 do 80.000 evrov. “Cena je odvisna od starosti stanovanja, od nadstropja, elektronske izkaznice in opremljenosti,” še pove.

Povpraševanja je, pravijo v nepremičninskih agencijah, velika težava pa je, da ni denarja, banke pa ne dajejo kreditov.

Nekaj korakov iz Sežane, na celotnem Krasu, pa so ocenjene vrednosti nepremičnin še vedno previsoke. Uspešnost prodaje je odvisna od realnosti cene, s čimer pa se stranke velikokrat ne strinjajo, pravijo nepremičninarji. “V promet gredo hiše do cene 200.000 evrov, kar je več, je zelo težko prodati,” pove Jože Gojak (Lustrum). Ljubljanski naval v 90. letih, ki se ni ustavil vse do pojava krize, se zdaj ne le umirja, ampak jih veliko hiše celo prodaja. “Stroški obnove teh hiš so bili zelo visoki. Zdaj jih prodajajo po ceni, da dobijo vsaj vložek,” še doda Gojak. Pri prodaji hiše na Krasu je zelo pomembna tudi lokacija. “Če je hiša v okolici Sežane, je cena za 20 odstotkov višja, če pa je bolj oddaljena, cene občutno padejo,” pove Marjan Suša (Nepremičnine Ruj). A na spletnih portalih kljub vsemu ostajajo vrtoglavi zneski.

V Postojni nižje cene

Boris Kaluža iz podjetja Nepremičnine Land, ki bolj kot v Sežani deluje v Postojni in na Notranjskem, o primerjavi med sosednjima regijama pove: “V Sežani so cene stanovanj za 100 ali 200 evrov za kvadratni meter višje. Najbrž je to zaradi bližine meje, Italijanov in slovenske manjšine, ki živi v Italiji. Tudi če v njih ne živijo, stanovanja oddajajo v najem. Najemnine so za 30 odstotkov višje kot v Postojni.”

Čeprav ima vsaka regija svoje posebnosti, pa je za vso Slovenijo značilno, da je za prodajo odločilna cena. “Kupci so danes bolj ozaveščeni kot pred leti. Pregledajo vsa stanovanja in se nato, mogoče po enem ali dveh letih, odločijo za nakup,” še sklene Kaluža.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano