Če ne bo bazen, bodo pa vrtnice

Nekdanji sežanski hotel Trigav, ki se z novim lastnikom, Alfredom Cavallarom, spreminja v Kraški biser, ponudi Sežančanom vsakih nekaj tednov novo kost za glodanje. Po oskubljenih drevesih, požaganih kostanjih, visokem betonskem zidu in fontani je zdaj glavna kost bazen. Ta je našel prostor kar na strehi nekdanjih hotelskih garaž. Brez potrebnega dovoljenja.

Alfredo Cavallaro Foto: Ilona Dolenc
Alfredo Cavallaro Foto: Ilona Dolenc

SEŽANA > “Kaj se dogaja s Hotelom Triglav? Kipi so eno, naj dela na svojem dvorišču, kar želi, ampak ali ste videli, da je na strehi celo bazen?” se čudijo domačini. In še: kako lahko gradi brez dovoljenja, ko pa rabi vsak, ki postavi ob hiši majhen bazenček ali obnavlja zid ali streho, kup papirjev in ogromno časa, da jih pridobi.

“Naša vloga se konča s soglasjem”

Na začetku Sežane, ob glavni mestni vpadnici, pa ob zgodovinskem hotelu mirno na strehi zrastejo bazen, fontana pred vhodom in ducat skulptur na dvorišču.

Na Zavodu za varstvo kulturne in naravne dediščine Nova Gorica so nam povedali, da so resda izdali soglasje za projekt, vendar pa fontana ni bila predvidena. “Tu se tudi naša vloga konča in nastopijo druge inšpekcijske službe,” so pojasnili.

Ko smo se z istim vprašanjem že pred meseci obrnili na Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor, so nam tam zagotovili, da vsa dela potekajo v skladu s predpisi, čeprav fontana ni bila predvidena.

Kazen za bazen

So pa uvedli inšpekcijski postopek zaradi obnovljenih garaž, ki je ugotovil tisto, kar zaposluje Kraševce zadnje tedne: da je na strehi zgrajen celo bazen.

“Pri ogledu na kraju samem ni bilo prisotnih lastnikov ali izvajalcev, zato je gradbeni inšpektor poslal zahtevo za pisno pojasnilo,” so nam povedali na inšpektoratu. Ker se zavezanec, podjetje AM moda, d. o. o., ni odzval, je gradbeni inšpektor izrekel denarne kazni tako zakonitemu zastopniku kot tudi pravni osebi. Postopek pa še ni zaključen in še traja, so povedali na inšpektoratu. Kot smo izvedeli, je znašala izrečena kazen 1500 evrov, a je zavezanec še ni plačal, ker se je na odločbo pritožil.

Podjetje AM moda d.o.o. so ustanovili Giuseppa Sacca, Davide Cavallaro, Roberto Cavallaro in Lorena Cavallaro, njegov zakoniti zastopnik pa je Alfredo Cavallaro.

Bazen bomo spraznili

Kot nam je včeraj povedal Alfredo Cavallaro, obžaluje, da je prišlo do zapleta z bazenom, in priznava, da je zanj kriv sam. Ko se je odločil za bazen, je povprašal neko podjetje iz Nove Gorice, ki se ukvarja z gradnjo bazenov, ali potrebuje dovoljenje. “Rekli so mi, da je dovoljenje potrebno, če prostornina presega 60 kubičnih metrov. Moj bazen je manjši, 41-kubični, zato sem misli, da dovoljenja ne potrebujem. Take informacije sem pač dobil, očitno napačne,” pojasnjuje Cavallaro.

To je tudi napisal v pritožbi. Odgovora nanjo še ni prejel, je pa že zaprosil za potrebna dovoljenja za bazen. “Bazen, ki smo ga napolnili poskusno, bomo spraznili, dokler ne dobim dovoljenja. Z nikomer nočem biti v sporu; če so dovoljenja potrebna, so potrebna.”

Če ne bo bazena, bodo pa vrtnice

In kaj bo storil, če jih ne bo dobil? “Zakone sem vedno spoštoval in jih bom tudi v tem primeru. Če dovoljenja za bazen ne bo, bom pač spremenil načrte. Bom pa zasadil vrtnice, 200 lepih vrtnic. Ne bo bazena, bo pa lepa zelenica. No, počakajmo, kako se bo končalo,” še pravi Cavallaro.

Obnova hotela sicer traja že dobro leto, decembra lani pa je Alfredo Cavallaro obljubljal njegovo odprtje v roku enega meseca.

PETRA MEZINEC, SONJA RIBOLICA


Najbolj brano