Če ne bo rešitve do jeseni, bodo protestirali

Problem Lipice Turizma je treba rešiti do jeseni, v nasprotnem primeru sindikat napoveduje protest in stavko. To so povedali na današnji konferenci z naslovom Kaj vlada in vsi odgovorni nameravajo storiti z Lipico?

 Problem Lipice Turizma je treba rešiti do jeseni, v nasprotnem 
primeru sindikat napoveduje protest in stavko. Foto: Petra Mezinec
Problem Lipice Turizma je treba rešiti do jeseni, v nasprotnem primeru sindikat napoveduje protest in stavko. Foto: Petra Mezinec

LIPICA > Udeleženci so se strinjali, da je trenutno najbolj primerna ponovna združitev Lipice Turizma s Kobilarno Lipica.

Slovenski državni holding (SDH) je Lipico Turizem v upravljanje dobil februarja in pripravil predlog možnih ukrepov za rešitev družbe. Ena predvideva tudi ponovno združitev Lipice Turizma s Kobilarno Lipica, kar je za večino današnjih sogovornikov na konferenci, ki jo je organiziral Sindikat gostinstva in turizma Slovenije, edina sprejemljiva rešitev trenutnega stanja.

Stari dolgovi ostajajo

Konferenca, na kateri so poleg predstavnikov delavcev, lokalne skupnosti in sindikalistov med drugim sodelovali predstavniki ministrstev, SDH in člani sveta Kobilarne Lipica, je bila sicer namenjena iskanju odgovorov o obstoju in prihodnosti tako Lipice Turizma kot Kobilarne Lipica.

Po besedah generalne sekretarke Sindikata delavcev v gostinstvu in turizmu Karmen Leban je bila odločitev sveta delavcev, da poskušajo najprej na tak način, torej preko problemske konference, poiskati odgovore na številna odprta vprašanja o usodi Lipice Turizma in s tem tudi njihovi prihodnosti. Če odgovorov ne bo, bodo jeseni pripravili drugačne oblike delovanja, s katerimi bodo opozarjali na nevzdržni položaj.

Tako Lebanova kot v.d. direktorja Kobilarne Lipica in Lipice Turizma Boštjan Bizjak sta povedala, da Lipica Turizem trenutno uspeva poravnavati svoje obveznosti do delavcev in dobaviteljev, ostajajo pa stari dolgovi.

Marečne: Problem bi lahko rešili samo z dokapitalizacijo

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče je povedal, da bi ta problem lahko rešili samo z dokapitalizacijo družbe, dokončna odločitev pa naj bi bila znana še julija.

Za prihodnji razvoj pa bo treba pripraviti predvsem strategijo razvoja Kobilarne Lipica. Šele ko bo jasno, kaj želi država kot lastnica kobilarne, se bo lahko našlo tudi ustrezne rešitve, so večkrat poudarili sogovorniki. A predstavniki države danes niso znali dati natančnih odgovorov prisotnim. Marinče je povedal le, da naj bi bil predlog strategije pripravljen in poslan vladi septembra.

Večletni predsednik komisije za selekcijo lipicancev, nekdanji profesor konjereje Franc Habe, pa vidi rešitev v boljši zakonodaji in ureditvi vodenja. Tako hitre menjave direktorjev in slab zakon o Kobilarni Lipica vodijo po Habetovem mnenju v propad tako turistično dejavnost kot konjerejo.

Turizem in gostinstvo sta s konjerejo močno povezana in eden brez drugega ne bodo preživeli, so še menili sogovorniki. Zato bo za rešitev Lipice potrebno boljše trženje ter iskanje novih programov, ki bi napolnili lipiške turistične zmogljivosti tudi v sicer mrtvi turistični sezoni.

STA


Najbolj brano