“Če bi bil Mašun v Pivki, bi ga že zdavnaj uredili”

Od včeraj občani Ilirske Bistrice lahko podajo pripombe na svež občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za Mašun. Z njim namerava občina precej manj velikopotezno kot pred leti urediti območje priljubljene turistične točke. Če je načrtovalec OPPN - ajdovsko podjetje Studio 3 - še pred leti na Mašunu načrtovalo hotel s centrom dobrega počutja, je v sedanji OPPN postavilo le nekaj apartmajev in preureditev obstoječih objektov ter smučišča. Občani imajo za pripombe na dokument, ki ga bodo našli na občini ali njeni spletni strani, mesec dni časa.

Ostanki dvorca na Mašunu so priljubljena izletniška točka.
Ostanki dvorca na Mašunu so priljubljena izletniška točka.  

MAŠUN > Med tistimi, ki bodo na osnutek OPPN Mašun podajali pripombe, zagotovo ne bo lastnika gostišča na Mašunu Mitje Bolčine. Ne zato, ker pripomb ne bi imel, pač pa zato, ker meni, da je bilo za Mašun narejenih že ogromno načrtov, pa se ni nič spremenilo. “Če bi bil Mašun na Gorenjskem ali celo v pivški občini, bi bil to že zdavnaj urejen, lep center. Sedaj pa je le žalost, sramota za občino,” meni Bolčina.

Lastnik gostišča s 13 sobami ve povedati, da je Mašun precej dobro obiskan. “Čeprav je cesta katastrofalna in ni vodovoda. Vodo pač pridobivamo iz vodnjaka. In tudi telefona in interneta ne bi imeli, če tega ne bi sami uredili. Nad občino smo precej razočarani. Ker bi se najprej moralo urediti obstoječe objekte in ker meče denar skozi okno za razne projekte, nikoli pa se nič ne naredi,” pravi Bolčina.

Smučišče predrago

Po novem bo namreč zamrlo celo smučišče, ki ga je vodil lastnik mašunskega gostišča in za njegovo ureditev pred leti od občine dobil tudi nekaj denarja. “Smučišče je postalo predrago in ga ni mogoče več vzpostavljati. Še vedno pa je po urejenih tekaških progah mogoč tek na smučeh in sankaška proga,” je zatrdil Bolčina.

Osnutek podrobnega prostorskega načrta Mašunu pravzaprav ne prinaša velikih sprememb. Vsaj ne takšnih, kot jih je v osnutku OPPN iz leta 2009 predvidelo ajdovsko podjetje Studio 3. Tedaj so načrtovali, da bi na Mašunu poleg gostišča in obstoječih objektov ter igrišč med ostalim uredili precej velik hotel s centrom dobrega počutja in depandansami, ki bi sprejeli 300 gostov. V vrtači na Mašunu naj bi nastal zunanji avditorij za pouk na prostem, zaradi prenatrpanosti s pločevino ob večjih dogodki pa so načrtovali tudi prestavitev ceste proti Blatni dolini proti severu.

Apartmaji in mini golf

Sedanji OPPN Mašun je veliko skromnejši. Načrtovalec, ki je po naročilu občine tudi tokrat ajdovsko podjetje Studio 3, je za urejanje oblikoval šest prostorskih enot. Središče Mašuna bi ohranilo dosedanjo namembnost - torej turizem, nastanitev, izobraževanje, površino za piknike -, ki bi jo dopolnili s sorodnimi programi. Tako OPPN predvideva obnovo sedanjega gozdnega doma v objekt s prenočišči za skupine otrok in mladine. Načrt pa dopušča tudi gradnjo dveh apartmajskih objektov z največ štirimi apartmaji.

Apartmaje oziroma objekte, v katerih bi bilo največ šest apartmajev, bi po načrtu lahko gradili tudi na osrednjem travniku na Mašunu. Na njem je načrtovalec sicer predvidel tudi igrišče za mini golf.

Kjer je še pred časom pod okriljem lastnikov mašunskega gostišča obratovalo smučišče - na tako imenovani koreji -, bi obnovili sedanje objekte za potrebe športa in vzdrževanja zunanjih površin. OPPN pa načrtuje tudi ponovni zagon smučišča. Spomladi, poleti in v času, ko ne bi bilo snega, bi travnato površino smučišča lahko uporabljali za smučanje po travi, pa tudi v druge, večinoma športne namene. Poleg tega bi na tej lokaciji lahko postavili tudi pritličen gostinski objekt.

Mašun je najstarejše gozdno naselje v snežniških gozdovih s prvo zgrajeno gozdarsko hišo leta 1874. Zaradi svoje pomembne lege med Zgornjo Pivko in Loško dolino je Mašun ohranil svoj prometni značaj še posebej zato, ker je GG Postojna, ki je po drugi vojni upravljalo pristavo, že pred več kot 30 leti poskrbelo za asfaltno povezavo iz Koritnic do Mašuna. Tudi zato je postal pomemben učni center, ki ga obiskujejo številne strokovne skupine iz Slovenije in tujine. Pred leti pa je Zavod za gozdove, območna enota Postojna, tu uredil center za preučevanje medveda in tako dodal tej gozdni pristavi novo vsebino.

Mesec dni za pripombe

Seveda načrtovalci niso pozabili na promet. Parkirne površine bi zagotovili na različnih lokacijah, OPPN pa predvideva tudi ureditev pohodniških, sprehajalnih, tematskih in kolesarskih poti tako, da bi območje urejanja postalo osrednje izhodišče in stičišče poti.

OPPN predvideva tudi ureditev vodovodnega in kanalizacijskega omrežja in ločeno zbiranje odpadkov na ekoloških otokih.

Ker celotno območje Mašuna leži v Naturi 2000, ni treba posebej poudarjati, da je treba za vsak poseg (če je sploh mogoč) pridobiti številna soglasja. Tako je v postopku priprave OPPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje. Občina je pri podjetju Ipsum naročila tudi okoljsko poročilo za ta OPPN, s katerim se je strinjalo tudi okoljsko ministrstvo.

Sedaj so na vrsti občani Ilirske Bistrice, ki lahko na osnutek OPPN do 4. decembra oddajo svoje pripombe in se udeležijo tudi javne obravnave, ki bo 23. novembra na občini.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano