Brkinska jabolka in “češpovi njoki” namesto pakiranih rogljičkov

Festival brkinske sadne ceste, ki traja skoraj ves september in se bo zaključil s praznikom jabolk na Tatrah, je okus brkinskega sadja pripeljal tudi med divaške šolarje.

Tako so divaški petošolci ob pomoči Ksenje Krajšek 
Mahorčič oblikovali tradicionalne “češpove njoke”.
Tako so divaški petošolci ob pomoči Ksenje Krajšek Mahorčič oblikovali tradicionalne “češpove njoke”.  

DIVAČA > Na Osnovni šoli dr. Bogomirja Magajne Divača so v okviru festivala brkinske sadne ceste in v sodelovanju z Gostilno Mahorčič iz Rodika izpeljali zanimivo kulinarično delavnico za petošolce, ki so skuhali češpove njoke, spekli jabolčni zavitek in pripravljali brezalkoholne koktajle iz pridelkov izključno domačih pridelovalcev. “Za delavnice sva se odločili, ker je ena izmed prednostnih nalog naše šole skrb za zdravje učencev s poudarkom na prehranjevanju in, da bodo učenci znali ceniti to, kar je pridelano in pripravljeno doma,” sta povedali pobudnici delavnic in učiteljici Mirjam Trampuž in Nataša Adam.

Prva skupina pripravila češpove njoke iz domače moke, krompirja in češp. “Skozi delavnico smo se malce poigrali s statistiko in številom kmetij ter sadnega drevja v Brkinih. Otroke sem seznanila o pomembnosti domače pridelanih živilih in jih spodbudila, naj hrano raje kot v veleblagovnicah poiščejo pri bližnjih kmetovalcih. Hrana, pridelana doma, ima veliko več svežine, znano je njeno poreklo in je veliko bolj zdrava od tiste iz veleblagovnic,” je povedala njihova mentorica Ksenja Krajšek Mahorčič.

“Svetovala sem jim, naj ob obisku iz tujine gostom ponudijo domače tradicionalne jedi, značilne za njihovo okolico in tako na nek način izkažejo spoštovanje do svoje zemlje. Tudi ob odhodu v tujino naj vprašajo za njihovo tradicionalno hrano in naj ne posegajo po običajni hrani, ki jo lahko dobimo povsod,” je še povedala Krajšek Mahorčičeva in dodala, da tudi sami v svoji gostilni izhajajo iz tega, da uporabljajo izključno sestavine domačih pridelovalcev. Šolarji so bili nad delavnico navdušeni.

Druga skupina je pod vodstvom učiteljice Nataše Adam pripravila jabolčni zavitek iz domačih jabolk, v tretji pa so skupaj z učiteljico Mirjam Trampuž pripravili brezalkoholne koktajle iz sadja in domačih zelišč.

Sledila sta e predavanje in delavnica pod vodstvom gostilničarja Martina Mahorčiča, ki je učence poučil o pripravi pogrinjkov ter o bontonu pri mizi. Nato je prišel čas, da so učenci sadove svojih del tudi okusili. Nekateri med njimi takšne hrane niso pripravljali prvič, so povedali, saj doma večkrat priskočijo na pomoč staršem ali nonam, vsi pa so ob takšnem učenju uživali.

Festival Brkinska sadna cesta letos poteka prvič. Začel se je 5. septembra, končala pa 10. oktobra. Pri izvedbi festivala so na pomoč priskočili Občina Hrpelje-Kozina ter lokalni kmetje in gostinci. V okviru festivala potekajo kulinarične delavnice, obiskovalcem pa so kmetije v času festivala odprla svoja vrata in ponudila možnost, da spoznajo njihova vsakdanja opravila. Prav tako imajo obiskovalci možnost poskusiti brkinske dobrote v eni izmed okoliških gostiln.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano