Bridž tudi v Sežani

maruiBridž je možganska telovadba, ki spodbuja koncentracijo, vzdržljivost in hitro odzivanje, zato zmanjšuje posledice Alzheimerjeve bolezni in drugih posledic staranja. V Sežani je že nekaj igralcev, za nove pa pripravlja jutri ob 18. uri Bridž klub Postojna brezplačen začetni tečaj.

Bridž je miselna igra, ki je zelo dobra telovadba proti pešanju 
možganov v starosti. Foto: Tomo Šajn
Bridž je miselna igra, ki je zelo dobra telovadba proti pešanju možganov v starosti. Foto: Tomo Šajn

POSTOJNA, SEŽANA > Bridge klub Postojna ima že dolgo tradicijo. Poleg klubskih turnirjev prireja tudi tekmovanje za primorsko prvenstvo, ki se ga udeležujejo igralci iz Postojne, Ilirske Bistrice, Sežane in Pirana, saj drugod na Primorskem nimajo delujočih bridž klubov.

V postojnskem klubu, ki šteje 22 članov, je tudi pet igralcev iz Sežane, med njimi Simon Pirjevec iz Dan pri Sežani.

V sodelovanju s Šahovskim društvom Sežana pripravljajo brezplačni tečaj za nove igralce bridža, zato vabijo vse, ki jih ta igra s kartami zanima, na prvo srečanje jutri ob 18. uri v prostorih Šahovskega društva Sežana na Partizanski cesti 15. Za podrobnejše informacije in prijave lahko pokličejo tudi na tel. 051/256-862.

Pirjevec o briždu pravi, da je edina igra s kartami, ki jo poznajo po vsem svetu: “Na Primorskem igramo briškolo in trešet, če pridemo v Ljubljano, o tem ne vedo ničesar in se moramo naučiti njihovih iger. Bridž pa igrajo po vsem svetu.”

V bivši državi je bil sicer nekaj časa prepovedan, ker je veljal za buržoazno igro, kljub temu pa so ga ohranile tudi nekatere socialistične države, kot sta Poljska in Bolgarija, od koder zdaj prihajajo dobri igralci. V Zagrebu je bil celo predmet na fakulteti, saj vsebuje veliko elementov logike.

Kljub temu - ali prav zato - ga lahko igrajo že otroci, pa tudi stari. Pirjevec pozna celo igralca s 103 leti. Tudi ženske so pri njem povsem enakopravne, po svetu je igralk celo več kot igralcev. Med njimi Pirjevec omeni Martino Navratilovo, med Slovenkami pa mamo pevke Moni Kovačič. Sicer pa so med igralci bridža tudi druga slavna imena, med njimi Bill Gates, igral ga je Mahatma Gandhi.

Kljub temu bridž ni samo za slavne in bogate, saj je poceni igra. Ima pa veliko pozitivnih učinkov: “Bridž ohranja možgane v formi, med bridžem in Alzheimerjevo boleznijo je negativna korelacija. Ker ponuja praktično neskončno število kombinacij, je vsaka partija novo, enkratno doživetje. Svoje karte vidimo takoj, položaj ostalih pa postopoma odkrivamo med igranjem, eno po eno. Vmes se moramo znajti s podatki, ki jih imamo. Odločati se moramo kljub temu, da ne vemo vsega - ravno tako, kot v resničnem življenju. Zato je bridž opredeljen kot miselni šport, vendar ni zgolj možganska telovadba, saj zahteva koncentracijo, borbenost, hitre reflekse in vzdržljivost,” še pravi Pirjevec in vabi vse Kraševce in Kraševke, da se mu pridružijo jutri ob 18. uri na Partizanski 15 v Sežani.

MUZ


Najbolj brano