Brezposelnost se niža, a delodajalci so zahtevni

Od delodajalcev prihajajo spodbudne napovedi, nova zaposlovanja se obetajo tudi v kraških in brkinskih občinah. Nezaposleni ugotavljajo, da je udeležba na sejmu premalo za zaposlitev, delodajalci pa, da je pravi kader, kljub velikemu bazenu brezposelnih, težko najti.

Na zaposlitvenem sejmu v Sežani so se lahko iskalci zaposlitve spoznali s potencialnimi delodajalci. Foto: Petra Mezinec
Na zaposlitvenem sejmu v Sežani so se lahko iskalci zaposlitve spoznali s potencialnimi delodajalci. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Naše podjetje išče predvsem strojne tehnike in strojne inženirje. Delo je zelo natančno in zato težko najdemo prave kandidate. Veliko jih po letu ali dveh zgodbo pri nas zaključi,” pove Suzana Ladiha iz podjetja Kern Tool Technology.

V prihodnjem letu nameravajo, seveda je to odvisno tudi od poslovnih rezultatov, zaposliti pet do šest oseb. Podobno ugotavlja tudi Nataša Ravbar iz Mavrice zaves, ki je na sejem prišla predvsem zato, da poišče šiviljo: “Danes je težko najti izkušeno šiviljo, čeprav gre za kreativno delo.”

Nižja od državnega povprečja

Konec marca je bilo v štirih kraško-brkinskih občinah brezposelnih skupaj 1199 oseb, od tega največ v Sežani, 654, in najmanj, 162, v občini z najmanj prebivalci, Komnu. Najnižjo brezposelnost je beležila Divača z 10,2 odstotka, sledi Komen s 11,4 odstotno brezposelnostjo, tretje mesto pa si delita Sežana in Hrpelje-Kozina z 12,2 odstotki brezposelnih oseb.

Kar je še vedno pod Slovenskim povprečjem, kjer brezposelnost trenutno znaša 13,5 odstotka.

Največ brezposelnih mladih v Komnu

Najbolj kritične skupine so brezposelni nad 50 let, njihov delež se giblje med 30 in 40 odstotki vseh zaposlenih. Med mlajšimi od 30 let pa se brezposelnost giblje med 17,2 odstotka v občini Hrpelje-Kozina do rekordnih 27,2 odstotka v komenski občini.

Mladih je bilo veliko tudi na sežanskem zaposlitvenem sejmu, a občutek je bil, da prav veliko od njega niso pričakovali. “Ne pričakujem, da bi mi zavod poiskal službo ali mi pri iskanju sploh pomagal, zato se mi tudi ta dogodek ne zdi preveč koristen,” je povedala ena od udeleženk, ki ni želela biti imenovana.

Od 25 ponudnikov, ki so se predstavljali na včerajšnjem sejmu, so bili med drugim tudi predstavniki policije, vojske in bolnišnice, samostojni podjetniki, zavarovalniška podjetja in celo socialna podjetja, a velikanov kraškega gospodarstva na sejmu ni bilo videti. “Eno od načel je, da smo želeli imeti delodajalce, ki imajo aktualne potrebe po zaposlovanju. Morda tudi sicer ne sodelujejo z nami,” je o razlogih povedala Nevenka Bandelj, vodja Območne službe Koper Zavoda RS za zaposlovanje.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano