Botanični vrt predstavlja bogato dediščino Sežane

Botanični vrt, ki že skoraj 170 let krasi obrobje Sežane, je leta 1848 začela urejati bogata grška trgovska družina Scaramanga iz Trsta, ki je imela v kraju letno rezidenco. Danes zanj skrbi Komunalno stanovanjsko podjetje (KSP) Sežana, ki bo ob svoji letošnji 60-letnici v vrtu pripravilo številne prireditve.

Marjetka Kljun Terčon Foto: Marica Uršič Zupan
Marjetka Kljun Terčon Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Prireditve se bodo začele jutri z delavnico o gojenju vrtnic, do konca leta pa bodo izvedli še kamnoseške in fotografske delavnice, razstave, glasbene in plesne dogodke ter razstavo papig in eksotičnih ptic, je na današnji novinarski konferenci povedala Marjetka Kljun Terčon iz KSP Sežana.

Družina Scaramanga je bila lastnica botaničnega vrta in celotne posesti do nacionalizacije leta 1948. Po tem letu so se njegovi lastniki in upravljavci menjavali, dokler ni leta 1957 vrt postal last Občine Sežana. Slednja je vrt kmalu predala v upravljanje pravnim prednikom sedanjega KSP Sežana.

V vrtu so na rodovitni zemlji uspevale zelene rastline z območja Mediterana, listavci iz Japonske in Severne Amerike, iglavci iz Azije in različnih delov Evrope, ki še vedno rastejo in cvetijo. Skrivnost njihove bujne rasti se je skrival v namakalnem sistemu iz petih bazenov, ki ga je tržaška družina uredila v podzemlju vrta.

V teh letih je bil vrt obogaten z novimi redkimi rastlinskimi vrstami. V vrtnem nasadu je tedanji vrtnar Franc Vrtovec osnoval manjšo drevesnico, kjer so gojili sadike eksotičnih rastlin za obnovo in izpopolnjevanje v vrtu, deloma pa tudi za zunanje uporabnike.

Botanični vrt ima trenutno zbirko 170 rastlinskih vrst in nekaj čez 700 rastlin, razprostira pa se na površini enega hektara. Letno ga po besedah Kljun Terčonove obišče okrog 3000 gostov z različnimi organiziranimi skupinami, posameznikov pa je vsaj še enkrat toliko. Za posamezne obiskovalce in sprehajalce je sežanski botanični vrt odprt brezplačno, v zimskem času do 15. ure, v ostalih letnih časih pa do 19. ure.

Zaradi izrednih naravnih in kulturnih lepot so že leta 1949 prvič zavarovali vrt kot botanično-hortikulturni spomenik. Leta 1992 ga je kot naravno znamenitost zavarovala Občina Sežana, danes ima tako status naravne vrednote državnega pomena, naravnega spomenika in vrtnoarhitekturne dediščine.

Prvotno je bil vrt večji, vendar ga je na dva dela razdelila gradnja železnice in ceste. Prav ta del ob vstopu v mesto, ki je bil precej časa povezan z botaničnim vrtom le preko mostu, bo Občina Sežana uredila in ga ponovno namenila obiskovalcem.

STA


Najbolj brano