Bodo stolpe vendarle prestavili?

Na sestanku s predstavniki občine so odgovorni z ministrstva za infrastrukturo v četrtek obljubili, da bodo preučili vse možnosti za prestavitev 30-metrskih stolpov železniške telefonije na Kozini in v Rodiku. Krajani se namreč z njimi ne strinjajo, saj so prepričani, da jih bo sevanje teh naprav ogrožalo.

Na fotografiji na levi je viden novi stolp, ki so ga na Kozini  postavili skoraj tik ob hišah Foto: Lea Kalc Furlanič
Na fotografiji na levi je viden novi stolp, ki so ga na Kozini postavili skoraj tik ob hišah Foto: Lea Kalc Furlanič

HRPELJE, KOZINA > “V tem trenutku ne moremo zagotoviti, da bo prestavitev stolpov oziroma baznih postaj železniškega radijskega sistema GSM-R v Rodiku in na Kozini možna, ker moramo s projektantom preučiti možnosti prestavitve in pomisleke krajanov,” je v četrtek pojasnil Peter Dolenc z ministrstva za infrastrukturo in prostor. To je investitor posodobitve železniške telefonije po vsej Sloveniji, ki vključuje približno 250 stolpov za bazne postaje. Na odseku železnice med Divačo in Koprom je načrtovanih devet, v okolici Kozine še v Rodiku, Kačičah in Prešnici.

V Rodiku in na Kozini se krajani, združeni v civilni iniciativi, ne strinjajo s stolpi ob robu in v središču naselja. Nočejo 30 metrov visokih konstrukcij tik pred hišami, predvsem pa se bojijo škodljivih učinkov sevanja naprav na stolpih.

Ministrstvo: antene ne vplivajo na okolje

“Še vedno smo prepričani, da s posegom ne vplivamo prekomerno negativno na okolje, zato ne bi tako ostro, kot pravite, poimenoval umestitve anten ob železnico,” je na naše vprašanje, zakaj so antene postavili dobesedno pred hiše, kar je sprožilo težave in odziv krajanov, odgovoril Dolenc.

Dodal je, da je investitor že večkrat pojasnil, da gradi na podlagi dovoljenj in soglasij in na podlagi presoje vplivov na okolje, “s čimer smo želeli krajanom predstaviti, da so vplivi v skladu z zakonodajo, da torej zakonsko določene mejne vrednosti elektromagnetnih sevanj ne bodo presežene.”

Nam pa predstavniki ministrstva v četrtek niso želeli povedati, zakaj so postavljanje novih stolpov opredelili kot vzdrževalna dela, niti pojasniti, ali spadajo stolpi med enostavne ali zahtevne objekte. Od tega je namreč odvisno, kakšna dovoljenja potrebujejo za njihovo postavitev. Na ta pojasnila bo treba torej še počakati, kot tudi na odgovor na vprašanje, ali bi bil zato projekt, vezan na črpanje evropskega denarja, zahtevnejši.

Je pa Dolenc zagotovil, da investitor na podlagi zakonodaje in postopka, po katerem je pridobil evropski denar, novih stolpov ne bo smel tržiti za druge operaterje (a samo pet let). Tudi tega se namreč krajani bojijo, saj bi to še povečalo sevanje.

Krajani: odpor bo po vsej Sloveniji

Roka, do kdaj naj bi se ministrstvo odločilo o morebitnem premiku anten v Rodiku in na Kozini, na sestanku z občino niso določili, vendar direktorica občinske uprave Saša Likavec Svetelšek upa, da se zadeve ne bodo vlekle.

Predstavnika civilnih iniciativ proti postavitvi anten v naseljih, Mihaela Jurdana s Kozine in Izidor Bogataj iz Rodika, poudarjata, da so krajani nad antenami vse bolj ogorčeni in jezni, burno se odzivajo tudi na družbenih omrežjih. “Če bi nas seznanili z mikrolokacijami anten, se ne bi dogajalo, kar se. Kmalu bo revolt po vsej Sloveniji,” ocenjuje Bogataj.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano