Bodo končno le dočakali svoj dom?

Prostovoljno gasilsko društvo Sežana deluje že 120 let. Jubilej bodo počastili danes ob 18. uri v Kosovelovem domu. Na dogodku, odprtem tudi za javnost, bodo ob zabavnem programu podelili tudi priznanja zaslužnim.

Simon Hlačar in Marko Colja v  oblačilnici, s katero gostujejo v sežanskem Zavodu za gasilno in reševalno službo in je že premajhna za društvene  potrebe Foto: Bogdan Macarol
Simon Hlačar in Marko Colja v oblačilnici, s katero gostujejo v sežanskem Zavodu za gasilno in reševalno službo in je že premajhna za društvene potrebe Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > PGD Sežana šteje 151 prostovoljnih gasilcev. “Mladih je 25, veteranov 10, med člani je 15 žensk in njihove vrste se vsako leto povečujejo. Operativcev nas je okrog 30,” pove predsednik Simon Hlačar.

“V gasilske vrste sem vstopil kot pionir leta 1986 in kot mnogim je tudi meni gasilstvo zlezlo pod kožo. Leta 2005 sem postal namestnik poveljnika in pet let zatem poveljnik,” doda Marko Colja, eden izmed enajstih članov, ki so svoje gasilsko poslanstvo nadaljevali med poklicnimi gasilci.

Rešujejo tudi sršene

V zadnjih letih opravi PGD Sežana povprečno 30 intervencij na leto, pred petimi leti jih je bilo kar 62. “Največ je požarov v naravi, sledijo požari na objektih, poplave, vmes se najde celo odstranjevanja sršenov. Sodelovali smo tudi ob nesrečah po državi, kot so vodna ujma v Železnikih, potres v Bovcu, poplave v Ljubljani in okolici, ledena ujma v Postojni,” pove Colja.

V zadnjem desetletju so zelo izboljšali osebno zaščitno opremo. “Praktično vsi operativci imajo ognjevarno obleko za stavbne požare, ob naši kraški požarni specifiki pa tudi kombinezon za gašenje gozdnih požarov z vso pripadajočo opremo. In tudi znanje, da z njo upravljajo,” je dodal Colja. Zadovoljni so tudi z voznim parkom. Trem obstoječim vozilom se bo letos z občinsko in državno pomočjo pridružila še manjša gasilska cisterna za gozdne požare.

Pobudnik za ustanovitev Prostovoljnega ognjegasnega društva Sežana v letu 1894 je bil odvetnik češkega rodu Otokar Rybar, ki je živel v Sežani. K sodelovanju so pritegnili več uglednih in bogatih ljudi, ki so omogočili nakup potrebnega orodja, opreme in vozov. 50 članov je tako imelo ročno brizgalno, vprežni voz za dvanajst gasilcev, samostojno dvigalno lestev ter 25-metrski drsalni prt, ki je bil v tistih časih prava redkost in so ga poleg Sežancev imeli na Primorskem samo še tolminski gasilci. Sežanci so že takrat imeli dve uniformi, eno delovno in eno paradno. Ker je bilo sredstev vedno premalo, so v času pred prvo svetovno vojno prirejali veselice, plese in dobrodelne nabiralne akcije, o čemer priča zapisnik s seje v letu 1903, ki ga je napisal tajnik društva, nadučitelj Anton Kosovel, oče pesnika Srečka Kosovela. Za društvo najbolj črno obdobje se je začelo v letu 1927, ko je zaradi fašističnega terorja ter zaplembe inventarja in sredstev društvo za 20 let prenehalo z delom. Povojni čas je bil prostovoljnemu gasilstvu naklonjen, saj je bilo društvo pred nastankom Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana v letu 1992 edina gasilska operativna enota v mestu Sežana.

Edini brez doma

Največja težava PGD Sežana je pomanjkanje primernih prostorov, saj je v Kraški gasilski zvezi med osmimi društvi edino, ki še nima lastnega doma. “Domujemo v prostorih Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, za kar smo jim hvaležni, a so za normalno delovanje društva premajhni in neprimerni,” potarna Hlačar.

Slavnostna seja ob 120 letnici PGD Sežana bo danes ob 18. uri v sežanskem Kosovelovem domu. Na dogodku, odprtem za javnost, bodo ob zabavnem programu podelili tudi priznanja zaslužnim.

Zato zdaj vse sile usmerjajo v rešitev prostorske stiske, seveda skupaj z Občino Sežana. Tam so nam zatrdili, da je denar za gradnjo novega gasilskega doma v občinskem proračunu predviden že nekaj let. “Žal so naša prizadevanja naletela na nekaj težav s pridobitvijo zemljišč, ki so v lasti Ministrstva za obrambo. To ša je povezano z ureditvijo vadbenih površin za Izobraževalni center za zaščito in reševanje v Sežani,” so pojasnili in dodali “Ne glede na to smo že pridobili projektno dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja ter opravili parcelacijo zemljišča, kjer je predvidena gradnja.” Dom bo predvidoma stal milijon evrov. BOGDAN MACAROL


Najbolj brano