Bodo dobili županjo?

Bistriške županske volitve so do zdaj minevale v znamenju moških kandidatov. Letošnje pa bodo tudi žensko obarvane. Za županski stol se bosta verjetno potegovali kar dve resni kandidatki.

Barbara Kogovšek Foto: Lori Ferko
Barbara Kogovšek Foto: Lori Ferko

ILIRSKA BISTRICA > Tudi prva uradna napoved kandidature za župansko funkcijo v Občini Ilirska Bistrica je ženska. To je Barbara Kogovšek, ki bo kandidirala na na Samostojni listi Ilirska Bistrica Kogovšek, Hrvatin. “Stremim k spodbudnemu vodenju, k skupnim odločitvam ter vzpostavitvi uspešnega sodelovanja z občinskim svetom in pristojnimi službami občinske uprave, ki bi morala postati učinkovit in občanom prijazen servis,” je naštela razloge za kandidaturo na županskih volitvah. In da je čas za drugačen, ženski način vodenja, je še dodala Kogovškova, diplomantka marketinga, v tem mandatu občinska svetnica.

Za županjo se bo potegovala tudi nekdanja poslanka DL Kristina Valenčič. Tudi ona bo kandidirala kot neodvisna kandidatka s svojo listo; želi si zbrati čimveč podpisov občanov, da bo imela čim širšo podporo.

Več gneče bo tudi tokrat med moškimi kandidati. V boj za podaljšanje mandata se podaja župan Emil Rojc, predsednik občinskega odbora SD.

Nekdanji župan Anton Šenkinc se o morebitni kandidaturi ni izjasnil.

Skoraj zagotovo bosta Rojčeva protikandidata občinski svetnik Igor Batista (LDS), zdaj kandidat Zveze za Primorsko, in Ado Barbiš za SLS.

V SDS se še odločajo med tremi kandidati, med njimi je podžupan in predsednik občinskega odbora SDS Dušan Grbec.

Med imeni za jesenske županske volitve se omenja tudi Rok Jenko (Mladi forum Šajeta), vendar pravi: “Le v kolikor bi dobil resno ponudbo za sodelovanje s strani resne politične opcije”. Bivši poslanec in občinski svetnik Ivan Simčič pa je za PN zavrnil namigovanja, da se želi zavihteti na prvi občinski stol.

V Desusu in NSi svojega kandidata ne bodo imeli. Brez slednjega bi lahko ostali tudi v SMC. “Raje brez kandidata kot s slabim,” pravijo poznavalci iz SMC. Tu je namreč za nemalo ogorčenja Bistričanov z včlanitvijo v SMC poskrbel bistriški podžupan Vojko Tomšič. Centralna SMC je bila zaradi njega že deležna protestnih pisem. V SMC se sicer v navezi s Tomšičem kot potencialna kandidatka za županjo omenja Mirjam Vrh, ravnateljica Osnovne šole Podgora Kuteževo, na drugem bregu SMC pa Milena Urh in Igor Štemberger, a bo zadnjo besedo pri tem imel izvršni odbor SMC v Ljubljani.

LORI FERKO


Najbolj brano