Bo stavba stare banke občinska?

Postojnska občina bo v stečajnem postopku družbe Epic uveljavila predkupno pravico za nekdanjo stavbo Banke Koper v središču mesta, saj ima za kraj velik kulturnozgodovinski pomen. Sicer bi končala v rokah kupca iz Ljubljane, s katerim je stečajni upravitelj dosegel ceno 80.000 evrov. A zaradi zapletov glede plačila davka bo imelo zadnjo besedo o tem, čigava bo stavba, sodišče.

Nekdanja stavba Banke Koper, ki velja za eno najlepših 
meščanih hiš v Postojni in sega v  17. stoletje, je le ena od 
praznih in propadajočih kulturnozgodovinskih stavb v mestu. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Nekdanja stavba Banke Koper, ki velja za eno najlepših meščanih hiš v Postojni in sega v 17. stoletje, je le ena od praznih in propadajočih kulturnozgodovinskih stavb v mestu. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnski občinski svetniki so občini soglasno prižgali zeleno luč, da uveljavi predkupno pravico za nakup stavbe nekdanje Banke Koper po ceni 80.0000 evrov (brez DDV).

Z milijona na 80.000 evrov

Stavba tik ob glavnem mestnem trgu je, potem ko jo je na podlagi menjalne pogodbe z družbo Epic pred šestimi leti zapustila Banka Koper, ostala prazna. Družba Epic je zanjo neuspešno iskala nove najemnike ali kupce, nato je s propadom Epica pristala v njegovi stečajni masi. Sledili so številni neuspešni krogi prodaje v stečajnem postopku. Še februarja lani je znašala izklicna cena za stavbo dobrih 400.000 evrov (100.000 evrov manj od likvidacijske vrednosti), medtem ko je bila v pogodbi med Banko Koper in družbo Epic leta 2009 vredna kar milijon evrov. V okviru tretjega zbiranja nezavezujočih ponudb je stečajni upravitelj Epica Dušan Taljat zdaj s prvim zainteresiranim ponudnikom, ki ga pred razpletom postopka še ni želel razkriti, zanjo izpogajal pičlih 80.000 evrov.

Stečajni upravitelj Epica Dušan Taljat nam je potrdil, da so se že pojavili tudi potencialni kupci postojnskih hotelov. “Po lanski jesenski prodaji smo že prišli do najugodnejšega ponudnika za hotela Sport in Kras, ki pa je nato umrl. Zdaj pa se je ponovno pojavil eden od ponudnikov, ki je bil lani neuspešen. Na sodišče smo zato podali nov predlog prodaje in upamo, da se bo ponudnik izkazal kot dovolj resen, da bomo prodajo vsaj enega od hotelov v Postojni uspešno pripeljali do konca.” V stečajni masi Epica so sicer poleg ostalih manjših nepremičnin (lokalov) trije postojnski hoteli: Kras, Sport in Epic.

Stavba se v teh etažah in mansardi razteza na več kot 900 kvadratnih metrih uporabne površine, a ker je bila zadnja leta prepuščena propadanju, je v slabem stanju in potrebna obnove.

Na postojnski občini so pojasnili, da so sredi junija od stečajnega upravitelja prejeli poziv, naj se izrečejo o predkupni pravici. Glede na pomen stavbe za mesto in predvsem glede na nizko ceno so se odločili, da to pravico uveljavijo. “Z nakupom bo imela občina vpliv na razvoj vsebin v strogem centru mesta, saj sam prostor ponuja več različnih aktivnosti in namenov, od umestitve mestne galerije pa vse do društvenih prostorov. S tem korakom pa bo poleg tega mogoča še intenzivnejša afirmacija občine kot regijskega središča, saj lahko na strnjenem območju mestnega centra oblikujemo in snujemo regijske storitve ali vsebine za obiskovalce, občane in tudi prebivalce sosednjih občin,” so odločitev obrazložili na občini.

Noče biti prikrajšan za DDV

A postopek s tem še zdaleč ni zaključen. Stečajni upravitelj Dušan Taljat nam je povedal, da prodaji občini ni posebej naklonjen. “Te nepremičnine ne moremo prodati z davkom na promet nepremičnin, ker je bila kupljen z DDV, se pravi, da bo stečajni dolžnik pri prodaji naredil davčno izpeljavo z odbitkom DDV. Prodaja kateremukoli kupcu, ki je izven sistema DDV, torej tudi občini, bi v tem primeru pomenila za prodajalca izgubo,” nam je pojasnil Taljat, ki pa bo kljub temu iskal navodilo sodišča.

Bernarda Ugovšek Biščak, višja svetovalka za premoženjsko pravne zadeve na Občini Postojna, nam je potrdila, da je stečajni upravitelj zato pogojeval posel s podpisom izjave po 45. členu zakona o DDV. Po tem se prodajalec lahko s kupcem nepremičnine dogovori, da bo od navedenih transakcij, ki bi morale biti oproščene plačila DDV, DDV obračunal.

Po razlagah občine je ta v sistemu DDV, ko gre za tržne dejavnosti. “Zato je vprašanje, ali stečajni upravitelj lahko postavi občino v položaj, v katerem ji pogojuje, kaj bo s to nepremičnino v nadaljevanju počela (jo tržila, op. p.) To je vprašanje, ki ga mora rešiti sodišče. Občina je naredila vse, kar je lahko, da se je odzvala na ponudbo, zaščitila javni interes, zdaj pa je na potezi sodišče, da pove, komu bo dalo prednost - predkupni pravici občine, ki jo uveljavlja na osnovi javnega interesa, ali tretjemu ponudniku, ki si bo lahko DDV poračunal,” nam je še povedala Ugovšek Biščakova.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano