Bo nova lekarna na Prestranku?

V Kraških lekarnah menijo, da bi bil kljub odprtju ljubljanske lekarne, katere usoda je sicer še vedno nejasna, v Postojni prostor za še eno njihovo lekarno. Na postojnski občini pa bi raje kot v Postojni drugo lekarno videli na Prestranku.

Kraške lekarne so tokrat dobile podporo Občine Postojna, da 
poleg obstoječe postojnske enote (na fotografiji) v postojnski 
občini odprejo še eno lekarno. 

 

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Kraške lekarne so tokrat dobile podporo Občine Postojna, da poleg obstoječe postojnske enote (na fotografiji) v postojnski občini odprejo še eno lekarno.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnska občina je še pred nedavnim zaradi nesoglasij med občinami soustanoviteljicami razmišljala o izstopu iz javnega zavoda Kraške lekarne. Na kritike, da ravna v nasprotju z interesi lastnega zavoda, pa je naletela zlasti ob sklenitvi pogodbe z Lekarno Ljubljana o odprtju nove lekarne v Postojni leta 2013. Ta sicer, kot je znano, zaradi vprašljive zakonitosti že poldrugo leto ne more normalno poslovati, sodni spori pa še zdaleč niso zaključeni.

V Postojni lahko tudi tri lekarne

A z novim vodstvom občine so se otoplili tudi odnosi s Kraškimi lekarnami in postojnski občinski svet je na zadnji seji na predlog sveta Kraških lekarn soglašal z ustanovitvijo nove lekarniške enote v Postojni in z nakupom poslovnih prostorov zanjo. Postojnski župan Igor Marentič je namreč ocenil, da je ne glede na razplet nesrečne zgodbe z Lekarno Ljubljana - ki jo občina sicer še naprej podpira - še ena lekarna v občini smiselna, saj je občina zdaj z lekarniško dejavnostjo podhranjena.

Direktorica Kraških lekarn Ana Kobal nam je včeraj dejala, da je v skladu s strategijo nova enota predvidena v Postojni, kjer pa lokacija še ni izbrana in da so se zato glede končne lokacije še pripravljeni pogovarjati. Na vprašanje, ali bi bila še ena njihova enota v Postojni upravičena tudi v primeru, če bi Lekarna Ljubljana dosegla verifikacijo svoje enote, pa je Kobalova odgovorila pritrdilno.

Postojnsko enoto Lekarne Ljubljana sicer poleg ministrstva za zdravje, ki ji ne izda verifikacijske odločbe, zaradi česar je Lekarna Ljubljana z njim v upravnem sporu, izpodbijajo tudi Kraške lekarne. Kobalova nam je povedala, da je v njihovi tožbi za ničnost pogodbe med Občino Postojna in Lekarno Ljubljana prvi narok na sodišču razpisan v začetku junija.

Raje bi lekarno na Prestranku

So pa svetniki Kraškim lekarnam priporočili, da s ciljem razpršitve in približanja storitev ljudem enoto namesto v Postojni odprejo na Prestranku, ki je drugo največje naselje v občini in kjer deluje tudi zdravstvena ambulanta. Ocenili so, da bi bila enota na Prestranku, če bi stala ob glavni cesti, lahko tudi tržno zanimiva, predvsem zaradi tranzita turistov, pa tudi drugih prebivalcev, ki se dnevno vozijo mimo.

Kot potencialna prestranška lokacija se sicer neuradno omenja nedograjen motel ob glavni cesti, ki je naprodaj v stečajnem postopku družbe Epic.

Strategija Kraških lekarn in načrt razvoja do leta 2020 poleg odprtja še ene enote v občini Postojna predvideva tudi odprtje dveh novih enot v Ilirski Bistrici in Sežani (v letu 2018). Letos pa širijo lekarno v Pivki.

A Boštjan Udovič z občine Postojna, sicer tudi predstavnik občine v svetu Kraških lekarn, je ob tem pripomnil, da če imajo druge večje občine soustanoviteljice lahko podružnice, ki ne ustvarjajo dobička, ne vidi razloga, da ne bi s ciljem približevanja lekarniških storitev ljudem ene takšne podružnice smela imeti tudi Postojna, sploh ker osnovni namen Kraških lekarn kot javnega zavoda ne sme biti ustvarjanje dobička.

Postojnska občina je bila ne glede na velikost doslej edina med večjimi občinami soustanoviteljicami Kraških lekarn z eno samo lekarno, brez podružnic. Kraške lekarne so njeno odprtje sicer načrtovale že pred časom, a se je nato zapletlo, ker se je občina pod prejšnjim vodstvom s sklicevanjem na nujnost konkurence raje odločila za razpis koncesije, ki pa je nazadnje pripeljal do sporne pogodbe z Lekarno Ljubljana.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano