Bo Cerkvenik delavnico selil v Senožeče ali v Divačo?

Po tem, ko je občina predlog občinskega prostorskega načrta (OPN) razgrnila že konec maja 2014 in napovedala, da ga bodo sprejeli v dobrem letu dni, se je postopek zavlekel. Zato bodo morali predlog načrta še enkrat razgrniti, enako dopolnjeno okoljevarstveno poročilo. OPN naj bi sprejeli prihodnjo jesen, napoveduje županja Alenka Štrucl Dovgan. To pa naj ne bi oviralo občanov, ki bi radi gradili.

Parcela v Senožečah, kjer namerava uspešni lokalni obrtnik  
Damijan Cerkvenik zgraditi pritlični poslovni prostor, saj je s 
tujimi partnerji sklenil tako dober posel, da bo povečal 
proizvodnjo in zato tudi zaposlil deset domačinov. Krajevna 
skupnost pa mu pozidavo tega prostora, čeprav jo dovoljuje 
trenutni prostorski načrt,  ovira.  



     Foto: Lea Kalc Furlanič
Parcela v Senožečah, kjer namerava uspešni lokalni obrtnik Damijan Cerkvenik zgraditi pritlični poslovni prostor, saj je s tujimi partnerji sklenil tako dober posel, da bo povečal proizvodnjo in zato tudi zaposlil deset domačinov. Krajevna skupnost pa mu pozidavo tega prostora, čeprav jo dovoljuje trenutni prostorski načrt, ovira.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > “Občina bo morala še enkrat javno razgrniti osnutka OPN in okoljskega poročila, saj ob prvi razgrnitvi ta dva dokumenta nista bila usklajena, do česar je prišlo tudi zato, ker nista bila javno obravnavana istočasno, ampak z nekajmesečnim zamikom,” na vprašanje, zakaj se je sprejetje OPN premaknilo za eno leto, odgovarja direktor občinske uprave Iztok Felicjan.

Zamik OPN brez škode za občane

S tem časovnim zamikom v večji meri ne bodo škodovali nameram tistih občanov, ki jim je občina z novim OPN prisluhnila, na primer pri spremembi namembnosti zemljišč iz kmetijskih v zazidalna, pravi Felicjan: “Nismo zaznali velikih pritožb, da bi zaradi zamika potrjevanja OPN kdo ne mogel zidati ali kaj podobnega.” Večina pobud občanov (obravnavali so jih 184) se je namreč nanašala na individualne vloge posameznikov, ki želijo graditi stanovanjske stavbe za svoje potrebe.

Tako bo občina osnutka obeh dokumentov še enkrat javno razgrnila. Županja Alenka Štrucl Dovgan upa, da v januarju ali februarju, tako da ju bo občinski svet lahko potrdil najkasneje do prihodnje jeseni.

Se je pa med staro in novo prostorsko ureditvijo pokazalo nekaj razlik. V centru Senožeč, ob nekdanjem hotelu Adria, denimo, namerava obrtnik Damijan Cerkvenik zgraditi pritlični poslovni prostor, vendar se mu mudi. Do maja prihodnjega leta namerava povečati proizvodnjo, saj je sklenil posel s tujci, za kar bo zaposlil osem do deset domačinov, napoveduje. Izdeluje gumijaste elemente za avtomobile in belo tehniko.

Po novem delavnice na rob naselja

“Po veljavnem prostorskem ureditvenem načrtu so na tisti lokaciji možne stanovanjske in gospodarske gradnje, po novem načrtu pa bo tam tako imenovano območje centralnih dejavnosti, na katerem bodo dovoljene tudi delavnice, vendar le na robu naselja,” pojasnjuje Alenka Kovačič z občine, ki skrbi za pripravo dokumentacije. Občinski svetnik in član KS Senožeče Jovo Ferfila je v zvezi s tem na zadnji seji občinskega sveta izrazil mnenje, da Cerkvenikova delavnica v središču kraja ne sodi: “Občini predlagam, naj mu zagotovi nadomestno lokacijo, morda v poslovni coni Risnik ali pa novi coni v Senožečah.“

A Cerkveniku bi bila Divača od rok. “Če bi se že moral seliti iz domačega kraja, bi se raje v Sežano, tam bi imel nabavo drobnega materiala pri roki,” nam je dejal. Na začetek obratovanja senožeške cone pa nima časa počakati, saj bi mu medtem dober posel padel v vodo. Kovačičeva o tem, kdaj bi lahko zaživela senožeška cona, pravi: “Preden bomo vzpostavili novo cono v Senožečah, bomo morali zanjo sprejeti še izvedbeni prostorski akt, upravno komasacijo in jo komunalno urediti. Ti postopki so dolgotrajni.”

Cerkvenik dodaja, da je v pridobitev te parcele vložil veliko truda in denarja: “Najprej sem bil s prejšnjim lastnikom Adrie dogovorjen, da odkupim parcelo za hotelom, kjer je vrt. Potem so Adrio prevzeli kitajski lastniki, ki so nakup pogojevali - hotel so želeli kupiti le z vrtom. V zameno zanj so mi ponudili zdajšnjo parcelo, levo od hotelske stavbe. V dobro kraja sem sprejel, da le ne bi Adria še naprej propadala.”

Kaj bo z vetrnicami pod Vremščico?

V osnutku OPN je občina zavrnila pobudo podjetja Amicus, ki je želelo umestitev vetrnega polja pod Vremščico, zdaj ima pobudnik za umestitev novo možnost. Vendar je medtem dal vlogo na ministrstvo za umestitev v državni prostorski načrt, tako kot je to storilo ljubljansko podjetje Vepa za vetrno polje na Senožeških brdih.

“Ob ponovni javni razpravi lahko pobude podajo vsi zainteresirani. Tudi občina ima svoje potrebe. Išče na primer lokacijo za premestitev čistilne naprave, pa za umestitev parkirišča za avtodome, za premestitev bencinskega servisa iz središča Divače. Morda se pojavijo spet interesenti za še eno obrtno cono, kot je to bila obrtna zadruga Škorš, in še kaj,” še pojasnjuje Kovačičeva.

Felicjan pa dodaja, da bo občina z novim OPN med drugim tudi zmanjšala območje zazidljivosti v vasi Barka, vetrno polje ob Dolenji vasi bo izvzela iz izvedbenega dela ter ga umestila v strateški del načrta, lokavsko cesto v Divači pa bo lahko umestila dlje od hiš.

V mandatu Alenke Štrucl Dovgan je občina za dokumentacijo osnutka OPN porabila približno 50.000 evrov, za njen pravni pregled pa še približno 5000 evrov. Trenutno čakajo na pozitivno mnenje na dopolnjeno okoljsko poročilo, ki ga izda okoljsko ministrstvo. Ko ga prejmejo, bodo razpisali javno razgrnitev.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano