Bizjak zaskrbljen ob nameri po združitvi kobilarne in turistične dejavnosti v Lipici

Odločitev o združitvi Kobilarne Lipica in turistične dejavnosti skrbi v. d. direktorja kobilarne Boštjana Bizjaka. Opozarja, da se brez pravega načrta na javni zavod prenaša tisto dejavnost, ki bo potrebovala največ investicijskih vlaganj. Model, po katerem bodo izgube turističnega dela poplačali z denarjem davkoplačevalcev, zanj ni sprejemljiv.

Boštjan Bizjak Foto: Marica Uršič Zupan
Boštjan Bizjak Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA > Vrh koalicije se je v petek odločil, da pri razvoju Lipice sledi enovitemu konceptu, ki predvideva vnovično združitev Kobilarne Lipica in turistične dejavnosti, za katero skrbi družba Lipica Turizem. Gre za idejo, da sedanji javni zavod Kobilarna Lipica in družbo Lipica Turizem znova združijo v enovito podjetje, kot je bilo to pred negativnim mnenjem računskega sodišča iz 2012 in vnovično razdružitvijo po sprejemu zakonskih sprememb v 2014.

Dejavnost prenašajo na javni zavod brez poslovnega načrta in idej, kje dobiti denar

Takšno rešitev je zagovarjal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, temu pa je sodeč po nekaterih izjavah naklonjen tudi Marko Jazbec, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga, ki od letos upravlja z državno naložbo v Lipici Turizmu.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak je povedal, da so turistično dejavnost v širšem smislu doslej učinkovito izvajali. Po drugi strani pa je gostinsko-hotelirska dejavnost tista, ki bi zdaj potrebovala daleč največja investicijska vlaganja, “brez kakršnega koli poslovnega načrta, brez kakršnih koli idej o tem, od kod bodo sredstva prišla, pa se zdaj to prenaša na javni zavod”.

Zmanjšanje števila konj bi pomenilo izbris Lipice z zemljevida lipicanskih kobilarn

Bizjaka skrbi tudi tisto, kar je videl v gradivu, ki ga je pripravilo gospodarsko ministrstvo, kjer se govori o zmanjšanju števila konj in potrebi, da se na novo premisli rejo in vzrejo lipicanca. “Če smo prišli do te točke, potem je konec s sanjami o Unescu,” pravi prvi mož kobilarne in dodaja, da že zdaj vzdržujejo število konj na minimalni ravni, ob nadaljnjem zmanjševanju števila živali pa bodo Avstrijci dosegli, da bo Lipica “zbrisana z zemljevida lipicanskih kobilarn”.

Ob združitvi bi Bruselj lahko ugotovil nedovoljeno državno pomoč

Spominja, da so vse od leta 2013, ko je prevzel vodenje kobilarne, izpolnjevali vse zahteve računskega sodišča, ki je ugotovilo nezakonito stanje, v primeru ponovne združitve pa bi se lahko v kratkem spet oglasilo računsko sodišče ali celo Bruselj, kjer bi ugotovili, da gre za nedovoljeno državno pomoč.

Po modelu, ki ga je predlagalo gospodarsko ministrstvo, bodo izgube v gostinskem delu poplačali iz denarja davkoplačevalcev, kar po mnenju Bizjaka ni sprejemljivo. “Predlagani model ne funkcionira in tudi ne bo funkcioniral,” je dodal.

Prav tako ne vzdržijo vzporednice z javno-gospodarskim zavodom Brdo. “Tukaj dejansko en na pol razpadel hotel priključujemo javnemu zavodu, ki se je komaj pobral, komaj začel poslovati po nekih normalnih standardih,” je opisal v. d. direktorja kobilarne.

Konzorcij igralnic je pred časom oddal ponudbo za prevzem Lipice Turizem. Čeprav je Bizjak na splošno nekoliko skeptičen do igralnic, pa dodaja, da so za zagotavljanje hotelirske dejavnosti v Lipici “mogoče oni ta trenutek še najboljša rešitev”.

STA


Najbolj brano