Bizjak še v četrto vršilec dolžnosti Kobilarne Lipica

Boštjan Bizjak bo Javni zavod Kobilarno Lipica še naprej vodil kot vršilec dolžnosti direktorja. Tako je soglasno odločila vlada na današnji redni seji, pa čeprav je svet kobilarne med štirimi Bizjaka že 23. septembra ocenil za najustreznejšega kandidata za direktorja s polnimi pooblastili. Bizjaku tako teče četrti enoletni mandat. Po besedah ministra Dejana Židana naj bi se vlada v prihodnjih tednih dokončno odločila, kakšen koncept razvoja Lipice bo izbrala.

Boštjan Bizjak Foto: Marica Uršič Zupan
Boštjan Bizjak Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA, LIPICA > Odgovor na vprašanje, zakaj vlada včeraj Boštjanu Bizjaku ni podelila polnih pooblastil, ampak mu je že v četrto podaljšala enoletni mandat vršilca dolžnosti, je v nesoglasjih med ministri. Ti se namreč še vedno niso poenotili, kakšen naj bo koncept razvoja Lipice, je za naš časopis po seji vlade povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan.

“Naj poudarim, da predlog našega ministrstva, naj se Bizjaku podeli polni mandat, ni prejel nezaupnice, vendar smo se v vladi soglasno odločili, da pred podelitvijo polnega mandata direktorju kobilarne opredelimo tako vizijo razvoja v Lipici, s katero se bomo vsi strinjali,” je še dodal Židan. In poudaril, da ministrstvo za kmetijstvo v Lipici kot primarno podpira dejavnost vzreje lipicancev, tržna oziroma hotelsko-gostinska pa naj bo spremljajoča dejavnost. Po drugi strani pa slednjo, ki jo pelje gospodarska družba Lipica turizem, podpira gospodarsko ministrstvo. Židan je še povedal, da v koaliciji nimajo velike podpore vizije njegovega ministrstva.

“Morda poteza vlade, da v kobilarni imenuje vršilca dolžnosti, niti ni tako napačna, saj se mora najprej odločiti, kako bo upravljala z Lipico - ali bo dajala prednost vzreji lipicanca ali razvoju turizma. Ko bo to vedela, pa naj izbere direktorja, ki bo udejanjal izbrano vizijo. Sam s srcem in kot strokovnjak za turizem trdno stojim za tem, da je koncept Lipice kot konjeniško-konjerejske in kulturne destinacije prava pot. Taka, ki bo na dolgi rok omogočila preživetje in razcvet Lipice,” je odločitev vlade komentiral Bizjak.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano