Bizjak še ne ve, ali bo direktor Kobilarne Lipica

Vlada je imela na včerajšnji seji na dnevnem redu tudi imenovanje Boštjana Bizjaka za direktorja Kobilarne Lipica. A odločitve o tem ni sprejela, čeprav se Bizjaku v nedeljo izteče vedejevstvo.

Boštjan Bizjak Foto: Marica Uršič Zupan
Boštjan Bizjak Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA, LIPICA > V nedeljo se izteče že tretji enoletni mandat Boštjanu Bizjaku kot vršilcu dolžnosti direktorja Kobilarne Lipica. Svet zavoda je med štirimi kandidati za direktorja s polnim mandatom izbral že 23. septembra in (s sicer tesno večino) predlagal vladi v imenovanje Bizjaka. Vlada je točko na dnevni red uvrstila šele včeraj, a tudi včeraj o imenovanju ni odločila. Kot nam je sinoči povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki se je včeraj sicer mudil na seji sveta ministrov v Luksemburgu in se seje vlade zato ni udeležil, je odločanje o tem preloženo na danes ali jutri.

“Naše ministrstvo je na podlagi odločitve sveta javnega zavoda Kobilarna Lipica že v začetku oktobra pripravilo predlog vladi, da imenuje Boštjana Bizjaka za direktorja Kobilarne Lipica s polnim mandatom. Včeraj sem se sestal s predsednikom vlade in mu pojasnil, da se rok za imenovanje izteka,” je sinoči povedal Židan in dodal, da je ministrstvo predlagalo vladi imenovanja Bizjaka z utemeljitvijo, da je Kobilarna Lipica osnova Lipice, da se je v zadnjih letih, ko jo je vodil Bizjak, v Lipici povečalo število obiskovalcev, da so bile opravljene - in še tečejo - velike investicije in da uspešno tečejo tudi aktivnosti za vpis lipicanca na seznam Unesca.

“Predsedniku vlade sem pojasnil, da vlada mora imenovati direktorja Kobilarne, sicer ogrozimo njen obstoj,” je v telefonskem pogovoru iz Luksemburga sinoči za naš časnik povedal Židan.

Na vprašanje, ali imenovanju res nasprotuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je Židan odgovoril, da sicer obstajata dva različna pogleda na Lipico: “Po enem je lipicanec osnova Lipice, po drugem pa je Lipica turistični biser. Sam se strinjam, da je Lipica turistični biser, a srce tega bisera je kobilarna.”

V. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak je bil sinoči nad prelaganjem odločitve razočaran, predsednica sveta zavoda Miranda Groff Ferjančič pa je dejala, da je svet predlagal Bizjaka v imenovanje na podladgi njegovega dosedanjega dela v Kobilarni in da mora vlada do nedelje, ko se mu izteče vedejevski mandat, odločiti bodisi o imenovanju za polni mandat bodisi spet imenovati vršilca dolžnosti.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano