Bioplinarna smrdi, četudi je ni

Leta 2010 je Kobilarna Lipica naročila Petrolu načrte in študije za bioplinarno. Toda novo vodstvo je ugotovilo, da bi bila ta stavba ne le velik poseg v prostor, temveč bi morali, da bi bila rentabilna, poleg lipiških konjskih fig v njej predelovati še velike količine dodatne gnojevke. Od projekta so odstopili, Petrol pa kljub temu terja plačilo opravljenega dela.

Petrol toži Kobilarno Lipica, ker mu je naročila študijo za bioplinarno, potem pa odstopila od projekta   Foto: Marica Uršič Zupan
Petrol toži Kobilarno Lipica, ker mu je naročila študijo za bioplinarno, potem pa odstopila od projekta  Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA, KOPER > Začetek spora, ki se je včeraj znašel na koprskem sodišču, sega v leto 2010, ko je bil direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf. S Petrolom je sklenil pogodbo, na podlagi katere naj bi Lipica zdaj Petrolu dolgovala 180.000 evrov. Kaj točno naj bi Petrol za Lipico opravil, pa ni popolnoma jasno.

Kot nam je včeraj povedal Aleksander Salkič iz Petrola, je Petrol v letih 20011 in 2012 sodeloval s Kobilarno Lipica “na področju priprave načrtov in študij za izgradnjo kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave”. V. d. direktorja Kobilarna Lipica Boštjan Bizjak, ki je konec oktobra 2012 nasledil Rumpfa, pa je včeraj za PN zatrdil, da je bila srž te pogodbe bioplinarna.

Ta naj bi stala med hotelom Klub in dolino Lurške Matere Božje, segala pa celo višje od hotela. Toda da bi bila rentabilna, bi morali v njej poleg lipiškega gnoja predelovati še dodatne količine gnojevke in silaže. Toda novogoriški Zavod za varstvo kulturne dediščine nad zamislijo, da bi vsak drugi dan na lipiško posestvo vozili tovornjaki z gnojevko, občasno pa še silažo, ni bil navdušen.

V sklopu gradnje bioplinarne naj bi sicer zgradili tudi nekaj vodovoda in kanalizacije, za čistilno napravo pa so v Lipici pripravili že kopico projektov, še vedno pa imajo staro, komaj delujočo. Kaj natančno je Petrol naredil in ali je to res vredno 180.000 evrov, kolikor terja od Kobilarne Lipica, se bosta v prihodnjih tednih obe strani še pogajali. Včeraj sta se namreč na koprskem sodišču dogovorili, da bosta spor poskušali rešiti s poravnavo, predvidoma že sredi januarja.

Obe strani priznavata, da je bilo nekaj dela opravljenega in vse kaže, da bo Lipica morala plačati kar nekaj deset tisočakov, ne da bi za to kaj imela.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano