Bioplinarna je končala na dražbi

Ilirskobistriška bioplinarna v lasti družbe Bio futura, ki zadnji dve leti ne obratuje, je za seboj pustila večmilijonske dolgove. Njene nepremičnine bodo v četrtek naprodaj na dražbi. V okoljski organizaciji AAG, ki je že v preteklosti opozarjala na sporno delovanje bioplinarne, so zaskrbljeni zaradi morebitnega uhajanja smradu ali nevarnih plinov iz poškodovanega obrata. Zanimanje zanj pa je že izrazila zaenkrat še skrivnostna skupina primorskih podjetnikov.

Ilirskobistriško bioplinarno, ki zadnji dve leti zaradi finančnih težav lastnika ne obratuje, sodišče v okviru izvršilnega postopka prodaja na dražbi, pričakovati pa je, da bo kmalu pristala v stečaju. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Ilirskobistriško bioplinarno, ki zadnji dve leti zaradi finančnih težav lastnika ne obratuje, sodišče v okviru izvršilnega postopka prodaja na dražbi, pričakovati pa je, da bo kmalu pristala v stečaju. Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA > Na Okrajnem sodišču v Ilirski Bistrici, ki je v izvršilnem postopku odredilo prodajo nepremičnin dolžnika, družbe Bio futura, bo v četrtek potekala druga dražba. Naprodaj bo kompleks bioplinarne, ki je ocenjen na okrog 900.000 evrov.

Kar sedem milijonov terjatev

Toda dolgovi, ki jih je za seboj pustila ljubljanska družba Bio futura v lasti nizozemskega podjetja ECO-A B. V. in njen direktor Igor Zmazek so bistveno večji. Kot je razvidno iz odredbe sodišča, je med 15 upniki v izvršilni zadevi in štirimi zastavnimi upniki daleč največji upnik Družba za upravljanje terjatev bank. Njene terjatve znašajo kar sedem milijonov evrov.

Po podatkih Ajpesa gre za terjatve, ki so bile na slabo banko prenešene iz Nove ljubljanske banke. Ta je za zavarovanje svojih terjatev vpisala zastavno pravico na poslovnem deležu družbenika ECO-A B.V.

Verjeten scenarij: stečaj

Med upniki je tudi devet bivših zaposlenih, ki jih zastopa sežanski odvetnik Dragan Sikirica. Podjetje jim dolguje štiri plače in odpravnine zaradi odpovedi v začetku leta 2013. Njihove terjatve skupno znašajo dobrih 36.000 evrov.

Sikirica nam je povedal, da so upniki konec decembra prek družbe MD TRADE iz Vipave dobili ponudbo zainteresiranega prevzemnika za 30-odstotno poplačilo terjatev v obdobju petih let. “Moje stranke mi niso dale mandata za pogajanja v tej smeri. Morda bi o tem razmislile, če bi se na ponudbo odzvali tudi drugi upniki, vendar o tem nimam nobenih informacij,“ nam je povedal Sikirica.

Včeraj nam je uspelo vzpostaviti kontakt tudi s predstavnikom potencialnih investitorjev Tomažem Tomažičem iz Nove Gorice, ki nam je potrdil, da so zainteresirani za prevzem bioplinarne, podrobnosti pa še ni želel razkrivati. Ker je njihova ponudba upnikom naletela na medel odziv, na četrtkovi dražbi pa ne nameravajo sodelovati, napovedujejo, da bodo kot ponudniki najverjetneje nastopili v okviru stečajnega postopka. Njegova uvedba je, kot kaže, zgolj še vprašanje časa.

Čeprav ne dela, občasno smrdi

Zaradi morebitne prodaje pa so že zaskrbljeni v okoljski organizaciji Alpe Adria Green (AAG). “V kolikor bi bila bioplinarna prodana, absolutno ne bi smela ostati na tej ekološko sporni lokaciji, temveč bi jo morali odstraniti, tako kot bioplinarno v Pirničah, in jo preseliti drugam, na bolj primerno lokacijo,“ je odločen predsednik AAG Vojko Bernard.

AAG je sicer konec januarja na inšpektorat za okolje poslala tudi prijavo, v kateri zahteva pojasnila glede trenutnega stanja objekta in ustrezno ukrepanje. Kot opozarja, se namreč kljub temu, da naprava zadnji dve leti ne obratuje, občasno v okolici pojavi smrad. Lani se je posedel tudi plinohran na napravi. “Prebivalci zaradi netransparentnega delovanja obrata v preteklih letih, ki jih je obremenjeval s hudim smradom in onesnaževanjem širšega okolja z oporečno bioplinsko gnojevko, od pristojnih zahtevajo, da preverijo, če so zalogovniki z digesterskim ostankom izpraznjeni in da ne obstaja morebitna nevarnost uhajanja smradu ali celo nevarnih plinov (metana) iz poškodovane naprave, ki je nihče ne vzdržuje in ne nadzira,“ poudarja Bernard.

Bolje bi jo prodali z okoljskim dovoljenjem

Spomnimo, da se je bioplinarna v središču medijskega zanimanja nazadnje znašla leta 2013 po številnih zapletih s pridobitvijo uporabnega dovoljenja. Tega je družbi Bio futura uspelo pridobiti šele potem, ko je na upravnem sodišču dosegla, da se negativno mnenje Agencije RS za okolje (Arso), izdano po roku, upošteva kot pozitivno.

In to kljub ugotovitvi, da okoljevarstveno dovoljenje ne odraža več dejanskega stanja oziroma da bioplinarna ne deluje več v skladu z okoljskimi predpisi. A bioplinarne, ki so jo pred tem na zahtevo gradbenega inšpektorja morali ustaviti, lastniki niso več pognali, pač pa napovedali iskanje tujega strateškega partnerja.

Na Arso so že takrat napovedali začetek postopka spremembe veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja glede mejnih vrednosti emisij zaradi obremenjevanja okolja večjega obsega. Včeraj pa so nam na Arsu povedali, da so 20. januarja izdali sklep o ustavitvi postopka zaradi nesodelovanja stranke in nepredložitve dokumentacije v postopku. “Čakamo na pravnomočnost sklepa. Nadaljevali bomo z uvedbo postopka odvzema okoljevarstvenega dovoljenja,“ so nam odgovorili.

Pričakovati je sicer pritožbe, saj takšna odločitev ne bi bila v interesu upnikov, ki bi želeli obrat čim bolje prodati.

Poklicali smo tudi v podjetje Bio futura, vendar obljubljenega odziva direktorja Igorja Zmazka še nismo prejeli. Zmazek je po zadnjih podatkih sicer prijavljen na Dunaju.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano