Berginc bo poklicni podžupan

Postojnski župan je za podžupana imenoval Andreja Berginca in Branka Milharčiča. Prvega za poklicnega, a skoraj polovica svetnikov s tem ni soglašala.

Potem ko Branku Milharčiču ni uspelo v županski tekmi, si ga je nov župan izbral za podžupana. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Potem ko Branku Milharčiču ni uspelo v županski tekmi, si ga je nov župan izbral za podžupana. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA >Postojnski župan Igor Marentič je uresničil napoved, da bo imel le dva in ne več treh podžupanov kot njegov predhodnik. A strošek za občino za to ne bo nič manjši, ne bo pa niti večji. Andrej Berginc (Mi Znamo)bo namreč podžupansko funkcijo opravljal poklicno. Tako Marentič kot Berginc sta ocenila, da je takšna odločitev najbolj poštena do volivcev. Glede na naravo dela, ki ga je doslej kot policist opravljal v Centru za tujce, zlasti nočne turnuse in službene poti v tujino, bi se namreč težko hkrati dovolj dobro posvetil tudi delu na občini. “Glede na projekte, ki nas čakajo, se mi zdi prav, da sem na voljo v celoti. Vleči dve plači in biti na dveh stolčkih bi se mi zdelo nekorektno.

Zdaj bo namesto plače v Policiji prejemal “polno” podžupansko plačo in zato, kot pravi, za javna sredstva ne bo večja obremenitev, kot bi bil v primeru, da bi podžupansko funkcijo opravljal nepoklicno. Sam pa bo po novem zaslužil manj, kot bi v primeru nepoklicnega podžupanovanja.

Poklicnemu opravljanju funkcije, o katerem mora po statutu občine odločati občinski svet, je nasprotovalo deset svetnikov. Zvonko Černač (SDS) je dejal, da takšna odločitev “ni v interesu ljudi in občine, ampak v interesu gospoda Berginca” in da področje, za katero bo zadolžen kot podžupan, na občini ni ne kadrovsko ne strokovno podhranjeno. Tea Konrad (TeK za napredek) pa je menila, da je glede na predvolilne obljube od novega župana pričakovala bolj varčevalno obnašanje.

Berginc bo kot podžupan zadolžen za področja turizma, športa, kulture in varnost. Ena njegovih prvih nalog bo, kot je dejal, navezati stike z vodstvom Postojnske jame in najti skupen jezik, kar bi koristilo razvoju turizma v Postojni.

Pri gospodarskih vprašanjih pa bo županov pomočnik Branko Milharčič (SMC), ki velja za izkušenega gospodarstvenika.

Svetniki so na včerajšnji seji imenovali tudi 28 članov štirih občinskih delovnih teles ter nadzornega odbora. Goran Blaško (SD), predsednik komisije za volitve in imenovanja, je poudaril, da so za usklajevanje porabili kar precej časa, a so na koncu le dosegli soglasje vseh svetniških skupin. Pri sestavi so upoštevali sorazmerno zastopanost v občinskem svetu in težili k čim večji strokovnosti.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano