Berginc: Razmere v centru za tujce niso skrb vzbujajoče

V center za tujce v Postojni je danes prispelo 118 ljudi, večinoma otrok, mladostnikov in žensk. Po besedah podžupana občine Postojna Andreja Berginca ta številka za zdaj ni skrb vzbujajoča, saj lahko center brez težav sprejme najmanj 300 ljudi. V dodatnem prostoru ob njem bodo popoldne začeli postavljati tudi šotore z ležišči.

V center za tujce v Postojni je danes prispelo 118 ljudi, 
večinoma otrok, mladostnikov in žensk.  Foto: Andraž Gombač
V center za tujce v Postojni je danes prispelo 118 ljudi, večinoma otrok, mladostnikov in žensk.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Kot je Berginc pojasnil, so begunci v centru predvsem začudeni in ne vedo, kje pravzaprav so. "Ciljna država zagotovo ni Slovenija, ampak je v tem primeru Skandinavija, Nemčija. Predvidevam, da bodo želeli iti naprej, ampak zaenkrat so pač v centru za tujce, kjer jih v tem trenutku obravnava policija," je pojasnil Berginc. Poudaril je še, da vse pristojne službe v centru trenutno delujejo normalno.

V postojnski občini so na pomoč priskočili tudi taborniki, socialna služba in rdeči križ. Po Berginčevih besedah se najbolj bojijo, kaj bo v primeru prihoda večjega števila beguncev, za katere bi zmanjkalo prostora. Ocenjuje, da bo v povezavi z begunsko problematiko potreben ponoven sestanek na ravni države, kjer bi ugotovili, kje so še nastanitvene zmogljivosti.

"Tudi sama Evropa bo morala s kakšnim finančnim vložkom pomagati tem ljudem. Za nastanitev Postojna drugega kot centra za tujce v tem trenutku nima. Kapaciteta je bolj kot ne tukaj znana," je še dejal Berginc.

STA


Najbolj brano