Batagelj postavil ograjo

Odnosi med Občino Postojna in Marjanom Batageljem so se spet zapletli. Tokrat ne zaradi nerazčiščenih vprašanj glede družbe Postojnska jama, v kateri si delijo lastništvo, pač pa zaradi parkirišča sredi mesta. Pred kratkim se je namreč okrog dela parkirišča pred poslovno-trgovskim centrom Primorka, ki je bil zadnja leta v javni uporabi, znašla ograja. Občina z družbo Batagel&Co., ki je lastnica parcel, išče rešitev, sprejemljivo za obe strani.

Del parkirišča pred Primorko, ki je bil doslej v javni rabi, je 
lastnica, družba Batagel&Co., zagradila.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Del parkirišča pred Primorko, ki je bil doslej v javni rabi, je lastnica, družba Batagel&Co., zagradila.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Številni Po stojnčani se v teh dneh sprašujejo, zakaj kar naen krat ne smejo več parkirati na delu parkirišča pred Pri morko oziroma zakaj ga je lastnik ogradil, na ograjo pa obesil obvestilo, da gre za privatno parkirišče.

Najprej zagradili tudi občinski del

Na Občini Postojna so za radi poizvedovanj občanov pojasnilo objavili na svoji spletni strani. Zapisali so, da so po ugotovitvi, da je družba Batagel&Co. s ces tnimi ovirami uporabnikom preprečila dostop tudi na parkirišče, ki je kategorizi rano kot parkirišče v javni uporabi, vodstvo družbe ko nec decembra pozvali, naj nezakonite cestne zapore umakne. Družba Bata gel&Co. je odgovorila, da bodo zaporo po pridobitvi potrebne lokacijske doku mentacije umaknili le z de la, ki je v občinski lasti, kar so nato izvedli še isti dan.

“Del parkirišča, ki je v za sebni lasti od leta 2009, je danes še ograjen, župan Igor Marentič pa bo v imenu zaščite javnega interesa občanov naredil vse, da se na omenjenem parkirišču po novno vzpostavi stanje, kot ga določa pogodba, saj ima jo zaradi zaprtega parkirišča nevšečnosti le uporabniki – to je občani,” so zapisali na občini.

Marentič za mirno rešitev brez medijev

A Igor Marentič, ki se je medtem že sestal z Mar janom Batageljem, direk torjem in solastnikom družbe Batagel&Co., je včeraj govoril v mirnejših tonih. “Zaplet bi radi rešili na miren način, brez me dijev, za mizo in sem tudi prepričan, da ga bomo,” nam je dejal. Na vprašanje, ali si ga želijo rešiti tako, da bi občani tam še vedno lah ko brezplačno parkirali, pa: “Absolutno”.

Marentič je sicer povedal, da v pogodbi med občino in družbo Batagel&Co. piše, da občina lahko uporablja par kirišče, ki je v zasebni lasti, za namen parkiranja, a da zdaj vsak po svoje vidijo po goje te pogodbe, kar pa da bodo razrešili.

Parcele pred Primorko so sicer pred leti prešle v last družbe Batagel&Co. z menjavo parcel z občino. Družba Batagel&Co. je tam načrtovala trgovsko-poslov no-stanovanjski objekt, a je načrte prekrižala kriza. Ma rentič je na vprašanje, ali bi Batagelj morda želel parcele prodati ali oddati občini, odgovoril, da se o tem ne pogovarjajo.

Občani od 2008 parkirali na tujem

Z vprašanji, zakaj so oga dili svojo parcelo in ali jo nameravajo pod določenimi pogoji ponovno odpreti, smo se obrnili tudi na Mar jana Batagelja, direktorja družbe Batagel &Co.

“Parkirišča so zasebna las tnina družbe Batagel&Co. d.o.o. in niso nikakršno jav no dobro ter za njih tudi plačuje naša zasebna gos podarska družba nadomes tilo za uporabo stavbnega zemljišča Občini Postojna. Zato z njimi prosto razpo lagamo po svoji lastni volji. Doslej smo občanom od 2008 omogočali brezplačno parkiranje, zato se je mogoče zdelo, da gre za javna par kirišča. Pa to niso,” nam je odgovoril Batagelj.

O pogovorih z občino pa je Batagelj, čigar podjetje je večinski solastnik družbe Postojnska jama, pa pojas nil: ”Z županom sva se srečala, se pogovorila in se še dogovarjava s ciljem, da bi prišli do končne rešitve.”

Parkirišče zdaj prazno

Sodeč po obvestilih na ograji, naj bi bilo parkiranje na ograjenem delu parki rišča zdaj dovoljeno zapo slenim pri Postojnski jami. Kljub temu je prazno, saj zaposleni ne parkirajo v do ber kilometer oddaljenem središču mesta, temveč pri Postojnski jami.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano