Avtobus Furman namesto postojnskih občanov vozi ilirskobistriške šolarje

Postojnske občane od začetka oktobra po mestu namesto “njihovega” Furmana vozi kombi oziroma starejši nadomestni avtobus. Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če bi Furman odšel na servis.

Postojnskega  Furmana smo včeraj opoldne ujeli pred osnovno šolo Antona Žnideriča  v Ilirski Bistrici, ko je ravnokar 
pobral šolarje (na fotografiji).   Foto: Tina M. Valenčič
Postojnskega Furmana smo včeraj opoldne ujeli pred osnovno šolo Antona Žnideriča v Ilirski Bistrici, ko je ravnokar pobral šolarje (na fotografiji).  Foto: Tina M. Valenčič

POSTOJNA > A dejansko si je avtoprevoznik Martin Frelih, ki ima še do konca oktobra s postojnsko občino sklenjeno pogodbo, Furmana “izposodil” za šolske prevoze v Ilirski Bistrici, saj ima po novem pogodbo tudi s to občino, neuradno pa mu zato zmanjka en avtobus. Na postojnski občini so prevoznika že opozorili, da se mora Furman vrniti v Postojno.

V uredništvo smo včeraj prejeli anonimno pismo “razjarjenega občana Postojne”, rednega uporabnika brezplačnega mestnega avtobusa Furmana. Zmotilo ga je, da od konca prejšnjega tedna po mestu ne vozi več Furman, temveč “neki star, neudoben in z vidika varnosti vprašljiv avtobus,“ je zapisal občan.

Se je Furman odpeljal v Bistrico?

“Naš avtobus Furman pa po informacijah, ki jih imam, vozi na območju Občine Ilirska Bistrica. Ali si v Postojni zaslužimo tako staro škatlo od avtobusa, naš pa vozi drugje???” se je vprašal jezni občan.

Po našem preverjanju se je izkazalo, da pri zapletu ne gre zgolj za slabo voljo občana, ki je moral sesti na drug, manj udoben avtobus, temveč da je avtoprevoznik Martin Frelih, ki ima z Občino Postojna pogodbo za opravljanje prevoza s Furmanom - sicer le še do konca tega meseca -, ukrepal v nasprotju s pogodbo. S Furmanom je namreč z oktobrom začel izvajati šolske prevoze v občini Ilirska Bistrica.

Ta avtobus je po naših informacijah med drugimi tudi prijavil na razpis v Ilirski Bistrici, saj je vedel, da se mu v Postojni izteka pogodba. S tem pa se je znašel v zagati, saj mu je bodisi tu bodisi tam zmanjkal en avtobus.

Urban Pinter z Občine Postojna nam je pojasnil, da lahko prevoznik Furmana načeloma nadomesti le za krajše obdobje v primeru okvar oziroma servisov, in to s primerljivim avtobusom, ki izpolnjuje razpisne pogoje. Sicer pa s tem vozilom ne sme izvajati drugih prevozov. Frelih se je, tako Pinter, na postojnski občini, ki je pri prevozniku takoj urgirala in mu izrekla opozorilo, sicer izgovoril, da je avtobus odpeljal na servis, ki se nahaja v Ilirski Bistrici, a je hkrati tudi priznal, da je z njim v Ilirski Bistrici opravil tudi prevoz. ”Zagotovil je, da bo danes (v ponedeljek, op. p.) izvedel menjavo in da se to ne bo več zgodilo,” je dejal Pinter, a smo včeraj sredi dneva Furmana še vedno videli v Ilirski Bistrici, kjer je na otroke čakal pred šolo. Za komentar smo prosili tudi Freliha, ki pa se (še) ni odzval. Po nekaterih neuradnih namigih bi zaplet utegnil iti na roke Frelihovim konkurentom na razpisu v Ilirski Bistrici, ki je, kot smo poročali, povzročil nemalo zmede.

Z novim prevoznikom nizkopodni avtobus

Občina Postojna je sicer že v začetku septembra na razpisu izbrala novega prevoznika, družbo Avrigo, ki bo prevoze s Furmanom začela izvajati od novembra dalje.

Nov prevoznik bo moral v skladu z razpisom v pol leta zagotoviti tudi novo, večje, nizkopodno vozilo, ki bo primerno tudi za starejše in invalide. “S tem bomo, upam, omogočili uporabo večjemu krogu potnikov. V zadnjem obdobju je bilo namreč kar nekaj pripomb starejših občanov na račun neustreznega dostopa v avtobus,” nam je povedal Pinter. Po njegovih besedah si občani tudi želijo, da bi Furman na nekaterih relacijah pogosteje vozil (na primer na Kremenci), a ena krožna linija zdaj tega ne omogoča. “Furman zdaj vozi na pol ure, kar je edina sprejemljiva frekvenca. Če želi narediti krog, porabi ravno toliko časa. Na tej liniji torej ni manevrskega prostora, razmišljamo pa o poskusni uvedbi še ene linije, kar pa bi bil seveda dodaten finančni zalogaj,” je povedal Pinter.

Občina bo po novem za Furmana, ki sicer vozi od leta 2010, dnevno pa ga uporablja okrog 240 potnikov, na leto namenila 53.000 evrov.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano