Ambulante so že na voljo, letos še nove pridobitve

“Z lanskim septembrom smo uvedli kar nekaj novosti,” pravi direktor Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica Matej Rubelli Furman, ki je pred nekaj meseci prevzel taktirko nad bistriško zdravstveno ustanovo. Laboratorij je občanom na voljo tudi popoldan, prav tako nekateri zdravniki, zdravstveni dom je dobil urejeno spletno stran in receptorja za posredovanje informacij. Letos pa se obeta še preureditev dveh splošnih in ene zobne ambulante ...

Matej Rubelli Furman, direktor ZD Ilirska Bistrica: “Upam, da bo sodelovanje 
trajalo še kar nekaj časa, saj nas čaka še veliko trdega dela.” Foto: Tina M. Valenčič
Matej Rubelli Furman, direktor ZD Ilirska Bistrica: “Upam, da bo sodelovanje trajalo še kar nekaj časa, saj nas čaka še veliko trdega dela.” Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Novemu direktorju Mateju Rubelliju Furmanu ilirskobistriški zdravstveni dom ni tuj, saj je v njem pred prevzemom direktorskega mesta kot urgentni zdravnik delal pet let v dežurni službi. “Urgenco sem dobro poznal, prav tako zaposlene. Nisem pa dobro vedel, kaj se dogaja z ostalimi dejavnostmi. Spoznal sem, da ko so pacienti iskali nujno medicinsko pomoč, so se velikokrat pritožili nad delovanjem zdravstvenega doma, nad pomanjkljivimi zdravstvenimi dostopi. Zato je bil prvi namen ureditev dostopnosti splošnih zdravnikov,” je začetke ob prevzemu direktorskega mesta opisal Rubelli Furman, po stroki sicer zdravnik, specialist urgentne medicine.

Delajo tudi popoldne

Po ugotovitvah o pomanjkljivostih pri zdravstvenih storitvah do občank in občanov in v dogovoru z zdravniki so slednji začeli tudi s popoldanskim delom v splošnih ambulantah. Popoldne pa je (poleg običajnih dopoldanskih ur) začel delovati tudi laboratorij v okviru zdravstvenega doma. Ker je bilo kar zajetno število občanov še neopredeljenih in brez osebnega zdravnika, so jih v ZD povabili k izbiri in zato ustanovili tudi peto splošno ambulanto.

“Ker smo ugotovili, da med odhodi urgentne ekipe na teren na urgenci ni nikogar, ki bi ustrezno obravnaval paciente, ki bi potrebovali nujno medicinsko pomoč, smo zaposlili ustrezno usposobljene. Tako je na urgenci vedno prisotna usposobljena diplomirana medicinska sestra,” je pojasnil direktor.

S pomočjo ilirskobistriške občine in v sodelovanju z ministrstvom za zdravje so urgenco opremili tudi z ultrazvokom in s pripomočki za hitre laboratorijske preiskave. Te uporabijo v nočnem času in v času dežurstva, ko laboratorij ni dostopen.

Med novosti v bistriškem zdravstvenem domu sodi tudi ponovni zagon medicine dela, ki deluje od oktobra. “Imamo dober odziv, skušamo se dogovoriti, da bi bila dostopna tudi v dopoldanskem ne le popoldanskem času,” je dejal Rubelli Furman.

Receptor za informacije

Občanom, ki potrebujejo zdravstveno pomoč, po novem pomaga tudi receptorka, ki vsak dan med 7. in 15. uro daje občanom informacije. Zadolžena je tudi za novo spletno stran zdravstvenega doma (www.zdib.si), kjer so občanom na voljo informacije o delovanju posameznih ambulant, odsotnosti zdravnikov in tudi navodila, kdaj poiskati nujno medicinsko pomoč.

“V zadnjem letu namreč ugotavljamo, da je vse večji pritisk na urgenco, saj občani nujno medicinsko pomoč poiščejo tudi v primerih, ko to ni nujno potrebno in bi lahko dan ali dva počakali na svojega osebnega zdravnika. Ugotavljamo kar precej izkoriščanja te službe. Ker vemo, da so ljudje včasih zbegani in nimajo koristnih informacij, smo na spletni strani objavili zloženko, kdaj poiskati nujno medicinsko pomoč. V dvomu in stiski pa je vedno na voljo celodnevna telefonska številka 05/7112112, kjer se vsak lahko posvetuje z zdravnikom,” je poudaril direktor.

Letos še nove pridobitve

Bistriškemu zdravstvenemu domu se tudi v novem letu obeta kar nekaj posodobitev. V dogovoru z bistriško občino bodo obnovili dve splošni ambulanti in eno zobno ambulanto. Občina bo uredila tudi parkirišče v bližini zdravstvenega doma. “Mišljeno je, da bi imeli urejen poseben vhod za zaposlene, prav tako parkirišče, kot tudi parkirišče za obiskovalce ZD. Zamisel je tudi, da bi postavili zapornico, posebej pa naj bi uredili tudi intervencijsko pot, saj se zdaj dogaja, da pacienti parkirajo na prepovedanih površinah, kar nam večkrat predstavlja oviro pri izvozu v primeru nujnih intervencij,” poudarja Rubelli Furman.

Ker sta se s koncem leta upokojili zobozdravnica in zobna asistentka, bo ZD v kratkem z razpisom iskal zanju nadomestilo. Poleg sedanjih pacientov ju bodo čakali še novi, saj se je izkazalo, da kar 2000 bistriških občanov še nima osebnega zobozdravnika. “V novem letu bomo uvedli tudi nov cenik samoplačniških zobozdravstvenih storitev,” je pojasnil direktor ZD, pod katerega okrilje sodi tudi splošna zobna ambulanta.

V okviru zdravstvenega doma deluje tudi kar nekaj zunajbolnišničnih specialističnih dejavnosti, med drugim dispanzer za žene, psihiater, okulist. ZD sodeluje tudi z ortopedom. “Pacienti so zelo zadovoljni. Vendar bi si pri internističnih dejavnostih, predvsem diabetološki, želeli narediti več. V občini imamo na voljo internista diabetologa, z njim si želimo tesnejšega sodelovanja. Opažamo namreč, da so pacienti z diabetesom pogosto slabo samopoučeni. Pri njih pa je potrebna predvsem preventiva,” pravi direktor.

“Spremembe v ZD so zelo dobrodošle, saj so tako občani kot zaposleni ugotovili, da so bile potrebne,” ocenjuje po štirih mesecih vodenja doma Matej Rubelli Furman in dodaja, da ima v zdravstvenem domu dobro podporo. “Upam, da bo sodelovanje trajalo še kar nekaj časa, saj nas čaka še veliko trdega dela.”

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano