Ali je občinski nadzornik lahko županov sorodnik?

V dveh mesecih po lokalnih volitvah so v večini občin dobili tudi nadzorne odbore. Ti bodo prihodnja štiri leta nadzirali predvsem porabo občinskega denarja in delovanje krajevnih skupnosti, šol, zdravstvenih domov, knjižnic in drugih občinskih javnih zavodov.

V Komnu je glas glede imenovanja nadzornega odbora dvignil opozicijski svetnik Stojan Kosmina (stoji četrti z desne).  Foto: Petra Mezinec
V Komnu je glas glede imenovanja nadzornega odbora dvignil opozicijski svetnik Stojan Kosmina (stoji četrti z desne).  Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Nadzorni odbor je najvišji organ nadzora v občini. Zato je seveda pričakovano, da to počnejo osebe, ki niso povezane s temi javnimi zavodi, krajevnimi skupnostmi in občinsko upravo. V Komnu je komisija za volitve, imenovanja in mandatna vprašanja pod predsedstvom Marjana Mržka v nadzorni odbor predlagala Patricijo Furlan Fon, Deana Zalesjaka in Dimitrija Čigona. Člani izpolnjujejo vse pogoje, je povedal Mržek. Komisija konfliktov interesov ni opazila, je pa nanje opozorila opozicija, ki je prepričana, da ženska članica odbora ni primerna zaradi sorodstva z županom Markom Bandellijem (je njegova svakinja).

Izpolnjuje vse pogoje

“Kandidatka je ustrezala vsem pogojem. Ni naloga komisije, da preverja, s kom so predlagani člani v sorodstvu,” je za naš časopis pojasnil Mržek. Kot je zapisano v statutu občine, morajo imeti člani najmanj visoko stopnjo izobrazbe in izkušnje s finančno-računovodskega ali pravnega področja. Kandidate predlaga občinskemu svetu komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, na podlagi predlogov političnih strank, vaških svetov ali člani občinskega sveta. Zalesjaka so predlagali Socialni demokrati, Čigona Stranka Mira Cerarja, Furlan Fonovo pa Bandellijeva Lista za rast in razvoj.

Občinski svetnik Stojan Kosmina (IDS) pa je opozoril, da je Patricija Furlan Fon županova svakinja in zato neprimerna za članstvo v nadzornem odboru. Skliceval se je na 43. člen statuta občine Komen, ki jasno določa, da se mora član nadzornega odbora izločiti, če so podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti. Med drugim to velja tudi v primeru svaštva do vštetega drugega kolena.

Ni nezakonito, je pa sporno

Ugotovitvam opozicije pritrjuje tudi ministrstvo za javno upravo. Čeprav Zakon o lokalni samoupravi določa, da člani nadzornega odbora ne morejo biti občinski svetniki, župani, podžupani, člani svetov ožjih delov občine, javni uslužbenci občinske uprave in člani poslovodstev organizacij, ki so uporabniki proračunskih sredstev, pa gre pri omenjenem primeru za konflikt interesov. Te ureja Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

“Uradna oseba mora biti namreč pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in mora storiti vse, da se mu izogne in hkrati svoje funkcije ali službe ne sme uporabiti za to, da bi sebi ali komu drugemu uresničila kakšen nedovoljen zasebni interes,” so povedali na pristojnem ministrstvu in bili jasni: “Sorodstveno razmerje je eden takih elementov. Najmanj, kar mora v takem primeru storiti član nadzornega odbora je, da se izloči iz postopka nadzora. Ker nadzorni odbor velik del letnega progama nadzora opravlja pri občinski upravi, katere predstojnik je župan, bi sorodstvo z županom lahko pomenilo resno oviro pri delovanju nadzornega odbora.”

Za komentar smo včeraj prosili tudi župana Marka Bandellija, vendar nam do večera ni odgovoril.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano