Aktivno pasje življenje

Člani Športno kinološkega društva (ŠKD) Postojna so tudi letos nedeljski furmanski praznik popestrili s prikazom različnih pasjih aktivnosti, kot so agility, rally obidience, poslušnost in premagovanje tunelov.

Vodnica Rene Gacin in nemška ovčarka Tora sta prikazali 14 vaj “rally obidience”  Foto: Ana Cukijati
Vodnica Rene Gacin in nemška ovčarka Tora sta prikazali 14 vaj “rally obidience”  Foto: Ana Cukijati

POSTOJNA > Obiskovalci letošnjega furmanskega praznika so lahko dobri dve uri pred prihodom vozov svoje oči “napasli” na travnatem poligonu ob prizorišču pred Postojnsko jamo. Tam so člani ŠKD Postojna, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja, s primorskimi kolegi iz okoliških kinoloških klubov že tradicionalno priredili prikaz različnih aktivnosti, ki jih lahko vodniki počnejo s svojimi štirinožnimi kosmatinci.

Najprej je bil na sporedu agility. Premagovanje ovir je rekreacija in zabava ter idealna aktivnost za človeka in psa, je veselje do gibanja in tesnega stika s psom. Vodnik pri tem teče s psom mimo zaporedno postavljenih ovir (skoki, tuneli, gugalnica, most, palisada, slalom ...) in z različnimi slišnimi ter vidnimi ukazi usmerja, vodi psa tako, da kar najbolj natančno in hitro premaguje ovire. Poligon je v nedeljo odteklo 28 psov v kategorijah malih, srednjih in velikih psov.

Rene Gacin in Cecilija Majcen sta s svojima psičkama gledalcem predstavili disciplino rally obidience, ki bi v prevodu pomenila “resnična poslušnost”. Je mlada športna disciplina, kjer vodniki in psi na progi, ki jo vnaprej pripravi sodnik, opravljajo predpisane, med seboj povezane naloge.

Del izpita B-BH za psa spremljevalca, ki poteka na vadbišču, je prikazala Tanja Gril s psičko Inn in tako gledalcem predstavila nekaj osnovnih vaj, ki jih morajo psi pri tem izpitu obvladati tako na povodcu kot brez njega.

Za konec so se vodniki s svojimi psi pomerili še v premagovanju petih tunelov. Naloga ni bila enostavna, a je šlo v nedeljo predvsem za zabavo in druženje, čemur so aktivnosti s psom tudi namenjene. ANA CUKIJATI


Najbolj brano