Adrio so kupili Kitajci

Že precej dotrajana palača nekdanje restavracije Adria v Senožečah je vendarle dočakala lastnika, ki bo v njeno obnovo in oživitev vložil denar. To je kitajsko podjetje Šin Hua Li s sedežem v Ljubljani. Najprej bodo v Adrii odprli restavracijo, čez dve leti pa še hotel, načrtujejo tudi ureditev manjšega centra dobrega počutja. Trenutno temeljito obnavljajo streho.

Že precej dotrajana palača nekdanje restavracije Adria v 
Senožečah je vendarle dočakala lastnika, ki bo v njeno 
obnovo in oživitev vložil denar. Foto: Lea Kalc Furlanič
Že precej dotrajana palača nekdanje restavracije Adria v Senožečah je vendarle dočakala lastnika, ki bo v njeno obnovo in oživitev vložil denar. Foto: Lea Kalc Furlanič

SENOŽEČE > “Za palačo Adrie v Senožečah smo se odločili, ker smo želeli v Sloveniji kupiti nepremičnino, ki bi nam služila za nastanitev gostov z Daljnega vzhoda, namenjenih v Italijo in Hrvaško,” nam je včeraj po telefonu povedal Kitajec Xiaojun Tian, zastopnik družbe Šin Hua Li, trgovina in storitve, d.o.o., s sedežem v Ljubljani.

Pojasnil je še, da so za to senožeško palačo, veliko 1805 kvadratnih metrov, plačali 305.000 evrov in da bodo v njej najprej odprli restavracijo, najverjetneje s specifičnimi jedmi, nato še center sprostitve in dobrega počutja, v tretji fazi pa načrtujejo še hotel. “Kdaj nam bo uspelo urediti hotel, je seveda odvisno od pogajanj, ki jih imamo z bankami za kredit. Nadejamo se, da bo to čez dve leti,” je še dodal zastopnik novega lastnika.

O novem lastniku Adrie in njeni obnovi ter kako bo oživljena stavba vplivala na domačine, so se pogovarjali tudi občinski svetniki. Jovo Ferfila iz Senožeč se je vprašal, ali bo domačin in obrtnik Damjan Cerkvenik, ki je odkupil del zemljišča ob Adrii, v center Senožeč, kjer se vse skupaj nahaja, sploh lahko umestil poslovno dejavnost. Jernej Premrl pa je predlagal, da bi bilo primerno, če bi občina mlademu obrtniku v zameno za njegovo zemljišče zagotovila drugo, po prostorskem aktu primerno parcelo za industrijske dejavnosti. “Uspešne mlade obrtnike moramo v Senožečah obdržati in jim pomagati, da se lahko razvijajo,” je še dodal Premrl.

Streho že obnavljajo

Novi kitajski lastniki so se takoj po nakupu že lotili temeljite obnove strehe. “Stavbo Adrie vidimo kot zelo lep in dragocen grad, zato ne želimo, da bi se uničila. Prvi pogoj je kvalitetna streha. Ta grad želimo ohraniti tak, kot je. Obnovitvena dela redno spremljamo in preverjamo,” je navdušenje nad senožeško nepremičnino izrazil Xiaojun Tian. V Sloveniji poslovno sodeluje že deset let, da so našli za svoje potrebe primerno nepremičnino, to je torej nekdanji hotel Adria v Senožečah, so potrebovali dve leti.

Od prejšnjih lastnikov, ki so bili iz Trsta, so Kitajci Adrio kupili prek nepremičninskega posrednika Sandija Kogovška iz Logatca. Poleg stavbe so Kitajci kupili tudi zemljišče okoli nje. Na zadnji strani je tudi letni vrt s plesiščem, ki ga bodo ravno tako obnovili, je pojasnil Kogovšek. Pred stavbo, na meji s cesto, pa je majhna občinska parcela s statusom javnega dobrega, vendar se kitajski lastniki z občino dogovarjajo, da bi jo zamenjali za del svojega na drugem mestu. Del zemljišča na levi strani Adrie, ob avtobusnem postajališču, pa je za svojo poslovno dejavnost še pred Kitajci prek Kogovška odkupil domačin in obrtnik Damjan Cerkvenik.

Še pred restavracijo, ki je v Adrii delovala pred približno 30 leti, je bil v veliki palači sedež okrajnega sodišča, pozneje zapor in zatem bolnišnica za pljučne bolezni. Po odprtju avtoceste mimo Senožeč je gostinski promet v kraju močno upadel, zato je restavracija kmalu zaprla vrata in začela propadati. Leta 2005 je prešla v roke družbe za proizvodnjo, trgovino, gostinstvo in turizem Pivovarna Adria SCS, d.o.o. Njeni ustanovitelji in družbeniki so bili podjetje Sergurs ter Sergio Svara in Miroslav Chert iz Trsta. Ob prevzemu lastništva so domačinom obljubili zagon pivovarne, po kateri je bil kraj znan od začetka 19. stoletja do leta 1926. Toda skoraj deset let po nakupu o pivovarni še vedno ni bilo ne duha ne sluha, stavba je ves časa le propadala, leta 2012 pa ji je celo zgorel večji del strehe.

Senožejci veseli novega dogajanja

“Zadovoljni smo, da je Adria vendarle dobila resnega lastnika, ki jo bo obnovil in oživil. V Senožečah se veselimo vsakršnega dogajanja. Pastirske igre, ki smo jih sicer pripravljali na zemljišču za Adrio, bomo selili drugam, v čemer ne vidimo težav. Novih lastnikov še nismo imeli priložnost spoznati,” pravi predsednik Krajevne skupnosti Senožeče Edvin Škamperle. So se pa nedavno oglasili na občini pri županji Alenki Štrucl Dovgan in jo seznanili s svojimi načrti.

Sicer je stara Adria vpisana v register nepremične kulturne dediščine, Kogovšek pojasnjuje, da kitajski lastniki ob prenovi gabaritov in videza objekta ne nameravajo spreminjati, posebno zunanjosti ne, v notranjosti pa naj bi že vse propadlo, ohranjeno naj bi bilo le še stopnišče. Pred letom dni so obnovili del strehe, ki je pogorel in zato puščal.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano