Adrie ne bo več zamakalo

Ta teden se razpleta usoda dveh pomembnih stavb v Senožečah. Medtem ko je Jančarjeva hiša že na pol porušena, pa se stavbi nekdanje restavracije Adria morda obeta novo življenje. Za zdaj je dobila vsaj novo streho.

Nekdanja sodna palača sredi Senožeč, v kateri je bila nazadnje restavracija, je po požigu strehe leta 2012 vendarle dobila nove tramove in kritino. Dobiva tudi novega lastnika, a  se ta do vpisa v zemljiško knjigo še noče izdati.   Foto: Bogdan Macarol
Nekdanja sodna palača sredi Senožeč, v kateri je bila nazadnje restavracija, je po požigu strehe leta 2012 vendarle dobila nove tramove in kritino. Dobiva tudi novega lastnika, a se ta do vpisa v zemljiško knjigo še noče izdati.  Foto: Bogdan Macarol

SENOŽEČE > Spomeniško zaščitene Jančarjeve domačije v vaškem jedru Senožeč že skoraj ni več. Rušenje sicer poteka počasi, saj delavci ločeno odstranjujejo lepe kamnite dele, kljub temu pa bo že čez nekaj dni od nekdaj mogočne domačije ostal le del prednjega pročelja, vključno z vhodnimi vrati in okni v pritličju.

Na drugi strani glavne ceste, ob nekdaj zelo prometni cesti Dunaj-Trst in kasneje Ljubljana-Koper, pa delavci zaključujejo obnovo strehe na stavbi nekdanje restavracije Adria. Še pred restavracijo je bil v veliki palači sedež okrajnega sodišča, pozneje zapor in zatem bolnišnica za pljučne bolezni.

Obljubljene pivovarne ni

Ker je po odprtju avtoceste mimo Senožeč gostinski promet v kraju strmoglavil, je restavracija kmalu zaprla vrata in začela propadati. Leta 2005 je prešla v roke družbe za proizvodnjo, trgovino, gostinstvo in turizem Pivovarna Adria SCS, d. o. o. Njeni ustanovitelji in družbeniki so (vsak tretjino) podjetje Sergurs ter Sergio Svara in Miroslav Chert iz Trsta. Ob prevzemu lastništva so domačinom obljubili zagon pivovarne, po kateri je bil kraj znan od začetka 19. stoletja do leta 1926.

Toda skoraj deset let po nakupu o pivovarni še vedno ni ne duha ne sluha, stavba je ves časa le propadala, leta 2012 pa ji je celo zgorel večji del strehe. A prav streha, ključna za ohranitev palače, te dni dobiva povsem nove tramove in kritino.

Kdo bo plačal delavce?

Investitorji obnove naj bi bili zdajšnji lastniki, torej družba Pivovarna Adria, ki pa po javno dostopnih podatkih nima niti transakcijskega računa, lani in predlani pa je izkazala 299 oziroma 1380 evrov izgube iz poslovanja. Tako ostaja skrivnost, ali so obnovo res plačali zdajšnji lastniki ali pa morda že novi. Kot nam je povedal nepremičninski agent Sandi Kogovšek iz Logatca, posrednik med zdajšnjimi in novimi lastniki, naj bi dela izvajali zdajšnji, ker da prenos lastništva še ni končan. Več nam ni želel izdati, čeprav traja ta prenos že nekaj mesecev.

Tudi o načrtih novih lastnikov za 1805 kvadratnih metrov veliko palačo je bil skrivnosten. “O prihodnji namembnosti, obnovi oziroma nadaljnji prodaji bo kupec javno objavil šele, ko bo nakup, ki je v teku, izpeljan do konca. Vsekakor želimo, da bi se objekt uredil za dejavnost, ki bi kraju prinesla poslovno in estetsko osvežitev v vsesplošno zadovoljstvo tako lastnika kot krajanov in okoliških prebivalcev,” je povedal Kogovšek.

Pastirske igre niso ogrožene

Za zdaj naj bi prenos lastništva ne oviral niti tradicionalnih Pastirskih iger: “Imam tudi zagotovilo kupca, da bodo prostore v okviru stavbe, ki jih koristi krajevna skupnost za potrebe vsakoletnih Pastirskih iger, lahko, v skladu z dogovorom, uporabljali še naprej,” je še dodal posrednik. Poleg stavbe uporabljajo domačini za Pastirske igre tudi skoraj 4000 kvadratnih metrov veliko dvorišče in vrt za palačo.

Na manjši asfaltirani površini med cesto in stavbo pa je v zemljiški knjigi vpisana Občina Sežana kot upraviteljica javnega dobra (čeprav Senožeče že 20 let spadajo v divaško občino).

BOGDAN MACAROL

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano