19 lipiških družin čaka negotova jesen

V Lipici so že desetletja poleg hlevov tudi hiše in stanovanja. V njih so od nekdaj živeli delavci, ki so oskrbovali konje, nato tudi vodiči, kuharice in drugi delavci, ki so skrbeli za obiskovalce. Zdaj jim grozi, da bodo morali stanovanja zapustiti. Povod za to je uredba, ki jo bo vlada sprejela v tem tednu, po naših informacijah verjetno kar na dopisni seji.

V pritličju hotela Maestoso zdaj uraduje uprava Kobilarne Lipica. Ker namerava država hotel oddati v najem,  se mora  uprava iz njega izseliti.   Foto: Marica Uršič Zupan
V pritličju hotela Maestoso zdaj uraduje uprava Kobilarne Lipica. Ker namerava država hotel oddati v najem, se mora uprava iz njega izseliti.  Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA > Prejšnji teden so dobili lipiški stanovalci od ministrstva za kmetijstvo obvestilo, da se morajo do oktobra pripraviti na selitev. “Kako, zakaj?” je završalo med njimi. In predvsem: “Kam?” Večinoma namreč v stanovanjih živijo delavci z najnižjimi plačami, nekateri so dobili lani ali letos odpoved delovnega razmerja in zdaj delajo bodisi samo sezonsko ali sploh ne in je bivanje v stanovanju z razmeroma nizko najemnino neke vrste socialni blažilec.

Skupaj ima streho nad glavo v Lipici 19 družin. Večina jih živi v depandansi. V njej je še 14 manjših sob s kopalnico, v katere Kobilarna Lipica namesti sezonske delavce in praktikante.

Uredbo o razmejitvi lipiške infrastrukture je nameravala vlada sprejeti že prejšnji četrtek, a se to ni zgodilo. Iz vladnega urada so nam odgovorili, da je bila točka umaknjena z dnevnega reda, ker “gradivo še ni bilo v celoti usklajeno.” Neuradno naj bi bil neusklajen tudi status stanovanj. Zdaj je uredba menda že usklajena in jo bo vlada predvidoma sprejela kar na dopisni seji.

Nekaj družin pa biva v sosednji stavbi, ki so jo večinoma uredili sami. “Ko smo se vselili, so bile le gole neometane stene. Vse naprej smo naredili sami,” pravi 82-letna Marija Mezgec, upokojenka Kobilarne Lipica, ki tu biva že 42 let. Zaradi vlaganj so jim priznali pravico do odškodnine, a je nikoli niso dobili, zato bo imela ob morebitni selitvi Lipica z njimi in še z marsikom tudi pravne zaplete.

Glede na to, da je poslovanje lipiškega turističnega dela v zadnjem času boljše, je na mestu vprašanje, zakaj mora do konca leta družba Lipica turizem, d. o. o. zapreti vrata. “Zakonodaja določa, da javni zavod ne sme imeti kapitalskih naložb. Kobilarna Lipica je edini javni zavod, ki jih ima. In v praksi se je izkazalo, da je to neprimerno. Ne trdim, da d. o. o. ne sme obstajati, toda praksa je pokazala, da je bil javni zavod slab lastnik. Plemeniti nameni ob ustanovitvi d. o. o., da bo denar tekel iz njega v javni zavod, so se izkazali kot nerealni,” meni Miranda Groff Ferjančič. Glede nasprotujočih se informacij o zanimanju za najem hotela Maestoso in ostale turistične infrastrukture v Lipici pa odgovarja: “Šele ko bo objavljen razpis in se bodo lahko prijavili resni ponudniki, bomo videli, koliko interesa za najem turističnega dela je v resnici.”

Že tretja selitev uprave

In zakaj sploh selitev? Razlog tiči v uredbi, ki na videz nima s selitvijo nobene povezave; govori namreč o razmejitvi infrastrukture v Lipici, ki je nujna za izvajanje javne službe, in infrastrukture, ki bo služila drugim namenom. Ali povedano po domače: razmejitev lipiške lastnine na kobilarniški in turistični del.

V turistični del spadata tudi oba hotela, Klub in Maestoso. V delu pritličja Maestosa pa je zdaj nameščena uprava Kobilarne Lipica, ki se bo morala iz “turističnega” dela izseliti, da ga bodo lahko “brez bremena” oddali v najem.

Uprava se tokrat v Lipici ne bo selila prvič, temveč bo to v dveh desetletjih že najmanj tretjič: uradovala je že v nekdanji graščini, nato si je uredila prostore v hotelu Klub, zdaj je ob dveh hodnikih hotela Meastoso.

Tudi zdaj na ministrstvu za kmetijstvo omenjajo več možnosti, v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak pa meni: “Edina rešitev je selitev v depandanso.” Toda tam je prostora manj kot v hotelu, predvsem pa bodo potrebna pred vselitvijo precejšnja vlaganja.

Vlada je v četrtek imenovala nov Svet Kobilarne Lipica. Predsednica je ostala Miranda Groff Ferjančič, predstavniki države so še Vida Čadonič Špelič, Alojz Posedel, Andreja Boehm in Luka Nabergoj, zaposlene zastopa Matjaž Tomšič, zainteresirano javnost (po starem Občino Sežana) pa Rudolf Pečar. Imenovanje novega sveta v šestih mesecih je zahteval aprila spremenjeni zakon o Kobilarni Lipica. Novi svet bo jeseni tudi končal postopek izbire novega direktorja, zadnjo besedo pa bo imela vlada - verjetno že nova.

Najemnino bo določala država

Predsednica sveta Kobilarne Lipica Miranda Groff Ferjančič pa je v petek za PN dejala, da je v depandansi in drugod v Lipici dovolj prostora za upravo, ne da bi zato morali izseliti stanovalce. “Nikogar ne mečemo iz stanovanj. O tem ni bilo nikoli debate. Naloga uredbe je samo razmejiti infrastrukturo za izvajanje javne službe in tržne dejavnosti. Je pa res, da če bo šel hotel Maestoso v najem, ne more biti v njem uprava,” je dejala Groff Ferjančičeva.

Usoda stanovalcev je kljub temu negotova. Četudi bodo v stanovanjih ostali, to ne bodo več kadrovska stanovanja, s katerimi bi, kot do zdaj, upravljala Kobilarna, temveč bodo last države oziroma ministrstva za kmetijstvo. In to bo stanovalcem določalo in zaračunavalo najemnino. “Stališče računskega sodišča je jasno: prihodki najema so prihodki od lastnika. Lahko pa lastnik izvaja te storitve sam ali jih zanj opravlja javni zavod (kobilarna),” meni predsednica sveta.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano