107 centimetrov dolg olupek

”Kot kaže, bomo morali ta naš praznik preimenovati v praznik brkinskega dežja,” so včeraj v šali dejali organizatorji četrtega Praznika brkinskih jabolk, saj je številne obiskovalce, tako kot pred dvema letoma, namesto lepega vremena spremljal dež.

Letos so  jabolka bogato obrodila,  tudi stare sorte  bobovec,
Letos so jabolka bogato obrodila, tudi stare sorte bobovec, 'pomi di roža' in krivopecelj.  Foto: Lea Kalc Furlanič

TATRE > Mrzel veter, dež, popoldne pa še megla so včeraj na Tatrah sicer res nekoliko pokvarili razpoloženje številnih obiskovalcev Praznika brkinskih jabolk, ki ga v tej vasi v osrčju Brkinov priredijo vsaki dve leti, tokrat že v četrto, vendar je bil osnovni namen praznika vseeno dosežen in obiskovalci nasmejani.

Domačini so jim namreč lahko pokazali letošnjo izredno dobro letino jabolk v Brkinih. Prodajali so več vrst sočnih, zdravih in dišečih jabolk in ob tem seveda niso pozabili predstaviti tradicije, ki zaznamuje te kraje: od stiskanja jabolčnega soka v “malnu” po starem, žganjekuhe v kotlu “na kapo”, priprave jabolčnega štrudlja, čežane in pečenih jabolk do prikaza lokalne folklore, domačih ročnih izdelkov in pridelkov ter še kaj.

“Letos so nam bogato obrodile vse sorte jabolk, tudi stare sorte, kot so bobovec, 'pomi di roža' in krivopecelj,” je povedal Dušan Grk iz sosednje vasi Slivje. S sadjarstvom se uspešno ukvarja že 20 let. “Ta praznik sva obiskala tudi pred dvema letoma in poleg jabolk kupila še sočne slive, zato sva se tudi vrnila, vendar letos sliv žal ni,” je povedal zakonski par iz Trsta.

Poleg domačih jedi, posebno jabolčnega štrudlja, ki je šel izredno v slast, je pod prireditveni šotor sredi vasi številne obiskovalce pritegnil tudi program. Med drugim so prireditelji praznika - KTD Škant s Tater - izbrali botra praznika. To je postal podžupan pivške občine Boris Rebec, saj je olupil jabolko v enem kosu in njegov olupek je bil najdaljši, kar 107 centimetrov. Ne županja hrpeljsko-ozinske občine Saša Likavec Svetelšek ne njena sodelavka Ester Mihalič ga nista ujeli.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano