Za resnico do zadnjega diha

Konec tedna bo minilo leto dni od smrti pregarskega rojaka Ivana Tomažiča in na njegovih rojstnih Pregarjah bodo v nedeljo predstavili knjigo o njem.

 Foto: Založba Modrijan
Foto: Založba Modrijan

PREGARJE > Ob prvi obletnici je pri založbi Modrijan izšla knjiga novinarke in publicistke Jasne Kontler SalamonZa resnico do zadnjega diha - pater Ivan Tomažič, ustanovitelj Korotana. Knjigo bodo predstavili v nedeljo ob 11. uri v prostorih osnovne šole na Pregarjah.

Ivan Tomažič se je rodil leta 1919 prav v tej brkinski vasi. Že pri štirih letih je izgubil očeta, a ga je mama ob pomoči tedanjega župnika Aleksandra Miliča kljub težkim razmeram spodbujala k šolanju za duhovniški poklic. Po semenišču klerentincev v Frescatiju je študiral teologijo v Španiji, kjer je leta 1953 tudi pel novo mašo. Žal brez mame, ki bi bila sinovega dosežka sicer zelo vesela. Po kratkem obdobju v Rimu je večino delovnega življenja preživel na Dunaju, kjer je med drugim postavil na noge dijaški in študentski dom Korotan in manjši dom Koper, manj znano pa je bilo njegovo vsakodnevno delovanje v bolnišnici in med mladimi.

Kljub šolanju in delu v tujini je ostal zaveden Slovenec, mnoge strokovne kroge pa je razburkal s teorijami o tem, da smo Slovenci potomci Venetov in da nismo prišli izza Karpatov.

Veliko dobrega je naredil tudi za rodne Pregarje: spodbudil in sofinanciral je obnovo vaškega kala, veliko denarja je daroval za obnovo cerkve sv. Lovrenca in podružničnih cerkva, pregarske učence je peljal na Dunaj.

Izbira kraja za predstavitev knjige torej ni slučajna, prav tako ne udeleženci pogovora o njej. Z avtorico se bosta namreč pogovarjala Tomažičev prijatelj, zgodovinar in dolgoletni direktor Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju dr. Vinko Rajšp, in pisec spremne besede dr. Peter Vodopivec. Dogodek bosta pospremila šolski pevski zbor in pevski zbor Fantje izpod Karkovca.

LKF, MUZ


Najbolj brano