“Vemo le, da smo zmedeni”

Nov razpored šolskih prevozov, nov prevoznik in novi šolski urniki v nekaterih šolah bistriške občine so včeraj povzročili pravi kaos. Najbolj pri starših šoloobveznih otrok, ki so se včeraj še previdno zgražali nad tem, da so zaradi domnevnih nesoglasij med občino in prevozniki najkrajšo potegnili otroci-vozači.

Tako je nov prevoznik šolskih otrok Frelih včeraj opoldne  
prišel po otroke pred bistriško OŠ Antona Žnideršiča. Poleg 
njega še vedno vozi tudi stari prevoznik.

 

 Foto: Tina M. Valenčič
Tako je nov prevoznik šolskih otrok Frelih včeraj opoldne prišel po otroke pred bistriško OŠ Antona Žnideršiča. Poleg njega še vedno vozi tudi stari prevoznik.  Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Odločitev občine o zamenjavi prevoznika je za seboj potegnila celo verigo novosti - od zgodnejših oziroma poznejših začetkov pouka na nekaterih šolah, do podvojenih voženj avtobusov na šolskih linijah. “Starši pa v glavnem vemo le, da smo zmedeni, da je treba mnogim otrokom vstajati in v šolo hoditi še bolj zgodaj, nam pa se še bolj prilagajati s prevozi na njihove popoldanske dejavnosti,” je zmedo povezala ena izmed mater.

Ob bistriški osnovni šoli Dragottina Ketteja je vsako jutro gneča že zaradi bližnjega zdravstvenega doma in parkirišča za reševalna vozila ter lučaj oddaljene lekarne. Včeraj pa je gnečo še povečal prihod večjega števila šolskih avtobusov kot običajno.

Kar dva prevoznika na istih progah

Bistriška občina je namreč izbrala novega prevoznika šolskih prevozov, ki od 1. oktobra dalje otroke v šolo vozi tudi po novem razporedu. Po istih linijah pa - po starem urniku - še vedno do šol v občini vozi tudi stari prevoznik. Toda: vožnje z novim prevoznikom so, kot do sedaj s starim, brezplačne, vožnjo s starim prevoznikom - ki ima v nekaterih primerih za šolarje ugodnejši urnik voženj - pa je treba po novem plačati.

Ker je nov razpored šolskih prevozov za seboj potegnil tudi nov urnik začetka pouka na treh šolah v občini (obe bistriški in podgrajska), sploh pa nemalo začudenja pri starših, smo za pojasnila poprosili bistriško občino in njenega župana Emila Rojca, a odgovorov nismo prejeli.

So bili pa toliko zgovornejši starši, ki se ne strinjajo z novimi urniki prevozov in začetka pouka po nekaterih šolah. Ena izmed mam je povedala, da morajo otroci iz nekaterih vasi vstajati bistveno bolj zgodaj, ker se jim pouk (na bistriški OŠ Dragotina Ketteja) začne že ob 7.35. “Zato se mnogo staršev sprašuje, kako bodo otroci, ki jih popoldne čaka še marsikatera interesna dejavnost, sploh lahko funkcionirali že tako zgodaj, saj morajo nekateri vstati že ob 6. uri, če se hočejo odpraviti in priti na avtobus,” je dejala. Starši imajo malo informacij o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo in čemu pravzaprav nov prevoznik, je še pojasnila in dodala: “O spremembi smo bili obveščeni dan prej in še to le s tem, da bo poslej pač veljal nov urnik prevozov.” Nekateri starši že napovedujejo, da bodo na občino naslovili peticijo, v kateri bodo izrazili nestrinjanje z novostmi pri šolskih prevozih.

Spet druga mati je skupaj s hčerko včeraj zaman povpraševala po informacijah o novih voznih redih na bistriški avtobusni postaji: “Nič več ne vem in mi tudi ni nič več jasno,” je povedala, ko so jo na avtobusni postaji informacije, ali hčerka potrebuje novo vozovnico ali pa pri novem prevozniku še velja stara, poslali iskat na občino.

Večkratne subvencije?

Kot smo zapisali že v začetku septembra, je bistriška občina, da bi optimizirala šolske prevoze in s tem znižala stroške, pripravila nov načrt voznih redov šolskih avtobusov, kar so potrdili tudi v nekaterih šolah. Čeprav so nekatere šole že septembra prilagodile svoje urnike novemu voznemu redu, je občina pogodbo z novim izvajalcem avtobusnih prevozov podpisala šele z začetkom oktobra.

Po neuradnih informacijah naj bi bila po sredi nesoglasja med dosedanjim dolgoletnim prevoznikom, podjetjem Arriva, in bistriškim županom, ki se je zato odločil za novega prevoznika oziroma prevoznike. Eden izmed njih je Martin Frelih iz občine Žiri, ki nam je potrdil, da je z občino podpisal pogodbo za prevoz na treh od devetih sklopov prevozov po občini.

Nekoliko pa je razjasnil tudi ozadje, ki naj bi pripeljalo do občinske odločitve o menjavi prevoznika šolskih prevozov. Občino naj bi zmotilo, da naj bi Arriva za prevoze otrok v šolo dobivala za isti prevoz več subvencij. “Tako od države za kilometrino kot za šolske vozovnice in še za dijaške vozovnice, ki jih subvencionira občina. Arriva ima namreč za šolske prevoze registrirano linijo,” je povedal Frelih.

Prav iz slednjega vzroka podjetje Arriva tudi ne more kar prekiniti prevozov po tej liniji. Ker pa je podjetju konec septembra potekla pogodba z občino, mora po novem vse prevoze po tej liniji šteti kot javne in jih tudi zaračunati. Kar v praksi pomeni, da v šole in nazaj ob jutrih in popoldnevih poleg Frelihovih vozijo tudi Arrivini avtobusi, a prazni oziroma s šolarji, ki jim morajo prevoz plačati ali pa nabaviti vozovnice, ki jih subvencionira država (in seveda niso brezplačne).

Tri osnovne šole v bistriški občini so zaradi novega urnika prevozov menjale uro začetka pouka. V podgrajski osnovni šoli Rudolfa Ukoviča pouk že od začetka šolskega leta pričnejo ob 7.35 in so bili, je pojasnil ravnatelj Milan Dekleva, na nov vozni red pravočasno pripravljeni. Z zgodnejšo uro pričnejo pouk tudi na bistriški OŠ Dragotina Ketteja, kjer komentarja zaradi včerajšnje odsotnosti ravnateljice nismo dobili. Ob 8.20 pa po novem pričnejo pouk na OŠ Antona Žnideršiča v Ilirski Bistrici, kjer je ravnateljica Karmen Šepec pojasnila, da z novim urnikom in z novimi prevozi nimajo težav. Nekoliko manj zadovoljni so dijaki bistriškega šolskega centra, saj morajo vozači, če se želijo v šolo peljati brezplačno, sesti na uro bolj zgoden avtobus kot doslej. V nasprotnem jih subvencionirana mesečna vozovnica stane 25 evrov. Kot je pojasnil ravnatelj centra Gorazd Brne, pa to ne bi smela biti velika težava.

Zastonj avtobus za vse občane

“Mi seveda vozovnic ne smemo zaračunavati, ker nimamo registrirane linije. Plačan nam je avtobus, kar pomeni, da se lahko na njem pelje vsak občan Ilirske Bistrice, s poudarkom na tem, kar je bilo pogojeno že v razpisu - da imajo prednost šoloobvezni otroci,” je poudaril Frelih.

Kako bodo preverjali, kdo je v resnici šoloobvezen otrok ali občan Ilirske Bistrice, ki bo lahko sedel na avtobus? “Za zdaj vozovnic ne bomo gledali, ker imamo tudi začasno pogodbo, za dva meseca. Verjetno pa bo občina to rešila na podoben način kot postojnska, kjer tudi izvajamo prevoze. In sicer, da bo dala občanom posebne brezplačne karte,” je navedel Frelih.

V podjetju Arriva so nam včeraj potrdili, da prevoze res še izvajajo in da jih morajo - skladno z zakonom - tudi zaračunati, ker pogodbe z občino nimajo več. Da pa je občina za izbiro novega prevoznika objavila dva razpisa. “Enega za dva meseca in enega za daljše obdobje. Na prvega Arriva ni oddala ponudbe, na drugega pa smo se prijavili in čakamo na njegov zaključek.”

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano