V malem človeku je našel velike zgodbe

Številni udeleženci večera v Škrateljnovi hiši v Divači so se sinoči spomnili plodovitega dela in raziskovanja, znanstev in mladostniških prijateljstev pokojnega režiserja, scenarista in publicista Jadrana Sterleta.

 O Jadranu Sterletu so poleg voditelja Stojana Lipolta spregovorili Jožica Zafred, Boris Čok,   Bogdan Macarol, Marjan Vrabec,  Franco Cossutta,  Slobodan Simič Sime in      dr. Tadej Brate Foto: Lea Kalc Furlanič
O Jadranu Sterletu so poleg voditelja Stojana Lipolta spregovorili Jožica Zafred, Boris Čok, Bogdan Macarol, Marjan Vrabec, Franco Cossutta, Slobodan Simič Sime in dr. Tadej Brate Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > > V prepolni dvorani muzeja slovenskih filmskih ustvarjalcev v Divači so se sinoči številni znanci, prijatelji, sorodniki in sodelavci spomnili nedavno preminulega Jadrana Sterleta, po rodu iz Sežane, živečega v Uncu, ki se je Primorcem vtisnil v spomin predvsem zaradi svojih filmov. Ti so nosili močno sporočilo, da je potrebno slovensko kulturno dediščino ohranjati. Voditelj večera, divaški arhitekt Stojan Lipolt, je s 150 fotografijami in triminutnim filmom, sedmimi gosti in skozi več tematskih sklopov, osvetlil Sterletovo življenje in delo.

“Pri Jadranu, s katerim sva bila prijatelja in sošolca še iz najstniških let, bi najbolj izpostavil njegov spoštljiv odnos do malega človeka. Do človeka, ki je s svojo delavnostjo, pridnostjo in iznajdljivostjo usodno vplival na potek naše zgodovine. Jadran je znal te vrednote z dušo, sočutjem in veliko naklonjenostjo prepoznati, razumeti in jih mojstrsko vplesti v svoje zgodbe, ki jih je zaokrožil v več kot sto filmih,” je poudaril Boris Čok, raziskovalec kraške dediščine iz Lokve.

Pogovor je nastal ob sodelovanju Primorskih novic pod okriljem Pogovornih večerov Divača - mesto nad Reko, ki jih pripravlja in vodi Lipolt. Več o vsebini pogovornega večera lahko preberete v jutrišnji številki Primorskih novic.

LKF


Najbolj brano