“Svobodni Trst, Trieste libera!”

“Svobodni Trst, Trieste libera!” Tako so konec tedna aktivisti istoimenskega gibanja vzklikali na mejnem prehodu Fernetiči. S svojo prisotnostjo so opozarjali na nevtralno državico Svobodno tržaško ozemlje in na njene meje.

Vstopate na ozemlje Svobodnega tržaškega ozemlja, so konec tedna  opozarjali 
aktivisti gibanja Svobodni Trst. Foto: Petra Mezinec
Vstopate na ozemlje Svobodnega tržaškega ozemlja, so konec tedna opozarjali aktivisti gibanja Svobodni Trst. Foto: Petra Mezinec

FERNETIČI > Že nekaj vikendov aktivisti, med njimi je tudi veliko Slovencev, z akcijami na mejah opozarjajo na meje Svobodnega tržaškega ozemlja (STO). “Večinoma ljudi zanima, ampak celo bolj tujce kot Tržačane. S takimi akcijami želimo pokazati, kje so meje naše države,” pove Alessandro Pecikar.

Pridruži se mu Bruna Švara: “Tržačani niso zgodovine nikoli dobro spoznali. Naši učitelji nas niso učili. Sama sem bila pod zavezniško upravo v slovenskih šolah. O Svobodnem tržaškem ozemlju mi je govoril oče.”

Svobodno tržaško ozemlje je obstajalo od leta 1947, ko je bila ustanovljena vmesna državica STO iz dveh delov, Cone A in Cone B. Z Londonskim memorandumom leta 1954 je Cona A in s tem tudi Trst prešla pod italijansko upravo, Cona B pa pod jugoslovansko. Gibanje Svobodni Trst pravi, da je bil sporazum neveljaven ter da je Cona A in z njo tudi Trst, ki je zdaj sestavni del italijanske države, še vedno nevtralna država.

Zavzemajo se za dostop do luke, pravi Bruna Švara: “Mednarodna prostocarinska bi naredila Trst in našo državico najbogatejšo na svetu.” A luka ni edini kamen spotike. Člani gibanja od italijanske države zahtevajo odškodnino za vrsto kršitev človekovih pravic, od poitalijančenja priimkov, služenja vojaškega roka in nenazadnje do odločitev sodišč. Gibanje ima tudi svoj internetni radio, ki oddaja vsak dan. Po besedah aktivistov ga spremljajo podporniki po vsem svetu.

V prihodnjih tednih bodo zopet opozarjali na meje Svobodnega tržaškega ozemlja, tokrat na mejnem prehodu Škofije. 13. septembra pa bodo organizirali tudi štafeto za svobodni Trst. Tekma bo razdeljena na šest delov, potekala pa bo vse od Milj do Devina in do tržaškega pristanišča.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano