“Še dobro, da smo vsaj delo obdržali”

V novi Delamarisovi tovarni je stekla testna proizvodnja, prvih 50 delavcev pa se je s tem tednom začelo na delo iz Izole na Kal pri Pivki voziti z organiziranim avtobusnim prevozom. V sindikatu že napovedujejo, da bodo zanje skušali iztržiti razbremenitve ali stimulacije.

Delavski avtobus je prve Delamarisove delavce iz Izole v Pivko in nazaj začel voziti s tem tednom
 Foto: Veronika Rupnikženko
Delavski avtobus je prve Delamarisove delavce iz Izole v Pivko in nazaj začel voziti s tem tednom  Foto: Veronika Rupnikženko

PIVKA >Vzdušje na parkirišču pred kompleksom Pivke perutninarstvo in po novem tudi Delamarisa je bilo včeraj ob tretji uri popoldne klavrno. Delavci, ki so vidno zaskrbljeni in slabe volje prihajali z dela, so se našim vprašanjem pred vstopom na delavski avtobus izmikali drug za drugim. “Kaj naj vam povem? Seveda bi bili bolj zadovoljni, če bi ostali v Izoli. A kaj hočemo? Potrebujemo delo. Dobro, da smo ga vsaj obdržali. Kam bi šli sicer pri teh letih?” se je le opogumila ena od delavk. Podobno kot ostali jih je štela okrog 50.

“Kar naporno je. Dvanajst ur smo zdoma. Zjutraj vstanemo ob štirih in pol, ob 5.20 nas v Izoli pobere avtobus, domov se vrnemo ob 16.30. Upam, da bo vseeno šlo. Pogoji za delo so tukaj boljši, vse je novo,” jo je dopolnila Ruža Korošec, vodja proizvodnje.

“V sindikatu se zavedamo, da je vožnja dodatna obremenitev za delavce. Glede na to, da so starejši, zaradi česar ni velike verjetnosti, da bi si iskali novo delo, bomo vodstvu družbe v kratkem predlagali sestanek, na katerem bi se pogovorili o možnosti dodatnih stimulacij ali razbremenitev,” je napovedala Karin Krmac Renko, izvršna sekretarka Obalne sindikalne organizacije KS 90. “Mislim, da tem ljudem ne bodo mogli kar tako odpovedovati pogodb. So pa že bili poskusi odpovedi nekaterim delavcem, ki so invalidi, po posebnem postopku. Kot sindikat smo podali negativno mnenje, z razpletom pa še nismo seznanjeni.”

Vodstvo družbe včeraj ni imelo časa za podrobnejša pojasnila, saj je zaposleno z različnimi presojami. “S poskusnimi zagoni strojev smo začeli v začetku septembra, prvi poizkusni proizvodi so bili na liniji konec prejšnjega tedna. Proizvodnja v teh dneh poteka z manjšimi zagonskimi problemi, ki pa smo jih pričakovali,” nam je povedal Aleksander Debevec, član uprave družbe Pivka perutninarstvo, ki je lastnica Delamarisa. Vse certifikacije naj bi zaključili v tem mesecu in v začetku oktobra začeli s polno proizvodnjo. Do takrat se bodo v Pivko preselili še zadnji delavci, ki trenutno še zaključujejo z delom na programu svežih rib v Izoli.

Vodstvo Delamarisa, edinega proizvajalca ribjih konzerv na slovenskem trgu, ki letno izdela 17 milijonov ribjih pločevink, odločitev o selitvi iz Izole, po več kot 130 letih tradicije, sprejelo že kmalu po Pivkinem prevzemu Delamarisa leta 2009. Odločitev se je izkazala za upravičeno z ekonomskega, logističnega in z vidika organizacije dela.

Za investicijo so odšteli 6,5 milijona evrov, od tega so prejeli polovico nepovratnih sredstev.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano