“Postojnska jama je blagoslov za prebivalstvo”

V Postojni že 130 let deluje Turistično društvo (TD), prepoznavno po odmevnih prireditvah, kot so pustovanje, Furmanski praznik in mednarodni Glasbeni festival mladih. Njegov predsednik je Srečko Šajn, ki je svoje življenje posvetil turizmu in bil za to letos nagrajen z občinskim priznanjem.

Srečko Šajn Foto: Lori Ferko
Srečko Šajn Foto: Lori Ferko

> Zakaj je bila Postojna pomembna furmanska postojanka?

“Furmanstvo se je v Postojni oziroma na nekoliko širšem območju razvijalo skozi stoletja. Ne nazadnje poznamo iz časa tovorništva Martina Krpana, vendar je furmanstvo začelo pešati z izgradnjo železnice Ljubljana-Trst in dokončno zamrlo po drugi svetovni vojni s pojavom sodobnejših prevoznih sredstev. Furmani so z Notranjske proti Istri in na Kras vozili pridelke s polj, les iz gozda in, kot pravijo, tudi led, ki so ga nasekali na Nanoščici in Pivki ter ga odpeljali v Trst, od tam pa z ladjo v Kairo, kjer so si petičneži poleti hladili pivo. Skratka, prireditev je nastala na dolgoletni tradiciji.”

> Kako ste pripravljali furmanski praznik pred 23 leti in kako ga danes?

“Prva leta smo pripravljali tudi krajše dramske prizore o tem, kako so nekoč tihotapili tovor. Nastopali so prebivalci Planine, kjer je bila v Kačji vasi meja. Sicer pa si želimo, da se bi se za vsakega obiskovalca furmanskega praznika našlo nekaj zanimivega. Tako se dogovarjamo, da bi v bodoče pripravili nekakšen furmanski program jedi, v preteklosti so bile tudi želje po furmanski gostilni, da bi še bolj pritegnili turiste in domače obiskovalce ter poudarili furmanstvo.”

> Turistično društvo (TD) Postojna je ustanovilo tudi prvi Turistično-informacijski center (TIC) v Postojni.

“Nastal je v 80. letih, istočasno kot v Portorožu, Ljubljani in na Bledu. Informacije smo nudili mimoidočim turistom pri Postojnski jami od Velike noči do prvega novembra. Imeli smo prospekte iz vseh krajev, saj smo kot zavedni turistični delavci želeli promovirati celotno Slovenijo. Vse do predlani, ko smo prejeli obvestili o reorganizaciji te dejavnosti. Vendar Turistično društvo Postojna kot neprofitna organizacija na svojem sedežu, na Jamski cesti 9, nudi celovite turistične informacije vse leto, izvaja promocijske dejavnosti in organizira prireditve za kakovostnejšo turistično ponudbo Postojne in širšega območja.”

> V okviru Turistične zveze Brkini, Kras, Notranjska, kateri predsedujete, povezujete celotno regijo. Vas pri tem tudi finančno podpirajo vse občine?

“Žal, razen domače, ne. Tako daleč smo prišli, da še letni in mesečni koledar prireditev v vseh občin financira društvo. Sedaj občine najavijo prireditve v svojih občinskih glasilih. Toda to glasilo prejmejo le prebivalci znotraj občine, medtem ko naš koledar promovira prireditve po celotni regiji in je na voljo v Tic-ih po vsej Sloveniji. Bilo bi nujno sofinanciranje.”

> Kaj nameravate predstaviti v bližnji prihodnosti?

“Vse je že pripravljeno za katalog Sprehod po Postojni, vendar nam za tisk zmanjkuje sredstev. Upamo, da bomo lahko izdali vodnik vsaj v manjši nakladi, čeprav menimo, da je potrebna izdaja tudi v tujih jezikih. Vključili bi tudi lokalne gostince, ki bi predstavili svoje izvirne jedi.”

> Kakšen je vaš odnos do Postojnske jame?

“Naj ponovim kar misel pomembnega dunajskega jamoslovca in raziskovalca klasičnega krasa Franza Krausa, ki je v svoji knjigi Höhlenkunde, izdani leta 1894, med drugim zapisal: 'Postojnska jama je blagoslov za prebivalstvo, ki je neposredno in posredno deležno koristi, ki jih daje Jama'.”

LORI FERKO


Najbolj brano