“Pod hribom” najprej čiščenje

Kjer danes stoji nekdanja Tovarna organskih kislin (TOK), naj bi nekoč v prihodnosti v naselju Pod hribom zraslo 40 nadstandardnih stanovanj in vrtec. Tako je vsaj predvideno v občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN), ki so ga na zadnji seji potrdili bistriški svetniki. Degradirano območje nekdanje tovarne pa bo morala občina najprej sanirati.

Namesto starih, večinoma opuščenih stavb naj bi v nekdanjem Toku zrasla stanovanja in morda vrtec. Foto: Tina M. Valenčič
Namesto starih, večinoma opuščenih stavb naj bi v nekdanjem Toku zrasla stanovanja in morda vrtec. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Načrt za ureditev območja nekdanje tovarne TOK, zasnovan v najnovejšem OPPN, ni prvi tovrstni načrt.

Desetkrat manj stanovanj

Zaradi nekdanje industrijske dejavnosti degradirano, nekaj več kot štiri hektarje veliko območje med Ulico Toneta Tomšiča, Vojkovim drevoredom in Hribom svobode so z načrti nazadnje urejali še v času nekdanjega župana Antona Šenkinca. Tedanji načrti iz leta 2009 so na območju predvidevali gradnjo 15 stanovanjskih stavb z do 442 stanovanji.

Pod taktirko sedanjega župana Emila Rojca bi območje, imenovano Pod hribom, prav tako namenili med drugim stanovanjski dejavnosti. Le da bi na sedaj sicer degradiranem industrijskem območju postavili samo 40 stanovanj v osmih stanovanjskih stavbah, torej desetkrat manj kot v predlogu iz leta 2009. “Prostor bo manj pozidan, ker so okoliški prebivalci izrazili nasprotovanje, da bi tam uredili gosto poseljeno sosesko, saj so takšne soseske že v okolici. Drugi razlog pa je, da mesto v prihodnosti zelo verjetno ne bo potrebovalo goste poselitve, če pa jo že bo, je ta prostor odprt proti Šembijam, kjer bi se zazidalne površine lahko povečale,” je ocenil župan.

Ta stanovanja pa naj bi bila po osnutkih pripravljalca predloga OPPN Vilijema Fabčiča iz podjetja Studio 3 nadstandardna oziroma zasnovana kot vila bloki.

Čemu nov vrtec?

Nekateri svetniki so se sicer vprašali tudi, čemu gradnja novih stanovanj, ko pa naj bi šla že zgrajena slabše v prodajo, četudi imajo verjetno bistveno nižjo ceno. A še več pomislekov so svetniki imeli o trajnem rezerviranju dela območja Toka za gradnjo vrtca. OPPN namreč na “najbolj osončeni in mirni površini v območju” predvideva otroški vrtec s 14 oddelki, v katerem bi bilo prostora za 300 otrok. Poleg vrtca pa bi bile na 4700 kvadratnih metrih še ograjene zelene igralne površine.

Nekateri svetniki so sicer opomnili, da občina tačas že gradi nov, večji vrtec ob bistriški Osnovni šoli Antona Žnideršiča. In se vprašali, čemu načrti za še en velik vrtec, saj v bližnji prihodnosti ni videti posebnega povečanja števila prebivalstva v mestu.

A Katjuša Vadnjal z občinske uprave je pojasnila, da je po občinskem prostorskem načrtu (OPN) rezervacija prostora za vrtec pogoj ob vsakršnem načrtovanem povečanju zazidalnih površin. “Če občina želi širiti stanovanjska območja, mora zagotoviti tudi območje novega vrtca, ki bo nudil prostor za naslednjih deset, dvajset let. Drugače OPN ni mogoče potrditi.”

A pred kakršno koli gradnjo in posegi bo morala občina območje nekdanje tovarne TOK sanirati. Sanacija degradiranega industrijsko območja v osrčju mesta je tudi eden glavnih razlogov za sprejemanje OPPN. Poleg tega je treba zagotoviti ustrezno dostopnost območja in ureditev komunalne infrastrukture. Svetnike je zanimalo, ali potrebna sanacija območja Toka ne bo podražila gradnje. Župan je zatrdil, da sanacija terena nima nobene povezave z umestitvijo objektov v prostor. “Občina je prostor kupila, dolžna ga je sanirati. Ne moremo pa začeti s predpostavko, da če sanacija stane, denimo dva milijona evrov, moramo na tem območju zemljišča prodati za pet milijonov evrov. To tako ne gre.”

Obnova stare mlekarne

Sicer pa odlok OPPN načrtuje tudi, kaj storiti z objekti na območju nekdanjega Toka. Gre za industrijske objekte, med katerimi jih je nekaj še v začasni uporabi za proizvodne dejavnosti.

Poleg tega stojita tam še dve poslovni zgradbi. Po načrtih naj bi sedanjo upravno stavbo ohranili za pisarne ali zgradili novo stavbo za mirno poslovno dejavnost.

Ker je objekt stare mlekarne na območju Toka uvrščen v register kulturne dediščine, bi ga ohranili. Odstranili bi prizidke, ki niso predmet varovanja kulturne dediščine, del pa namenili obnovi programa mlekarne, zlasti v izobraževalne ali promocijske namene.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano