“Oživitev bioplinarne bi bila katastrofa”

Potencialni kupci ilirskobistriške bioplinarne so že “lobirali” tudi pri županu Emilu Rojcu, ki pa sporoča, da občina delovanju bioplinarne nasprotuje. Da je treba bioplinarno, ki ni nikoli delovala tako, kot bi morala, iz tega okolja enostavno odstraniti, poudarjajo tudi v tukajšnji civilni iniciativi.

Ilirskobistričani, povezani v civilno iniciativo, so proti onesnaževanju iz bioplinarne protestirali že pred časom (na fotografiji je protest decembra 2011), odločno pa se bodo zoperstavili tudi njenemu morebitnemu ponovnemu zagonu.
Ilirskobistričani, povezani v civilno iniciativo, so proti onesnaževanju iz bioplinarne protestirali že pred časom (na fotografiji je protest decembra 2011), odločno pa se bodo zoperstavili tudi njenemu morebitnemu ponovnemu zagonu.  

ILIRSKA BISTRICA >Če bo nov partner ali lastnik ponovno zagnal bioplinarno, bo to za Ilirsko Bistrico katastrofa. Ker ta bioplinarna ni nikoli delovala, kot bi morala in ni služila ustvarjanju zelene energije kot bioplinarne, ki delujejo v skladu s predpisi. Ta objekt ni bil nikoli tehnološko dokončan, da bi lahko deloval na tak način. V normalnih bioplinarnah je digestrski ostanek oblika humusa, nikakor pa to ni gnojnica, ki se prevaža v cisternah in poliva po poljih ter s tem ogroža pitno vodo,“ so odločni v bistriški civilni iniciativi Nove ideje, ki je del skupine več bistriških iniciativ AAG Bistrc, ta pa okoljske organizacije Alpe Adira Green (AAG).

Ne verjamejo

Ob tem izpostavljajo zelo sporen način, na katerega je lastnica bioplinarne, družba Bio futura, po sodni poti prišla do uporabnega dovoljenja. Upravna enota je namreč izdajo uporabnega dovoljenja zavrnila na podlagi negativnega mnenja Agencije RS za okolje (Arso), ki pa je bilo izdano po roku. Bio futura je izkoristila procesno napako, čeprav vsebinsko bioplinarna okoljskih predpisov ni izpolnjevala.

Tudi zato bi težko verjeli, da bi imel potencialni prevzemnik dobre namene, pač pa je v ozadju vse kaj drugega,” sumijo v iniciativi, kjer so za dogajanje v izvršilnem postopku izvedeli iz Primorskih novic. Tudi oni pričakujejo zaplete pri odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja Bio futuri in napovedujejo, da se bo AAG kot stranski udeleženec za zaščito interesov občanov vključila v postopke.

Neuspešni v Biljah, zdaj nov poskus

Kot smo poročali včeraj, je interes za prevzem bioplinarne izrazila skupina primorskih investitorjev, ki se javno (še) ne želi razkriti. Decembra je upnikom Bio future poslala ponudbo o 30-odstotnem poplačilu v petih letih, tako bi bioplinarno prevzela mimo insolvenčnih postopkov.

Upniki ponudbe niso sprejeli, toda v podjetniški pobudi, ki želi “delovati družbeno koristno in v skladu z vsemi predpisi”, kot je poudaril njen predstavnik Tomaž Tomažič, bodo iskali druge možnosti, v okviru morebitnega stečajnega postopka.

Tomažič, javnosti znan iz neuspešnega poskusa vzpostavitve bioplinarne v Biljah pri Novi Gorici, nam je povedal, da so si obrat že ogledali, stopili so tudi v stik z županom Emilom Rojcem.

Župan je proti

Župan je bil v pojasnilu za naš časnik včeraj jasen: “Nadaljevanju dejavnosti bioplinarne nasprotujemo. Glavni razlog za to je neurejena zakonodaja, ki trenutno ne omogoča kazenskega pregona proti povzročiteljem smradu. Občina pravnih vzvodov, s katerimi bi dosegla ta cilj, sicer nima, lahko pa javno nasprotujemo.”

Prav zaradi smradu iz bioplinarn so se že večkrat pojavila opozorila o nujnosti predpisov, ki bi to urejali. Na ministrstvu za okolje in prostor so nam včeraj odgovorili, da še niso pristopili k pripravi uredb. “Na podlagi analiz in študije imamo še vedno več odprtih vprašanj, na kakšen način problematiko neprijetnih vonjav rešiti v predpisu, v smislu izbire metode, vrednotenja rezultatov in določitve ustreznih ukrepov za zmanjšanje vonjav,” so zapisali in dodali, da so pri tem sodelovali s civilno iniciativo.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano