“Od resne občine, kot je sežanska nekoč bila, česa takega ne bi pričakoval”

“Če denarja ni, se ga reže vsem enako,” meni sežanski svetnik David Škabar. In dodaja: “Koalicija je seveda brez pripomb sprejela proračun, naša svetniška skupina ga ni podprla. No, bomo videli, če bodo sedaj, ko se ga ne izvaja, sprejeli tudi odgovornost za to.” Koalicija težav ne vidi.

David Škabar



 Foto: Bogdan Macarol
David Škabar  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > Sežanski občinski svet je na osnovi zakona o uresničevanju javnega interesa marca potrdil letni program kulture, v katerem jasno piše, da bo denar za dejavnosti kulturnih društev razdeljen v skladu z javnim razpisom in pravilnikom. A kot kaže, občina tega ne izvaja, saj razpisa ni objavila. Občinski svet je potrdil tudi program športa, kjer pa je občina razpise objavila že marca. Zato smo nekaj svetnikov vprašali, kako komentirajo takšno razlikovanje in ali bodo zaradi neizvajanje programa in neobjave razpisov kaj storili.

Ivica Podgoršek, predsednica odbora za kulturo, šolstvo in šport, pravi, da naj bi bilo za razpise že prepozno: “Župan je rekel, da naj bi se sredstva iz drugih razpisov preložila na županova sredstva. Vendar so to sredstva za enkratno pomoč, zato bi bilo treba spremeniti dokumentacijo.” Na odboru se o tem še niso pogovarjali, lahko pa sproži vprašanje na občinskem svetu, doda.

Razpravo na občinskem svetu pričakuje tudi David Škabar, občinski svetnik Liste Davida Škabarja. “Od resne občine, kot je sežanska nekoč bila, česa takega ne bi nikoli pričakoval,” meni. To, da je za šport občina namenila denar, ocenjuje kot nepošteno, saj če denarja ni, se ga reže vsem enako.

Svetnica Liste Davorina Terčona Mateja Kodrič je optimistična: “Prepričana sem, da se na občini trudijo čim bolje izpeljati zadevo in da vedo, kaj delajo. Denarja ni, kar se pozna na vseh področjih, tudi pri kmetijstvu, v čigar odboru delujem. Če so letos namenili več denarja športu in manj drugim dejavnostim, bomo morali drugo leto opozoriti, naj ga zato razporedijo obratno.”

Podžupan in svetnik SMC Rado Pirjevec je bil redkobeseden: “Nisem seznanjen, kaj se dogaja v zvezi z razpisi za društva, o županovih sredstvih odloča župan sam, zato je najbolje, da se obrnete nanj.” Svetnica SMC in predsednica odbora za zdravstvo in socialo Silvana Šonc pa je povedala: “Svetniki smo morali pri pripravi in sprejemanju letošnjega proračuna stisniti zobe in marsikaj oklestiti, saj ima občina tudi veliko obveznosti iz preteklega leta. Vendar zagotavljam, da smo se trudili denar pošteno razdeliti. Ja, na občinski seji lahko odpremo razpravo o tem.”

LKF, MUZ


Najbolj brano