“Nočemo stolpov tik ob hišah”

“Nočemo oddajnikov v naseljih. Stop 30-metrskim gsm železniškim stolpom v naseljih,” so včeraj na transparente napisali predstavniki krajanov Rodika, Ceste in Rakitovca. Z njimi so včeraj v Hrpeljah prestregli ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela in mu jasno povedali, da baznih postaj, ki so jih že začeli graditi tik ob hišah, nočejo.

 Peter Lemut in Izidor Bogataj sta včeraj predstavnike vlade v Hrpeljah  pričakala z jasnim sporočilom   Foto: Helena Race
Peter Lemut in Izidor Bogataj sta včeraj predstavnike vlade v Hrpeljah pričakala z jasnim sporočilom  Foto: Helena Race

HRPELJE > Bazne postaje s 30-metrskimi stolpi so del izboljšave komunikacijskega sistema slovenskega železniškega omrežja. Po vsej državi je načrtovanih 250 stolpov, visokih ob pet do 53 metrov.

Izvedeli šele, ko so prišli delavci

V vaseh ob železnici o njihovi postavitvi niso bili obveščeni, dokler niso začeli delavci postavljati količkov in delati izkopov za temelje stolpov. V prvi polovici junija so glas proti stolpom najprej povzdignili v Rodiku, prejšnji teden v Cesti pri Ajdovščini, v teh dneh pa še v Rakitovcu. Predstavniki teh treh vasi pa opozarjajo, da utegne nasprotovanje vznikniti še kje; po njihovih informacijah naj bi bilo spornih vsaj 29 lokacij baznih postaj.

“Nisem proti razvoju. A kdor je to načrtoval, mi je delal krivico. Sploh se ni oziral na sosede,” je ogorčen Marjan Miklavčič iz Rakitovca. Luknja za temelje stolpa zeva na zelenici le nekaj metrov od njegovega dvorišča. “Severno od postajne zgradbe železnice pa je prostor, ki je enako oddaljen od električnih in drugih priključkov, in stolp bi lahko postavili tam, kjer ne bi nikogar motil. Ne zahtevamo nič drugega kot to, da se stolp nekoliko prestavi,” pravi Miklavčič, ki se boji predvsem škodljivih posledic sevanja. “Nad ljudsko iniciativo in organizacijo nezadovoljnih občanov ne sme biti noben zakon. Ne bomo dovolili, da bo stolp stal tu,” je odločen Miklavčič.

Hočejo, da je stolp le malo iz naselja

Podobno pravijo tudi v Rodiku in Cesti: “Ne nasprotujemo modernizaciji. Zahtevamo pa, da stolp postavijo nekoliko stran od vasi.” V vseh treh primerih bi se domačini sprijaznili že, če bi stolpe premaknili za največ nekaj sto metrov. “Ob železnici je v obeh smereh dovolj prostora, a projektanti so izbrali točke, ki so bile zanje najbolj ugodne, pri tem pa se niso ozirali na naselja,” pravi Izidor Bogataj iz Rodika.

Predstavniki vseh treh vasi so včeraj pozvali ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, naj s sodelavci vendarle še enkrat pregledajo projekt in nekatere stolpe premaknejo. Na kratko jim je odgovoril, da zaupa strokovnjakom, ki so načrtovali postavitev baznih postaj in da jih bo prosil za dodatna pojasnila.

Medtem pa so stolpe že začeli postavljati. “Primerno lokacijo bi lahko bolj odgovorno poiskali že prej, a z načrti nismo bili seznanjeni,” pravi predsednik KS Rakitovec Dušan Rožac. Načrtovalcem na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (oziroma v direkciji za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo) namreč ni bilo treba niti pridobiti gradbenega dovoljenja, saj gre za vzdrževalna dela v javno korist.

Stolpi na ravni pergol

“Naše hiše so lahko visoke največ dobrih sedem metrov, stolpi pa bodo imeli 30 metrov. Stolpe za bazne postaje so spravili na raven pergol kot enostavne objekte, kar je neskladno z gradbenimi normami,” je ogorčen Peter Lemut, ki vodi iniciativo proti gradnji stolpa v Cesti. To načrtovalcem menda omogoča zakonodaja iz leta 1996, ki dovoljuje postavitev baznih postaj tudi na šole, bolnišnice in hiše. Predstavniki vseh treh vasi bi to zdaj radi spremenili, zato so se po pomoč obrnili tudi na Zvezo ekoloških gibanj Slovenije, urad varuha človekovih pravic, komisijo za peticije državnega zbora, glas protestnikov pa bodo slišali tudi po hodnikih evropskega parlamenta in komisije, napovedujejo. Lemut opozarja tudi na škodljivo sevanje v neposredni bližini hiš. Pri tem navaja, da naj bi bili slovenski standardi 20-krat ohlapnejši od evropskih, poleg tega so v vseh treh vaseh že prisotni mobilni operaterji s svojimi omrežji, zato se mu ne zdi potrebno postavljati še enega.

HELENA RACE


Najbolj brano