“Nikoli več razkola. Ostanimo borci za mir.”

Včeraj je minilo natanko 70 let, odkar so na svoji poti v Trst pripadniki jugoslovanske vojske in slovenskih partizanov osvobodili Sežano. Praznovanja obletnice se je v Kosovelovem domu udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Sinoči  so v Kosovelovem domu    počastili 70. obletnico konca druge svetovne  vojne. Foto: Petra Mezinec
Sinoči so v Kosovelovem domu počastili 70. obletnico konca druge svetovne vojne. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Slavnostni nagovor je imel Franc Sever Franta, ki se dogodkov pred sedmimi desetletji še dobro spominja. “Treba se je zavedati, da smo zmagovalci druge svetovne vojne mi, partizani in naš narod,” je povedal Franta. Osvobodilna fronta in NOB predstavljata temelj samostojni Sloveniji, je poudaril.

Nad stanjem v državi 92-letnik ni zadovoljen: “Še danes se politiki ne zavedajo, kako pomemben je bil narodnoosvobodilni boj za slovenski narod in kakšne vrednote nam je zapustil. Ob 70. obletnici smo zopet zamudili priložnost za pomiritev in izboljšanje medsebojnih odnosov.”

Nevarnost nacifašizma še vedno živi, meni slavnostni govornik: “Boj za svobodo ne preneha, kajti fašizem ni bil premagan in še živi.” Jasno sporočilo njegovega govora je bilo: “Nikoli več razkola. Prosim vas, ostanimo borci za mir.”

Župan Davorin Terčon je v pozdravnem nagovoru spomnil, da je negotovost Sežancev trajala še dve leti, vse do priključitve k matični domovini. Del Krasa pa je ostal pod italijansko državo.

Prireditev je organizirala Občina Sežana v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Sežana, Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov, Domoljubno organizacijo Tigr Primorske, Območnim združenjem slovenskih častnikov Sežana ter Policijskim veteranskim društvom Sever za Primorsko in Notranjsko.

Ob okrogli obletnici zmage nad nacifašizmom pa so se v Kosovelovi knjižnici na prav poseben način spomnili tudi osvoboditve Trsta. Filatelisti so navdušeni nad povojno zgodovino, odtisnjeno na ovojnicah in razglednicah. “Ko so leta 1945 jugoslovanski partizani prišli v Trst, so na znamke Salojske republike odtisnili svoj pečat,” pojasnjuje Peter Suhadolc, predsednik Filatelističnega kluba Lovrenc Košir iz Trsta in Filatelistične zveze Slovenije.

“Razstava je edinstvena, saj je teh dokumentov izredno malo, ker so po vojni ljudje malo pisali. Filatelisti smo varuhi poštno zgodovinskih dokumentov in vrednotnic,” je pojasnil. Na razstavi so tako na ogled znamke, ki so se na po vojni razdeljenih območjih cone A in cone B ter Trsta pojavljale do leta 1947 oziroma 1954. Vsaka sprememba oblasti se je odražala tudi na ovojnicah.

V spomin na osvoboditev Trsta so izdali priložnostno znamko, ki je skupaj s priložnostnim žigom na voljo na sežanski pošti. “Na osnovi fotografije smo izdelali znamko. Uporabili smo zvezdo in rdečo barvo. V žigu pa je osnutek prve znamke, ki so jih partizani ob osvojitvi Trsta pričeli tiskati. Italijanske tiskarne so se takrat upirale, tako da so prišle te znamke v obtok šele potem, ko so jugoslovanske sile zapustile Trst,” je pojasnil Mitja Pelicon iz Filatelističnega društva Koper. V uporabi so bile le do septembra istega leta.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano