“Nekaj za vas, nekaj za dušo”

“Nekaj za vas, nekaj za dušo,” letošnja nagrajenka Občine Komen Marica Bunc na kratko opiše svoje delo, s katerim se dotika vseh ljudi, ki so jim blizu smeh, kultura in srčnost.

Marica Bunc “v akciji”: naj bo oder ali vaški trg, s kulisami ali 
brez; v vlogi Rozine nasmeje še tako resne poslušalce. Foto: Petra Mezinec
Marica Bunc “v akciji”: naj bo oder ali vaški trg, s kulisami ali brez; v vlogi Rozine nasmeje še tako resne poslušalce. Foto: Petra Mezinec

ŠKRBINA > Občina Komen ob občinskem prazniku vsako leto podeljuje priznanja in nagrade. Tokrat bo edino priznanje prejela Marica Bunc iz Škrbine, ki jo je predlagalo tamkajšnje Društvo Vrt. S tem so se ji člani društva in sovaščani poklonili za bogato delo v vasi, saj je nezamenljiv član lokalne skupnosti.

Izražanje skozi smeh

Marica Bunc je po Krasu in drugod poznana kot tista igralka, ki v vlogi Rozine - skupaj s sovaščanko Majdo Cotič v vlogi Pepine - navdušuje in že deset let spravlja ljudi v smeh. “Ideja se je rodila čisto spontano. Ob zaključku sezone pevskega zbora sva se odločili, da za vsakega člana pripraviva humoristični vložek,” se začetkov svoje kariere humoristke danes spominja Marica Bunc. Poti nazaj ni bilo več. Poslušalci so bili tako navdušeni, da so ju kmalu pričeli vabiti na obletnice in na dobrodelne dogodke.

Humor Pepine in Rozine ne pozna občinskih meja, igralki sta se v desetih letih predstavili po vsej Sloveniji, tudi na Celjskem sejmu in v Ljubljani.

Medtem ko v nekaterih občinah podeljujejo vsako leto zelo veliko občinskih priznanj in nagrad ter s tem celo razvrednotijo njihov pomen, so v komenski redke in zato še toliko bolj cenjene. Občina Komen podeljuje priznanja posameznikom ali skupinam za dosežene uspehe v krajšem časovnem obdobju. Priznanja imajo pomen pohvale ter so aktualen odziv na dosežke in uspehe na vseh področjih dela. Poleg priznanj v občini podeljujejo še priznanje zlati grb in naziv častni občan, ki pa ju letos ne bodo podelili.

Škrbina je bolj živa tudi zaradi nje

Pomembno mesto v njenem življenju pa zavzema poleg humorja tudi prostovoljstvo. Kot dolgoletna članica krajevne organizacije Rdečega križa redno obiskuje starejše občane. “Največ, bolj kot darila, jim pomeni prav iskren pogovor,” ugotavlja Bunčeva.

Brez nje ne mine niti ena prireditev v domači vasi. Pomaga pri Spacalovem pohodu, veliko pa že od vsega začetka prispeva tudi pri obeleževanju 11. novembra, ko v Škrbini počastijo spomin na tragično usodo padalcev.

Najbolj od vsega pa jo veseli delo z otroki: “Pravkar smo za vaški praznik sv. Antona pripravili krajši program,” pove njihova mentorica. In tudi otroci očitno radi delajo z njo. Kajti takoj, ko so končali to prireditev, so jo že vprašali, kaj bodo delali naprej.

Kljub “slavi”, ki jo je že dosegla kot humoristka, in kljub številnim uram, ki jih nameni drugim, ostaja preprosta: “Veseli me, da se v vasi nekaj dogaja. Rada ustvarjam in to delim z drugimi. Dolgčas mi vsekakor ni,” šepove občinska nagrajenka.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano