“Naravo smo pokvarili, pa se nam maščuje”

“Narava se nam maščuje. Pokvarili smo jo, njene poti smo pozidali s hišami in cestami,” nam je svoje razmišljanje o vzrokih za sodno povodenj zaupala 89-letna Zora Malečkar z Bača. Namesto v mehke copate sta v sredo zjutraj njeni nogi zdrsnili v mrzlo vodo. V soboto so domačini od blizu in daleč hodili ogledovati novo reko, ki po novem seka polje med Bačem in Koritnicami.

Domačin Miro Tomažinčič kaže proti Tuščaku, pod katerim izvirajo vode, ki so zalile Koritnice in Bač; k sreči so jih s prekopom “ujeli” v pravcato reko, za katero mnogi menijo, da še dolgo ne bo presahnila  Foto: Danijel Cek
Domačin Miro Tomažinčič kaže proti Tuščaku, pod katerim izvirajo vode, ki so zalile Koritnice in Bač; k sreči so jih s prekopom “ujeli” v pravcato reko, za katero mnogi menijo, da še dolgo ne bo presahnila  Foto: Danijel Cek

BAČ, KORITNICE > “Ona bi potrebovala tablete proti spanju, ne za spanje, veste. Ampak ker mi je en gasilec rekel, da jih je že ob petih zjutraj poklicala, potem pa jo ob sedmih nismo mogli nikakor priklicati, sem se resnično bala, da je kam padla in si kaj storila,” nam je v soboto dopoldne o svoji teti Zori Malečkar pripovedovala Neda Godec. Gospa Zora namreč stanuje na Baču v hiši tik ob cesti, voda pa ji je pritekla dobesedno pod posteljo. Samo njej in še eni družini je voda zalila stanovanje, vsem ostalim pa pritekla le v kleti, shrambe, hleve ali skednje.

“Nekaj minut pred sedmo sem bila pred njenimi vrati, voda je segala skoraj 20 centimetrov čez prag. Ko sem tolkla po vratih, me je klical drugi sosed in rekel, da bi bilo treba pogledati k Zori. Odgovorila sem mu, da sem pred njenimi vrati, a da se ne oglasi. V tistem trenutku je odprla vrata, bila je v spalni srajci, v samih nogavicah je bredla po vodi in jokala. Še nikoli je nisem videla jokati,” se spominja gospa Neda.

Za gospo Zoro je medtem v Šempetru pri Gorici skrbelo tudi sina Slavka.“Ob sedmih zjutraj me je klical mamin sosed, policist Vili, s katerim sva bila poklicna kolega, in mi povedal, da voda tako dere po cesti, da ne more niti do hiše moje mame. Rekel je, da skozi vas teče prava Drava. Oblekel sem se in odhitel proti Baču,” je povedal Slavko Malečkar, ki je v soboto dopoldne s svojo ženo in drugimi sorodniki začel čistiti razmočeno mamino stanovanje.

Rešil jo je divan

“Še ob petih zjutraj sem šla na stranišče, a je bilo vse suho. Ob sedmih pa sem slišala to razbijanje po vratih, tudi telefon je nekaj škrtal; vstala sem in stopila naravnost v vodo. V temi sem se držala za posteljo, da sem prišla do vrat, nato pa skozi kuhinjo in hodnik do vhodnih vrat. Potem so me ženske vzele k sebi, preoblekle in posušile,” se sredinega jutra spominja 89-letna Zora Malečkar.

Ogled njene sobe pa je pokazal, da je imela še veliko sreče. Pod njeno sobo je namreč skoraj dva metra globoka jama, v kateri so včasih hranili krompir in ostalo ozimnico. Voda je v njeno sobo bruhnila skozi odprtino te jame, pri tem pa privzdignila pokrov. K sreči je bil na njem postavljen divan, sicer bi pokrov dvignilo, gospa Zora pa bi v temi tik ob postelji zlahka padla v jamo, polno vode.

Dve novi reki, eno novo jezero

“Jamo nam je večkrat zalilo, čez pa voda še nikoli ni šla. Stari oče je pravil: voda v Buben dol, krompir ven. Od vasi proti Koritnicam je namreč kraj, ki se mu reče Buben dol, in ko ga je zalila voda, je bil to znak, da bo kmalu zalilo tudi kleti v vasi,” nam je pojasnila gospa Zora. V soboto je bilo v jami še kakih deset centimetrov vode, ostalo so gasilci že izčrpali. Malečkarjeva se je vrnila v svojo hišo, spalnico so ji uredili v drugi sobi.

Na zasilnem mostu proti Koritnicam smo medtem srečali skupino domačinov, ki so si ogledovali pravo reko, ki prečka polje med Bačem in Koritnicami.

Prav prekop, v katerega so ujeli vso vodo izpod Tuščaka, je rešil vas pred nadaljnjimi poplavami. Po njem je v soboto tekla prava reka, široka približno štiri metra, globoka pa približno pol metra. Podobna reka je drla tudi po južni strani polja ob cesti Knežak-Koritnice. Pri Knežaku se zdaj obe strugi združita in pod cesto Knežak-Koritnice, ki so jo prav tako prekopali, izlivata v novo jezero med Knežakom in Bačem.

25 kilometrov namesto treh

“Če ne bi tega storili, bi imeli vso vodo še vedno v vasi. Razmišljali smo tudi o prekopu bolj proti Koritnicam in enem bolj proti Baču, pa je ta še najboljši; izpod Tuščaka do ceste proti Koritnicam gre po polju, od ceste proti cesti Knežak-Koritnice pa po kolovozni poti,” je povedal domačin Miro Tomažinčič in povedal, da so štirje strojniki z bagri kanal skopali v osmih urah. “Pravijo, da je bila tukaj nekoč že naravna struga. In celo jaz se spomnim, ko ob cesti ni bilo skoraj nobene hiše,” je dodal Tomažinčič.

Medtem ko so Bačani vse dni še lahko hodili iz vasi in v vas, pa so bili prebivalci Koritnic tri dni skoraj popolnoma odrezani od sveta. Poplavljeni sta bili obe asfaltirani cesti do vasi, z Bača in iz Knežaka. “Do Knežaka smo se lahko prebili le po gozdni cesti čez Mašun. Namesto treh kilometrov običajne ceste smo morali prevoziti do Knežaka kar 25 kilometrov. Do Ilirske Bistrice pa smo lahko šli preko Devina, za Milanjo do ceste proti Sviščakom,” nam je povedal Mirko Tomšič, dežurni gasilec PGD Koritnice.

Brez šole ob domačem kruhu

Po treh dneh prometne izolacije so se v soboto dopoldne, potem ko so postavili dva zasilna mostova, Koričani lahko prepeljali do Knežaka in Bača. V soboto so koriški gasilci črpali vodo še iz štirih hiš; je pa voda v mnogih poplavljenih prostorih povzročila veliko škode. “Zdaj, ko so se razmere nekoliko uredile, naj bi štab ukinili in naj bi dobili gasilci nekaj časa za počitek. Krajani pa naj bi prevzeli odgovornost za urejanje razmer in odpravljanje posledic poplav v posameznih domačijah,” je še dodal Tomšič.

Domačinka Ingrid Tomšič Vadnjal, tudi članica PGD Koritnice, je prav tako v soboto povedala, da so v treh dneh prometne odrezanosti hodili po osnovna živila po gozdni poti: “Ljudje so postrgali zaloge in gospodinje so doma pekle kruh. Dežurnim gasilcem so prinašali hrano v gasilski dom, kjer gasilci dežuramo 24 ur. Otroci od srede niso mogli v šolo v Knežak, pa tudi nihče od drugod ni prišel v vas. Zdaj, ko se je vreme uneslo in smo dobili cestno povezavo, se razmere v vasi počasi normalizirajo.” Domačini upajo, da se vremenske napovedi o novih obilnih padavinah ne bodo uresničile. TOMO ŠAJN

DANIJEL CEK


Najbolj brano