“Na svojo vetrnico smo zelo ponosni”

Danes bodo poskusno zagnali elise manjše vetrne elektrarne, ki so jo za svoje potrebe postavili na kmetiji Bobek v Lažah. Po vsej verjetnosti je to prva tovrstna vetrnica na Slovenskem, z električno energijo, ki jo bo proizvajala, bodo pri Bobkovih pokrili potrebe po energiji za svoje kmetijske dejavnosti.

Danes bodo v Lažah, na kmetiji Bobek, poskusno zagnali 
manjšo vetrno elektrarno, ki so jo postavili za potrebe 
kmetije.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Danes bodo v Lažah, na kmetiji Bobek, poskusno zagnali manjšo vetrno elektrarno, ki so jo postavili za potrebe kmetije.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LAŽE > Včeraj so na kmetiji Bobek v Lažah električarji končevali z deli za zagon manjše vetrne elektrarne, ki jo je nosilka kmetije Maja Bobek dala postaviti v neposredni bližini gospodarskega poslopja. “Ko bodo mojstri končali z vsemi potrebnimi deli, bomo vetrnico z vgrajenim vzvodom spustili, razvezali elise, jo nazaj dvignili in priključili. Vetra imamo na našem koncu ves čas dovolj, zato ocenjujemo, da se bo uspešno vrtela oziroma delovala,” nam je včeraj popoldne pojasnil gospodar kmetije Damijan Bobek. In dodal, da je zmogljivost njihove vetrne elektrarne, ki je sicer visoka 14,7 metra skupaj z elisami, 20 kilovatov, kar pomeni, da bo ob optimalnem vetru krila potrebe večjih električnih porabnikov na njihovi kmetiji.

“Imamo približno 60 glav živine, od tega 32 molznic, približno deset kilovatov energije porabijo stroji za molžo, še deset pa za hlajenje mleka in za mešanje gnojnice,” je porabo elektrike pri Bobkovih razložil gospodar.

In zakaj so se odločili za postavitev vetrne elektrarne, sicer kitajskega proizvajalca? “Po očetovem odhodu v pokoj sem kmetijo prevzela jaz, skupaj s soprogom sva se odločila, da nadaljujeva očetovo delo. Vetrno elektrarno na kmetiji, ki je velika porabnica električne energije, ocenjujeva kot ustrezno tehnologijo predvsem zato, ker je zelena, torej okolju prijazna. Ob naših poslopjih vseh 365 dni v letu piha, zato menimo, da se s to naložbo nismo ušteli,” poudarja Maja Bobek.

Uspešno se je prijavila na razpis za mlade prevzemnike kmetij, prek katerega bo za vzpostavitev vetrnice prejela 22.000 evrov nepovratnega evropskega denarja. Celotna investicija pa je vredna 45.000 evrov. Izračunali so, da bi se preostali denarni vložek v vetrno elektrarno kmetiji vrnil v približno desetih letih.

Ker se na Senožeškem v zadnjem letu veliko govori o vetrnih elektrarnah, ker tam ljubljansko podjetje Vepa načrtuje vetrni park Senožeška brda in je ravno slednji med Laženci jabolko spora, saj vetrnice eni podpirajo, drugi pa so ostro proti, se Bobkovi ob tej svoji pridobitvi počutijo nekoliko nelagodno. “Takoj ko smo začeli graditi temelje za vetrnico, nas je obiskal gradbeni inšpektor, pa čeprav delamo na svojem zemljišču in vse v skladu z zakonodajo. Sprašujemo se, ali je bil njegov obisk naključje,” navajajo Bobkovi. “Kakorkoli, na našo vetrnico smo zelo ponosni!” sklene Maja Bobek. Najbližji sosed pa doda, da ga njena prisotnost prav nič ne moti.

Za postavitev vetrne elektrarne Bobkovi niso potrebovali gradbenega dovoljenja, saj je, kot so zatrdili, uvrščena med enostavne naprave z nazivno električno močjo do vključno 50 kilovatov, pa tudi energetskega dovoljenja ne, kar so nam predhodno pojasnili na direktoratu za energijo. Včeraj do zaključka redakcije pojasnil inšpektorata o sklepih inšpekcijskega postopka pri Bobkovih, za katere smo zaprosili, še nismo prejeli.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano