“Na razpolago je premalo kandidatov”

V divaški in hrpeljsko-kozinski občini komisiji, ki sta predlagali sporne odbornike, pravijo, da so imeli na voljo premalo kandidatov, da bi lahko izločili vse morebiti dvomljive predloge.

Janja Babič je bila še lani ravnateljica hrpeljske osnovne šole, ki se financira iz občinskega proračuna.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Janja Babič je bila še lani ravnateljica hrpeljske osnovne šole, ki se financira iz občinskega proračuna.  Foto: Lea Kalc Furlanič

HRPELJE, KOZINA, DIVAČA > “Ko smo sestavljali nadzorni odbor, smo imeli težave s kandidati, saj je naša občina majhna, merila za strokovnost in usposobljenost članov pa visoka. Zato smo bili predvsem pozorni na to, da član odbora ni neposredni uporabnik občinskega proračuna, nismo pa imeli sreče, da bi dobili kandidate, ki bi bili politično neopredeljeni,” pojasnjuje Denis Čermelj, predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja v Občini Hrpelje-Kozina. Večina nadzornikov je tako članov ali simpatizerjev strank, ki sestavljajo koalicijo.

Lani ravnateljica, letos nadzornica

Čermelj ob tem še zagotavlja, da bodo pri delu nadzornega odbora posebej pazili, da se bo član, pri katerem bodo ugotovili morebitni konflikt interesov, izločil iz postopkov, vezanih na javnega uporabnika, ki ga je ali ki ga zastopa.

V njihovem primeru bi to lahko bila donedavna ravnateljica osnovne šole v Hrpeljah Janja Babič. Babičeva izpostavlja, da ji je samoumevno izločiti se iz preverjanja poslovanja hrpeljske šole v času, ko je tam delala. Poleg njiju so člani odbora še Irena Tomažič, Darko Škerjanc, Kristina Furlan in Danijel Petričevič. Tomažičevo so na včerajšnji seji člani nadzornega odbora izbrali za predsednico.

Nadzornik je tudi bivši župan

V Občini Divača je eden od članov nadzornega odbora prejšnji župan Drago Božac, kar pomeni, da bi v primerih preverjanja poslovanja občine v njegovem mandatu preverjal svoje poslovodenje, to pa z etičnega vidika ne utegne biti sprejemljivo.

“Z imenovanjem Božaca smo se kljub temu strinjali, saj revizija računskega sodišča, ki jo je bila občina deležna v njegovem mandatu, ni ugotovila nepravilnosti poslovanja. Tako smo ocenili, da je Božac ustrezno deloval in da je zato primeren kandidat za člana nadzornega odbora,” je povedala predsednica divaške občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Damjana Gustinčič.

Gustinčičeva je izpostavila enak problem kot v sosednji občini: “Dobili smo malo predlogov za kandidate članov nadzornega odbora. Bomo pa težili k temu, da se bo Božac v primeru, da bi moral nadzorni odbor revidirati poslovanje občine v prejšnjem mandatu, izločil, za kredibilno delo in odločitev bodo dovolj ostali štirje kandidati.” Z Gustinčičevo se strinja tudi Božac: “Niti na misel mi ni prišlo, da bi sprejel funkcijo v odboru, ne da bi predlagatelju zagotovil, da se bom izločil iz postopkov, ki se bodo nanašali na obdobje mojega županskega mandata. Ne bi sprejel niti funkcije predsednika nadzornega odbora, to bi bilo res nehigienično.”

Poleg Božaca so v divaškem nadzornem odboru še Bojan Boštjančič (za krajši čas je pred leti vodil občino), nekdanji svetnik Emil Kač, upokojenec in nekdaj zaposlen v občinski upravi Viljem Gerželj ter ekonomistka Vesna Maslič.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano