“Lampenflori” bo odklenkalo

Do jeseni bodo v turističnem delu Škocjanskih jam vzpostavili novo, led razsvetljavo, zaradi katere pričakujejo manjši razrast alg in mahu.

V Parku Škocjanske jame se pripravljajo na obnovo razsvetljave in turističnih poti v jami ter kontrolnih točk. 
 Foto: Arhiv Pšj
V Parku Škocjanske jame se pripravljajo na obnovo razsvetljave in turističnih poti v jami ter kontrolnih točk.  Foto: Arhiv Pšj

MATAVUN >Pričakujemo, da se bodo z novo, led razsvetljavo v jami manj razraščale alge in mahovi oziroma tako imenovana lampenflora, ki negativno vpliva na jamsko okolje,” pojasnjuje direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka.

Kapniki ne marajo toplih reflektorjev

Dodaja, da bodo z namestitvijo nove razsvetljave v jamo vnesli približno 90 odstotkov manj električne energije, torej posledično toliko manj toplote, ki je poleg svetlobe tudi razlog za razrast lampenflore. Ta pa škoduje tako kapnikom in stenam kot jamskim živalim, posebno netopirjem, odstranjevati pa se je ne da. Ščuka še navaja, da bodo svetila po novem nameščena le ob turističnih poteh (funkcionalna osvetlitev), od koder bodo svetlobo usmerjala tudi na druge predele jame (ambientalna osvetlitev), kjer so bili prej reflektorji, ki so oddajali veliko toplote. “Delovanje novih svetil na razrast lampenflore bomo temeljito spremljali z monitoringom,” še pojasni direktor parka.

Novo razsvetljavo bodo uredili še skupaj z drugimi obnovitvenimi deli v jami. Minule dni je potekel rok za prijavo na razpis, s katerim uprava Parka Škocjanske jame izbira izvajalca, ki bo obnavljal turistično infrastrukturo v Tihi in v Šumeči jami. Ščuka seznanja, da bodo med prijavljenimi izvajalca izbrali v tednu dni, dela pa morajo biti končana do oktobra.

“V Tihi in v Šumeči jami bomo obnovili poti, podeste in stopnice ter zamenjali dotrajane in poškodovane ograje,” pa obnove predstavi Bogdan Opara iz službe za vzdrževanje in upravljanje.

Infrastrukturo v jami so namreč gradili postopoma od leta 1933, tedaj so naredili tudi poti, elektrifikacijo jame pa leta 1959. V jami so različni tipi ograj, poti, stopnice na številnih delih so zelo spolzke in obrabljene, električna instalacija je energetsko zelo potratna, nevarna za vzdrževanje, pogosto prihaja do izpadov električnega toka. “Sedanja jamska infrastruktura ne omogoča kvalitetnega in varnega obiska jame, za upravljavca pa ne nadzora nad obiskom, varnega vzdrževanja jamske infrastrukture,” še dodaja Opara.

V jami bo tudi optično omrežje

Večje število obiskovalcev jame, presegli so že številko sto tisoč na leto, zahteva tudi dodaten nadzor nad obiskovalci ter brezhibno delovanje telefonskega omrežja, zato bodo, tako navaja Opara, vzpostavili optično omrežje za stabilno telefonsko povezavo iz jame do informacijskega centra, med vodniki v jami, pa tudi tekoče spremljanje jamske mikroklime in video nadzor obiskovalcev v jami. Postavili bodo tudi nadzorni točki ob vhodu in izhodu v jamo, avtomatizirali bodo določene postopke pri prodaji vstopnic ter s tem omogočiti obiskovalcem hitrejši nakup vstopnic.

Direktor parka Stojan Ščuka seznanja, da bodo infrastrukturo v jami obnavljali v obdobjih, ko ne bo velikega obiska jame, ali pa bodo obiskovalce preusmerili po drugih poteh.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano