“Kar ni uspelo niti fašistom, je uspelo nam”

Zadnji šolski dan v podružnični osnovni šoli v Zagorju ni bil tako vesel kot na drugih šolah, saj je bil najverjetneje zadnji v dolgoletni zgodovini šole. Matična Osnovna šola Pivka in pivška občina sta zaradi premajhnega vpisa namreč sprejeli odločitev o začasnem prenehanju delovanja šole, a malokdo verjame, da bi šola - ker pač pomeni dodaten strošek - lahko še kdaj odprla vrata. V Zagorju pravijo, da je zaprtje šole velika izguba za kraj ter njegovo kulturno in družabno življenje.

V Zagorju se bojijo, da je bil zadnji šolski dan za Patrika, Žana, Majo, Kristino (na fotografiji z leve), zaradi tekmovanja odsotno Lariso in  učiteljico Sabino Kernel tudi zadnji za podružnično šolo v Zagorju.





 Foto: Veronika Rupnik Ženko
V Zagorju se bojijo, da je bil zadnji šolski dan za Patrika, Žana, Majo, Kristino (na fotografiji z leve), zaradi tekmovanja odsotno Lariso in učiteljico Sabino Kernel tudi zadnji za podružnično šolo v Zagorju.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

ZAGORJE > Petošolci Maja, Kristina, Larisa, Žan in Patrik so bili bržkone zadnji osnovnošolci, ki so obiskovali podružnično osnovno šolo v Zagorju. "Bili smo kot ena majhna družina. Včasih je bilo zato težko obdržati pravo šolsko vzdušje, a so se učenci kljub temu trudili, dobivali dobre ocene, pohvale, tudi drug drugemu so veliko pomagali. Če česa niso razumeli, pa so dobili takojšnjo pomoč," nam je na zadnji šolski dan, potem ko jim je že razdelila spričevala in pohvale, povedala njihova učiteljica Sabina Kernel.

Posebej ponosna je, da je zgolj s petimi učenci nadaljevala tudi tradicijo prireditev, ki so naletele na zelo pozitiven odziv. Učenci so v okviru dramsko-oblikovalnega krožka peli, plesali, igrali, se likovno udejstvovali in počeli še marsikaj. ”Šola je res živela s krajem. Dobro smo sodelovali s krajevno skupnostjo, tukajšnjim kulturnim društvom, gasilskim društvom,” je poudarila.

V skladu s pravilnikom o ustanavljanju javnih osnovnih šol lahko ustanovitelj v primeru, da podružnica šole ne izpolnjuje pogojev za delovanje, vendar bo na podlagi demografskih podatkov najpozneje v dveh letih pogoje ponovno izpolnjevala, sprejme sklep o začasnem prenehanju delovanja in na podlagi vpisa tudi sklep o ponovnem aktiviranju.

Obiskoval jo je tudi Dragotin Kette

Učence in učiteljico je prišel na zadnji dan pozdravit tudi nekdanji dolgoletni predsednik zagorske krajevne skupnosti Jože Žele, ki je spomnil, da je bila zagorska šola prva šola v Pivški dolini, obiskoval pa jo je tudi pesnik Dragotin Kette. "Na ta žalostni dan smo po 173 letih izgubili šolo, čeprav je niti fašisti pod Italijo nismo mogli uničiti; mi pa smo jo." Po Želetovem prepričanju je glavni razlog za to pomanjkanje interesa občine in matične šole, ki sta se za ohranitev podružnice premalo zavzemali. Zdaj ga skrbi, kako bo z bodočim vzdrževanjem in ogrevanjem šolske stavbe ter njeno vsebino. "Občina nam je leta obljubljala prenovo dvorane v šolski stavbi, igrišča, tudi stare šole, a je denar vedno prenesla drugam," je Žele ocenil, da so bili v Zagorju zapostavljeni.

Podobno usodo kot šola v Zagorju je predlani doletela podružnično šolo Obrov v hrpeljsko-kozinski občini. Tudi tam so kot glavni razlog navedli premajhno število šolarjev in nezainteresiranost staršev za vpis. To naj bi potrdila tudi anketa, v kateri je, kot jo je povzela tedanja ravnateljica Janja Babič, večina staršev dala prednost matični šoli v Hrpeljah. Toda na anketo je dogovorila le dobra tretjina staršev. Tedanji župan Zvonko Benčič Midre je krivdo za zaprtje šole pripisal predvsem vodstvu šole, ki je z vpisovanjem otrok iz okoliša obrovske šole v matično, kar samo “ukinilo” podružnico.

Potrebujejo varstvo

Alenka Tomšič, ravnateljica Osnovne šole Pivka, kot glavni razlog za začasno prenehanje medtem navaja upadanje števila učencev oziroma vpisa. Že nekaj let zapored se namreč na podružnico ni vpisal nihče, pogoj za delovanje pa je najmanj pet otrok. Potem ko pred tremi leti niso uspeli sestaviti kombiniranega oddelka, je na šoli tako ostalo le še pet učencev, ki so letos zaključili peti razred, njihovih mlajših naslednikov pa ni bilo več.

"Število rojstev v vaseh tega šolskega okoliša je skromno. Če pa je bila kakšna generacija dovolj številna, so se starši odločili za vpis na centralno šolo, predvsem zaradi možnosti jutranjega varstva in podaljšanega bivanja.," je dejala Tomšičeva. Slednjega je v Zagorju nekaj časa financirala občina, zadnja tri leta pa ga ne omogočajo več.

Za razliko od podružnične šole v Šmihelu, kjer težav z vpisom ni, po mnenju Tomšičeve svoje prispeva tudi lega vasi. Šolski avtobus oziroma starši otroke iz, denimo, Parij spotoma poberejo oziroma odložijo v Pivki, sicer bi bilo zanje potrebno organizirati prevoz v nasprotni smeri proti Zagorju.

Tudi Tomšičeva sicer izpostavlja, da glede na analize otroci iz podružnične šole, ki omogoča bolj individualno delo, v nadaljevanju šolanja po šolskem uspehu celo prekašajo vrstnike: "Toda niso vsi starši dojeli prednosti podružnične šole, ampak so nekateri, nasprotno, razumeli, da jih silimo vanjo."

Po zagotovilih Tomšičeve zaradi prenehanja šole delovno mesto učiteljice ni ogroženo, saj jo bo zaenkrat mogoče vključiti v delo na matični šoli.

Podružnična osnova šola v Zagorju je bila sicer tudi na seznamu manjših podružničnih šol, ki jih je zaradi varčevalnih ukrepov za ukinitev lani predvidelo ministrstvo za javno upravo. Ministrstvo oziroma vlada sta zaradi burnega odziva lokalnih skupnosti in šol za zdaj od te namere odstopila. Na območju srednjeprimorskih občin je bila za ukinitev predvidena tudi podružnična osnovna šola v Studenem, ki sodi pod okrilje Osnovne šole Antona Globočnika Postojna, poleg nje pa deluje tudi enota postojnskega vrtca. Njena ravnateljica Sabina Ileršič nam je povedala, da zaenkrat dosegajo zadostno število otrok za vpis. V naslednjem šolskem letu bo podružnično šolo v Studenem tako obiskovalo enajst učencev od prvega do petega razreda v dveh oddelkih.

Ministrstvo je na podružnični šoli sicer financiralo 1,5 delavca - učiteljico ter za štiri ure kuharico in čistilko - ostalo je bilo strošek občine kot ustanoviteljice. A pivški župan Robert Smrdelj očitke, da se bo občina z ukinitvijo podružnice rešila dodatnega stroška, zavrača. "Žal mi je, da ni več ustreznega vpisa. Mi smo se ves čas trudili, da smo sofinancirali vse potrebno, da se je pouk ohranjal in če bi bil prihodnje leto vpis dovolj velik, bi zagotovili, da bi šola spet lahko delovala. V ta prostor prinaša tudi kulturni utrip, življenje," je dejal župan.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano