“Iz omar so padli samo manjši okostnjaki”

V postojnski občini po prvih stotih dneh novega vodstva opaznejših sprememb še ni, je pa že začelo delovati več projektnih oziroma posvetovalnih skupin, na primer za revitalizacijo Kaliča in Soviča, za urejanje rekreacijskih površin, za reševanje problematike Počka. V kratkem bo Postojna dobila javno kuhinjo.

Postojnski župan Igor Marentič pravi, da se redno sestaja tudi z vodstvom Postojnske jame, saj “bi rad  dosegel sodelovanje in jamo pripeljal v mesto”. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Postojnski župan Igor Marentič pravi, da se redno sestaja tudi z vodstvom Postojnske jame, saj “bi rad dosegel sodelovanje in jamo pripeljal v mesto”. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Za postojnskega župana Igorja Marentiča je bilo prvih sto županskih dni predvsem spoznavnih. Kot je včeraj povedal novinarjem, obiskuje krajevne skupnosti, ustanove, društva, podjetja in se seznanja s problemi. Imenoval je že več projektnih skupin, ki so se začele ukvarjati s ključnimi razvojnimi izzivi, zlasti na področju turizma, gospodarstva in varnosti. Občina ustanavlja tudi projektno pisarno, ki bo tako občini kot občanom strokovno pomagala pri prijavah na javne razpise.

Naše neuradne informacije, da je favoritka za novo direktorico občinske uprave Postojnčanka Marina Rebec, zdaj zaposlena na ministrstvu za notranje zadeve, so se potrdile. Na vprašanje PN, v kateri fazi je postopek izbora novega direktorja, je župan včeraj dejal, da je izbor “tik pred zdajci”. Po testiranju se je “skozi prebila samo ena oseba in to je - ja, ona, Marina Rebec,” je priznal Marentič, ki bo s kandidatko razgovor opravil danes. Ob objavi razpisa je sicer kljub namigom zatrjeval, da kandidatka ni vnaprej izbrana. Novo delovno mesto bi lahko nastopila že z marcem, pod pogojem, da ne bo zapletov. Pritožbe namreč niso izključene, saj obstajajo sumi določenih nepravilnosti v postopku. Med drugim naj bi bilo testiranje kandidatov organizirano pred iztekom zakonskega roka, izvajalo pa se je ločeno in ne v enem prostoru ob navzočnosti komisije, kar bi lahko pomenilo, da pogoji niso bili enaki za vse.

Obljuba: sto novih delovnih mest

Občina bo letos s spodbujanjem teh razvojnih stebrov pridobila sto novih delovnih mest,” napoveduje Marentič.

Na vprašanje, kako, odgovarja, da predvsem s pomočjo nekaterim podjetjem, ki bi želela razširiti svojo dejavnost. S tem namenom je že začel pogovore tudi z državnimi organi, med drugim z agencijo za okolje, saj so nekateri predpisi zastareli in nelogični, podjetja pa njihova žrtev.

Občina si prizadeva najti tudi kupce zemljišč v razširjeni obrtni coni v Velikem Otoku, a ima težave, saj lokacija marsikateremu potencialnemu investitorju ne ustreza.

Sicer pa bodo letos dali poudarek pomembnim infrastrukturnim naložbam, med katerimi izstopajo posodobitev vodovodnega omrežja in osrednje čistilne naprave ter obnova osnove šole v Planini.

Toplo kosilo za en evro

V kratkem bo v Postojni zaživela tudi javna kuhinja. “Po podatkih Centra za socialno delo je v naši občini vsako leto več ljudi, ki potrebujejo takšno pomoč. Trenutno ocenjujemo, da bi obroke prejemalo okrog 150 ljudi, ki so prijavljeni na Centru za socialno delo,” pravi Marentič.

Obroke bo subvencionirala občina, poiskali pa bodo tudi zunanje sponzorje, tako da bi znašala cena obroka za uporabnika en evro. Pripravljala bi jih kuhinja v vrtcu, ki ima proste zmogljivosti.

“Zaenkrat bi jih delili v lokalu pri Zeleni dvorani, ko bo dvorana prenovljena, pa v njej,“ še pojasnjuje župan.

Nov poveljnik CZ in nov pogajalec

Na področju varnosti je po Marentičevih besedah občina premaknila z mrtve točke projekt novega gasilskega oziroma reševalnega centra, saj je pred kratkim odkupila še manjkajoča zemljišča, letos pa bo pridobila tudi gradbeno dovoljenje, kar bo osnova za prijavljanje na razpise.

Občina je reorganizirala tudi občinski štab Civilne zaščite, ki ga po novem vodi upokojeni pripadnik Slovenske vojske Cveto Kravanja. Marentič pa je že spremenil tudi pogajalsko skupino za Poček. Namesto podžupana Andreja Berginca je njen član po novem dr. Peter Umek, predavatelj na Fakulteti za varnostne vede, člana pa ostajata Karmen Pahor in Goran Blaško. Na vprašanje, ali se mora kot nov župan ukvarjati tudi s starimi okostnjaki, ki so popadali iz omar, pa je včeraj povedal: “Z manjšimi da. Naključno smo odkrili napako zaposlenega. Obstaja sum odškodovanja javnih sredstev, zato smo zadevo predali pristojnim organom.” O podrobnostih pa ni želel govoriti.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano