“Če ne smemo uporabljati glave, je bolje, da nas ni”

Ilirskobistriški župan kot po tekočem traku predlaga razrešitve predstavnikov občine v svetih javnih zavodov oziroma podjetij, ker naj ne bi odločati v skladu z navodili občine (župana).

Ilirskobistriški župan Emil Rojc kot po tekočem traku predlaga razrešitve predstavnikov občine v svetih javnih zavodov oziroma podjetij, ker naj ne bi odločati v skladu z 
navodili občine. Foto: Leo Caharija
Ilirskobistriški župan Emil Rojc kot po tekočem traku predlaga razrešitve predstavnikov občine v svetih javnih zavodov oziroma podjetij, ker naj ne bi odločati v skladu z navodili občine. Foto: Leo Caharija

ILIRSKA BISTRICA >Potem ko so bistriški občinski svetniki na predlog župana Emila Rojca na prejšnji seji razrešili predstavnika občine v svetu ilirskobistriškega zdravstvenega doma Zdravka Kirna in Barbaro Kogovšek, ki ju bosta nadomestila Ervin Primc in Karel Sakelšek, se kadrovske menjave zdaj nadaljujejo v nadzornem svetu javnega podjetja Komunala Ilirska Bistrica.

Politično niso na pravi strani?

Župan je v predlogu za razrešitve Ivana Barbe in Mihe Jenka zapisal, da razrešitev predlaga zaradi razhajanj v pogledih glede delovanja javnega podjetja. “Pri sprejemanju odločitev v okviru nadzornega odbora so predstavniki ustanovitelja v javnem podjetju dolžni odločati v skladu z navodili oziroma stališči ustanovitelja in ne po lastni presoji,“ je zapisal Rojc.

Stanje v komunalnem podjetju gre navzdol. Moja želja je, da bi se poslovanje racionaliziralo. Komunala ima pred sabo težko nalogo. Treba je urediti odvoz komunalnih odpadkov. Kot župan sem opozoril nadzorni svet, da mora delovati v tej smeri,“ pa je povedal na včerajšnji seji. Zavrnil je, da bi šlo za njegove osebne kaprice, je pa dejal, da gre za njegovo osebno mnenje.

Vem toliko, kolikor sem prebral iz gradiva za občinsko sejo. Nimam nobene uradne informacije na to temo, tudi nobenega razgovora z županom o tem nisem opravil. Lahko se samo sprašujem, za kaj dejansko gre. Ali ni razlog nemara v tem, da politično nisem na pravi strani?” pa nam je pred sejo dejal Ivan Barba, dosedanji predsednik nadzornega sveta Komunale. Glede ravnanja v skladu z navodili občine pa: “Normalno je, da moramo zastopati interese ustanovitelja. Toda ali ob tem ne smemo niti razmišljati? Če ne smemo uporabljati tudi svoje glave, potem je boljše, da nas ni.

Dvomljiv postopek

Služba za lokalno samoupravo pri ministrstvu za javno upravo je v zvezi s kadrovskimi manevri ilirskobistriškega župana sicer že ob zadnjih razrešitvah predstavnikov sveta zdravstvenega doma pojasnila, da ima občina kot ustanoviteljica pravico predlagati in razrešiti svoje predstavnike v svetu zavoda, vendar le iz utemeljenih razlogov, ki morajo biti obrazloženi. “Pisni predlog za razrešitev mora biti posredovan osebi, ki jo občina želi razrešiti, ta pa ima pravico odgovoriti na očitke. V nasprotnem primeru gre za kršitev temeljnih pravnih običajev, razrešena oseba ima pravico zasledovati svoj pravni interes zoper odločitev občinskega sveta pred upravnim sodiščem.

Na ministrstvu so o ravnanju po navodilih ustanovitelja predstavnikom poudarili še, da ustanoviteljske pravice načeloma uresničuje občinski svet, ki tudi imenuje predstavnike ustanovitelja, in ne župan.

Več opozicijskih svetnikov je včeraj zato predlagalo, da se sklep o razrešitvi predstavnikov v svetu zdravstvenega doma razveljavi, prav tako pa niso podprli niti predloga za razrešitev predstavnikov v nadzornem svetu Komunale. Župan pa je, nasprotno, povedal, da si je pridobil ustrezna pravna mnenja, da so razrešitve pravilne.

Kar nekaj pomislekov o primernosti ravnanja je iz podobnih razlogov sprožila tudi nepričakovana prisotnost postojnskega župana Igorja Marentiča na torkovi seji sveta postojnske knjižnice, ki je odločal o novem direktorju. Med prijavljenimi kandidati je bila namreč tudi Helena Ana Drewry, ki je kandidirala na županovi listi za občinski svet in je neuradno veljala za prednostno kandidatko občine. Robert Pavšič, predstavnik občine za odnose z javnostmi, nam je zatrdil, da se je župan želel udeležiti zgolj predstavitve kandidatov, kamor je bil po njegovi razlagi tudi povabljen, in da občina v tem primeru svojim predstavnikom ni dala nobenih navodil o glasovanju. “Tudi rezultat glasovanja kaže, da ni šlo za politično lobiranje,“ je dejal Pavšič. Soglasno je bil na svetu za novega direktorja namreč izbran dosedanji vršilec dolžnosti direktorja Uroš Mlinar, ki ima tudi podporo zaposlenih. Soglasje k njegovemu imenovanju bo moral v nadaljevanju dati tudi občinski svet. Predsednica in člani sveta zavoda izjav do zaključka postopka zato niso želeli dajati. Na ministrstvu za javno upravo pa so pojasnili, da je župan na seji sveta javnega zavoda lahko prisoten, če ga predsednik sveta zavoda na sejo povabi - lahko tudi na županovo pobudo - za kar pa mora imeti utemeljen razlog.

Zdravko Kirn, razrešeni predstavnik občine v svetu zdravstvenega doma, upravnega spora ni sprožil, “ker gre za politično razrešitev.” “Škoda je mojih in občinskih stroškov. Če je takšen politični interes, je pač tak.” Je pa dal vedeti, da je bil po njegovem postopek razrešitve, o čemer predhodno ni bil obveščen, nezakonit.

Tudi sam meni, da predstavnik ustanovitelja deluje v skladu z navodili ustanovitelja, a le, če ta niso v nasprotju z interesi javnega zavoda. Ob tem je spomnil, da je v zakonu o gospodarskih družbah opredeljena tudi odškodninska odgovornost, če predstavnik z glasovanjem povzroči družbi škodo, za svete javnih zavodov pa takšna odgovornost ne velja.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano