Bo smučanje na Sviščakih le še oddaljen spomin?

Smučarske naprave na nizko ležečih Sviščakih (tudi) letos mirujejo. Vendar tokrat ne samo zaradi pretanke snežne odeje, marveč tudi zato, ker bistriška občina ne more vlagati v njegovo posodobitev. Zato ni objavila razpisa za upravljanje. Kakšna bo prihodnost smučišča na Sviščakih, bo pokazal čas. Na občini za zdaj ne vidijo možnosti, predvsem dokler je njegovo obratovanje odvisno zgolj od naravnega snega, za umetno zasneževanje pa tam (za zdaj) ni pogojev.

Smučišča na Sviščakih pred nekaj leti, ko so še imela skrbnika. Lani niso obratovala, ker ni bilo snega, letos pa zato, ker občina nima denarja za dotrajane naprave, zato niti ni  objavila razpisa za  upravljalca. 
 Foto: Leon Belušič
Smučišča na Sviščakih pred nekaj leti, ko so še imela skrbnika. Lani niso obratovala, ker ni bilo snega, letos pa zato, ker občina nima denarja za dotrajane naprave, zato niti ni objavila razpisa za upravljalca.  Foto: Leon Belušič

SVIŠČAKI > Pretekli konec tedna je na Sviščakih zapadlo približno 70 centimetrov snega, kar bi bilo dovolj za smuko na treh tamkajšnjih smučarskih progah na nadmorski višini približno 1250 metrov, skupaj dolgih 800 metrov. Vendar so v letošnji sezoni sviščaški vlečnici in teptalec povsem utihnili.

“Konec tedna je bila na Sviščakih čudovita zimska idila, v dveh nočeh je zapadlo več kot 70 centimetrov snega, vreme je bilo jasno, brez vetra, cesta iz Ilirske Bistrice pa splužena. Pripeljalo se je kar nekaj obiskovalcev, predvsem družin z malimi otroki, ki so se želeli sankati: A žal ne sankališče, ne smučarske proge, ne tekaška proga niso steptani in urejeni. Otroci so si sami malo steptali sankališče,” nam je včeraj povedala oskrbnica planinskega doma Jadranka Čosič. Tako oskrbnica kot nekateri domačini oziroma vikendaši obžalujejo, da smučišče ne obratuje, češ da je tudi zato pozimi na Sviščakih manj obiskovalcev.

Brez snega, denarja in upravljalca

In zakaj je temu tako? Uprava Občine Ilirska Bistrica je po skrbnem pregledu skupaj z odgovornim inšpektorjem ocenila, tako nam je včeraj povedal ilirskobistriški župan Emil Rojc, da so smučarske naprave tako dotrajane, da niso več varne, star teptalec pa je povsem neuporaben. Novega razpisa za upravljalca občina tudi zato ni objavila.

“Če bi hoteli na Sviščakih nadaljevati s smučarsko dejavnostjo, bi morali v tamkajšnjo infrastrukturo vložiti nekaj 100.000 evrov, kar pa si trenutno naša občina ne more privoščiti, saj imajo druge investicije prednost,” je še dodal Rojc. In nanizal več večjih vlaganj v letu 2015, ki so za življenje občanov nujno potrebna, smučišče na Sviščakih pa bi delovalo le približno 15 dni na leto.

Dosedanji upravljalec sviščaškega smučišča Lado Šepec, ki mu je potekla pogodba, bistriški občini namreč očita, da se v zadnjih letih ni veliko zanimala za smučarski center na Sviščakih. “V sedmih letih, ko smo bili najprej dve leti podnajemniki in nato pet let najemniki, smo se po svojih močeh trudili in skrbeli, da so smučišča na Sviščakih obratovala čim več dni na sezono. Vendar je bilo težko, saj je nagajalo vreme, občina pa ni imela veliko posluha za to dejavnost,” je povedal Šepec.

In še izpostavil, da je vodstvo občine večkrat prosil za pomoč pri vzpostavitvi zasneževanja s topovi, s čimer bi smučišču obratovanje lahko podaljšali na vsaj 30 dni na zimo (obratovali so približno 15 dni na sezono), vendar od občine ni bilo pozitivnega odziva. Priskrbel je tudi teptalec po ugodni ceni, saj je ta, ki ga imajo zdaj na Sviščakih, star že 28 let in se pogosto kvari, vendar naj bi mu občina niti v tem ne prišla naproti.

Smučarijo bi rešili snežni topovi

“Vzpostaviti zasneževanje s topovi ni enostavno. Treba bi bilo z vodovodom ali zadrževalniki zagotoviti dovolj vode, kar je velik finančni zalogaj. Občina ima, kot pravim, večje prioritete. V zvezi s Sviščaki, denimo, se nadejamo, da bomo do konca leta 2016 sprejeli podrobni prostorski načrt, ki bo zagotovil osnovo za drugačno upravljanje z zemljišči okoli počitniških hišic. Načrtujemo, da jih bo občina lahko prodala ali zagotovila služnost, izkupiček od tega pa namenila za sofinanciranje asfaltiranja ceste do Sviščakov,” navaja Rojc. In še enkrat poudari, da je brez možnosti zasneževanja vlaganje v smučarsko infrastrukturo na Sviščakih prevelik vložek.

Šepec pa vztraja, da če bi občina imela interes ohranjati in razvijati družbeno bogastvo Sviščakov, bi se ta smučarska zgodba že do sedaj bolje izšla. Upa tudi, da se tu ne bo ponovil Kalič, kjer so nepridipravi na smučarskih napravah pokradli vse, kar se je dalo odnesti, vandali pa opustošili objekte.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano